2014. július 31. csütörtök

mbFashion – a kreatív kerékpáros ruhák!

mbFashion – a kreatív kerékpáros ruhák!

Ma egy olyan emberrel sikerült beszélgetnem, aki végre átlátta a honi kerékpározás egyik főbb problémáját: a ruházati témát.

Gálosi Gergely: Szia Betti! Örülök, hogy össze tudtunk futni és beszélgetni egy kicsit. Az olvasók szerintem már türelmetlenül várják, hogy megismerjenek. Az mbFashion megalkotóját tisztelhetem benned, de azért megismernénk szívesen az “előző életedet”, ami idáig vezetett.

Makai Betti: A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában textil szakon végeztem, és az Iparművészeti Főiskolán (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) is erre a szakra jelentkeztem. Az első év általános képzés után videó szakra váltottam. Az egyetem után alkalmazott grafikusként dolgoztam, typográfiát tanultam, szőnyeget szőttem, dolgoztam bábszínházban látványtervezőként…
Kb. 20 éve bringázok, tekertem városban, hegyen, tengerparton, erdőn-mezőn, Európa számos országában, voltam amatőr magyar bajnok is. Sok ezer kilométer tapasztalatával a lábamban határozott elképzelésem van arról, hogy milyennek kell lenniük a bringás ruháknak. Szeretném egyesíteni a kerékpáros szemléletet az iparművész ízlésével, ruháimban párosul a funkció a finomsággal és a szépséggel. Célom, hogy újabb és újabb ötletekkel, rafinált kis trükkökkel tegyem egyszerre izgalmassá, egyedivé és funkcionálissá öltözékeimet. Le az unalmas szürkeséggel!

Gálosi Gergely: Mik a főbb elképzeléseid a bringás ruházatokkal kapcsolatban? Kik a fő célcsoportod?

Makai Betti: Napjainkban egyre több nő ül biciklire. Már nem csak sportolás a cél, beépült a mindennapjainkba, akár dolgozni is, bulizni is azzal járunk. Divat lett kerékpározni. De ha bringázni divat, hol van hozzá a divatos ruházat?
Ha dolgozni megyünk, olyan ruhára van szükségünk, ami hétköznapi viseletnek is jó, nincs időnk átöltözni, nehéz a váltóruhát magunkkal cipelni és nincs is nagyon hozzá kedvünk. Nőként szeretünk öltözködni és csinosnak lenni, de láttál te már divatos, trendi, csajos, nőies kerékpáros ruhát?
Bringás lányokként eddig két megoldás közül választhattunk. Vagy vettünk sportruhát egy biciklis boltban, ami megfelel edzőruhának, de nem nagyon szeretnénk vele irodába, buliba menni vagy akár sétálgatni a városban, vagy saját utcai ruháink közül választottunk valamit, de biciklizés közben a kényelem és a praktikum háttérbe szorult.
Hányszor van olyan problémánk, hogy szoknyát húzunk egy meleg nyári napon, de tekerés közben igazgatjuk, hogy ne látsszon ki a fehérnemű. Vagy egy könnyű kis topban próbáljuk meg elrejteni a melltartónkat, ami ebben a testhelyzetben meglehetősen fárasztó feladat! Télen a kabátunk túl meleg, nem biztos, hogy légáteresztő, nem testhezálló, könnyen beleizzadunk, ugyanakkor felcsúszhat a derekunkon, vagy alá fújhat a szél. Tavasszal, ősszel nincs túl hideg, elég a pulóver, de a kezünk fázik, mert a pulcsi ujja felcsúszik tekerés közben, vagy fázik a nyakunk, mert befúj a szél, és a zsebek sem ott vannak vagy olyanok, amilyenre szükségünk lenne. Próbáltál már menet közben kivenni valamit a cipzáros zsebedből?
A probléma oka az összes ilyen esetben ugyanaz. Az utcai viselet nem kerékpárra való. Ezért jött létre az mbFashion, hogy egyszerre oldja meg a csinosság és a praktikum problémáját!
Ezek olyan ruhák, amik kifejezetten biciklizéshez készültek, de hétköznapi viseletnek, vagy futáshoz, túrázáshoz, golfozáshoz is ugyanolyan jók. 2 in 1: Egyediek, színesebbek és csinosabbak mint a sportruházat, de minden a kerékpározáshoz szükséges speciális tulajdonsággal rendelkeznek, amivel egy utcai viselet nem.
Emellett az egyediségre is szeretnék hangsúlyt fektetni. A ruháim nem tucatszagú tucat termékek, és ha valaki arra vágyik, személyre szabott dizájnt is készítek, ami lehet egy egyedi grafika, szabásvonal, színösszeállítás… Nyitott vagyok bármilyen ötletre, kérésre.
Bár elsősorban csajok számára készítek bringás ruhákat, szerencsére a fiúk is megtalálnak.

Gálosi Gergely: Milyen anyagokat szeretsz használni?

Makai Betti: Általában igyekszem a textileket is a funkcióhoz igazítani. A téli dzsekiim softshell-ből készültek. Ez szél- és vízálló, lélegző anyag. Plusz 10 foktól mínusz 10 fokig ajánlom. Mínusz 10 fokban teljesen komfortos 1 aláöltözővel, és 2 bringás pólóval. Mindig is utáltam a cipzáras zsebeket, tépőzárakat, lelógó gumibehúzókat, lobogó akármiket. Na ezen ilyenek nincsenek. Mivel a zsebek mágnessel záródnak, nem kell szerencsétlenkedni menet közben a cipzárhúzogatással, kapcsozással vagy tépőzárazással. Volt benne részem, elég volt! Kérésre hátsó zsebet is teszek rá, amit megszoktatok a nyári pólókon, de lehet anélkül is rendelni. A dzseki ujjai pont elég hosszúak, hogy ne legyen szabadon a csukló, hátul is hosszított, hogy védje a dereka.
Készítek esődzsekit teljesen víz- és szélálló anyagból, ami tavasztól őszig akár egy zsebben is elfér. A nyári ruháim nagy része olasz textilekből készült, elvezetik az izzadtságot, légáteresztőek, kifejezetten intenzív mozgáshoz készültek. Ezek mellett varrok 100 % pamut pulcsikat, sapkákat, használok csipkét, műszőrt, tüllt… Az anyaghasználatban is vegyítem a városit a technikaival. Egyedi, saját tervezésű mintákkal dolgozom.

Lássunk pár ruhadarabot! (A képek után a cikk folytatódik! a fotók az mbFashion tulajdonát képezik)

Gálosi Gergely: Eddigi visszajelzések?

Makai Betti: A visszajelzések sokszínűek. Van aki rácsodálkozik, van aki értetlenkedik és van olyan is aki rögtön érti, hogy miről van szó. Igyekszem személyesen találkozni minél több bringás lánnyal és megmutatni nekik, hogyan lehet bringásan-csajosan öltözni. Mi biciklis nők, lányok, csajok, egyre többen vagyunk és szeretnénk az utakon is csinosak lenni. Mbfashion.hu, keresd a honlapot! 🙂

Gálosi Gergely: Nos, továbbiakban is sok sikert és remélem mielőbb még többször láthatjuk a bringás ruháiddal a kerékpárosokon és köszönöm, hogy időt szakítottál rám!

Makai Betti: Nagyon szívesen, én köszönöm!

Az MBfashion hivatalos oldala: www.mbfashion.hu illetve a facebook oldala: https://www.facebook.com/mbfashion.hu keressétek bátran!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .