2016. június 29. szerda

Tour de Hongrie: az észt bajnok átvette a vezetést

Tour de Hongrie: az észt bajnok átvette a vezetést

KESZTHELY, 2016. JÚNIUS 29. Az észt bajnok, Mihkel Raim nyerte az idei Tour de Hongrie első szakaszát, amelyet két kastély, a fertődi Esterházy-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély között rendeztek meg.
www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Raim így az összetettben is átvette a vezetést, vagyis ő az új sárga trikós. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig.

A Tour de Hongrie mezőnye a délelőtti órákban Szombathelyről Fertődre tette át a székhelyét, majd az Esterházy-kastély parkjában készülődött a kora délutáni rajtra. A környékről több száz gyerek érkezett a helyszínre, hogy élőképet alkotva kirajzolja a „Fertőtáj” feliratot. Csodálatos kulisszák között mutatták be a versenyzőket, majd L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára indította útjára a karavánt.

A bringások már alig várták, hogy versenyezhessenek, alaposan belehúzott a mezőny, az első szakasz első felében az optimális számításoknál is gyorsabban haladt a karaván. A mezőny elején egymást érték a támadások, amelyekből végül egy tizenhat fős szökevénycsapat akciója látszott sikeresnek, ötven kilométer után már másfél percnyi volt a különbség az élen haladók és az üldözők között. Az élbolyban tekert a mieink közül Molnár István és Móricz Dániel, míg az izraeli Cycling Academy szinte a teljes sorával képviseltette magát.

A Tour de Hongrie első gyorsasági részhajráját a német Benjamin Stauder nyerte a tavalyi magyar bajnok Molnár István előtt, míg az első hegyi hajrán a norvég Adrian Gjolberg volt a leggyorsabb, akárcsak a befutóhoz közeledve a második hegyi részhajránál, így jelezve: igényt tart a legjobb hegyimenőnek járó piros trikóra.

A szakasz második fele a Cycling Academy elképzelései szerint alakult, az izraeli csapat bringásai a szökevénybolyt a hajrára szétzilálták, a keszthelyi sprintre pedig úgy érkeztek, hogy a négyfős élbolyból ketten a klub színeit képviselték. A sprintben végül az észt bajnok, Mihkel Raim szerezte meg a győzelmet, s ezzel együtt az összetett versenyben is átvette a vezetést.

„Egy nagyon nehéz, részben sík szakaszon vagyunk túl, amelyet nagy tempóval tekertünk végig – kezdte mondandóját a szakaszgyőztes észt bajnok Mikhel Raim. – A szakasz közben folyamatosan követtem az adataimat a komputeren, végig jó erőben tekertem, bár a tegnapi prológot követően mindenki teljes gázzal hajtott. Mivel összetettben minimális különbségek voltak, ezért sokunknak fájt a foga a győzelemre. Az összetett megnyerésében egyelőre nem gondolkozom, nagyon nehéz lesz megtartani ezt a trikót, ellenben a végső diadalra jó néhány csapattársam esélyes lehet rajtam kívül is!”

A második helyen az ukrán Polivoda, a harmadikon pedig a norvég Gjolberg futott be, a legjobb magyar ezen a napon Molnár István lett, a címvédő luxemburgi Tom Thill az üldözők között, csaknem négy perces hátránnyal a 49. helyen futott be, míg klubtársa, Lovassy Krisztián 51. lett. Az összetett versenyben a mieink közül a 16. helyezett Rózsa Balázst jegyzik a legmagasabban, ahogyan arra számítani lehetett, a prológon győztes kitűnő pályaversenyző, Szalontay Sándor igyekezett felvenni a küzdelmet a számára szokatlan versenyformában is, az üldözőkkel tartotta is a lépést, de kevéssel a befutó előtt defektet kapott, s végül kiszállt a versenyből.

„Elég kemény volt a mai szakasz, a csapatnak az volt a taktikája, hogy mindenképpen legyen közülünk valaki a nap szökésében – vélekedett a történtekről a szakaszt a 12. pozícióban záró Molnár István. – Arra számítottunk, hogy egy nagyobb sor fog elszakadni, ezért felváltva vettük ki a részünket a próbálkozásokból. Nekem sikerült végül belekeverednem a szökésbe. Az utolsó hegyi hajráig szépen összedolgoztunk, a hegyi hajrát követően azonban megbomlott az egység, sajnos nekem nem sikerült tartanom a lépést az elöl tekerőkkel. Napról-napra próbálkozunk, a csapat célja egy jó összetettbeli helyezés elérése.”

„Egy nagy létszámú szökés alakult ma ki, amelybe a Cycling Academy csapatából négyen is belekerültek, így ők irányították a történéseket – nyilatkozta a hegyi összetett éllovasának járó piros trikót megszerző norvég Adrian Gjolberg. – A célhoz közeledve négyen mentünk tovább, sajnos túlságosan is hamar indítottam meg a sprintet, így ketten is megelőztek. Jó lenne megőrizni a hegyi összetettben a vezetést az utolsó napig, de ennél sokkal jobban foglalkoztat egy jó összetettbeli helyezés megszerzése!”

A küzdelmek csütörtökön a Keszthely és Siófok közötti, 165 kilométeres szakasszal folytatódnak. A somogyi dombság ismét jó terepet adhat egy esetleges sikeres szökésre…

Eredmények

37. TOUR DE HONGRIE – 1. szakasz, Fertőd–Keszthely (133 km):

1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 2:51:01

2. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) azonos idővel

3. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 3 másodperc hátrány

4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 4 mp h.

5. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 53 mp h.

6. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 55 mp h.

12. Molnár István (magyar, MugenRace) 3:29 p h.

20. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:30 p h.

27. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 3:51 p h.

31. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) a. i.

34. Simon Péter (magyar, Epronex) a. i.

35. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.

39. Pályi Csaba (magyar, DKSI-Kontent) a. i.

46. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.

47. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.

48. Kriván András (magyar, Epronex) a. i.

49. Tom Thill (luxemburgi, Differdange-Losch) a. i.

50. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) a. i.

51. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) a. i.

Az összetettben:

1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 2:51:56

2. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 11 másodperc hátrány

3. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 14 mp h.

4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 20 mp h.

5. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06 perc hátrány

6. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 1:08 p h.

7. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 1:11 p h.

8. Gabriel Reguero Corral (spanyol, Differdange-Losch) 1:12 p h.

16. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:46 p h.

18. Molnár István (magyar, MugenRace) 3:47 p h.

27. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 4:03 p h.

32. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) 4:05 p h.

34. Simon Péter (magyar, Epronex) 4:06 p h.

41. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 4:07 p h.

42. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) a. i.

44. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.

45. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) 4:08 p h.

46. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.

48. Pályi Csaba (magyar, DKSI-Kontent) 4:09 p h.

49. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)

Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)

Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no)

A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .