2014. november 3. hétfő

Olaszos batyu

Olaszos batyu

A legutóbbi batyu (Fahéjas-rumos szilva batyuban, IDE kattintva megtalálható) annyira bejött nekem, hogy gondoltam kipróbálom más variánsban is.

Mivel imádom az olasz ízeket, így egy bolognai töltelékre esett a választásom.
Persze már itt bajban vagyunk mi magyarok, hiszen ahány ház, annyi bolognai létezik ebben az országban. A Sportkulton már volt egyszer egy “csalós” recept (Gergő alkot: duplán rakott bolognai (gyorsan) címen ITT éritek el) de most egy újabb receptet vettem elő (hamarosan úgyis megfőzöm nektek a hivatalos, 1982-ben Olaszországban regisztrált bolognai receptjét).
Tehát most fogtam 1 nagyobb fej vörös hagymát, lereszeltem, lassú tűzön megpároltam, mellé helyezve a pár kocka szalonnát. Majd hozzáadtam a darált húst és a reszelt fokhagymát és mindezt megpirítottam. Ezt követően 1 deci vörösbort öntöttem rá és addig (forraltam), míg el nem párolgott. Ekkor az apróra vágott paradicsomot és a reszelt sárgarépát, babérlevelet, sót és a többi fűszert beleöntöttem, majd sűrűre főztem, kis lángon (kb 1 órán át).

A tészta szintén ismerős lehet már minden kedves törzs-olvasónak, hiszen a szilvás batyunál is ez volt az alap.
Vagyis egy élesztőt morzsoltam a meleg tejbe, plusz egy evőkanál cukrot, ezt követően mindezt a 35 dkg teljes kiőrlésű és 15 dkg sima lisztemhez adtam (persze miután a folyadékom “felfutott”). Pár csipet sót, 10 dkg házi vajat, és 1 tojást csaptam még bele és jól összedolgoztam. Le is fedtem a tálat amiben készítettem és hagytam kétszeresére kelni.
Ezt követően még egyszer átgyúrtam, majd nyújtottam és négyzetekre vágtam.
A négyzetek közepére 2-2 kanál bolognait raktam.

A batyukat a vajjal kikent (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe rakosgattam, 2-3 centire egymástól, mert még nőni fognak. Természetesen 1 tojás sárgájával megkentem mindet.

Az előmelegített sütőbe raktam a tepsit és 180 fokon megsütöttem.

…és íme a végeredmény! Jó étvágyat! (kattintsatok a képre a poszter méretért 🙂 nyálcsorgás garantált)

Az összetevők
A töltelékhez:
– 2 ek. olívaolaj vagy bármi zsiradék, ami szimpatikus
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 1-2 gerezd fokhagyma
– 1 sárgarépa
– 50 dkg darált marhahús (vagy sertés, ha csak az van otthon)
– 50 dkg paradicsom
– 1-2 babérlevél
– 1 dl vörösbor
– só, frissen őrölt bors, és további fűszerek (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring ) ízlés szerint
A tésztához:
– 35 dkg teljes kiőrlésű+15 dkg sima liszt,
– 10 dkg vaj (vagy 15 dkg margarin),
– 2,5 dkg élesztő,
– 3 dl tej,
– 1 evőkanál cukor,
– pár csipet só,
– 1 tojás a tésztába és 1 sárgája a kenéshez

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

A házi vajat és tejet természetesen megint házhoz hozattam a “A mi kis farmunk” sajtkészítőjével, mert náluk ez a szokás. Amennyiben szeretnél Te is ilyen és hasonló finomságokat, bátran keresd őket az interneten (IDE kattintva), vagy a facebook oldalukon (IDE kattintva)

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .