2018. január 9. kedd

Lucky – Harry Dean Stanton hattyúdala 

Lucky – Harry Dean Stanton hattyúdala 

A Magyarhangya Catch-up weekend keretein belül még december 3-án, egy hónappal a hivatalos bemutató előtt megnézhette a magyar közönség John Caroll Lynch Lucky című filmjét, amelyet 2018 első hetétől hivatalosan is a műsorukra tűztek a magyar mozik.

A bemutatónak külön szomorú apropót adott, hogy a főszereplő Harry Dean Stanton szeptember 15-én kilencvenegy éves korában elhunyt. Stanton sosem vált igazi mozisztárrá, de a vájtszemű mozinéző számos kultikus alkotásban és emlékezetes szerepben láthatta, amelyek közül talán a legfontosabb Travisé Wim Wenders Párizs, Texas című filmjében, de jellegzetes, karakteres arca emlékezetes marad az Alien, a Keresztapa II, a Krisztus utolsó megkísértése vagy Félelem és reszketés Las Vegasban mellékszerepeiből is.

A Lucky Harry Dean Stanton jutalomjátéka és méltó búcsúja. A mozaikszerű történet alapja a színész élete: a részletek, mint például a dohányzás, a jóga, a puzzle, a telefonhívások, ha a rejtvényben elakadt egy szóval… mind a valóságon alapulnak. A mellékszerepeket is sok esetben régi barátok, kollégák játsszák, és utalásokkal, kikacsintásokkal Stanton korábbi filmjeire.

A film cselekménye egyszerű, David Lynch Igaz történet című fekete komédiájának egy változata, amelyben a főhős egy fűnyíróval indul el egy ötszáz kilométeres útra. Lucky 91 éves, ateista öregember, aki egy világvégi kisvárosban él különös alakokkal körülvéve, és amikor egy nap összeesik otthon, rá kell döbbennie, hogy a hanyatlás és a halál elkerülhetetlen. Esetében az utazás nem fizikai, hanem az élet végéhez közeledve spirituális.

Eltekintve annak az ideológiai kérdésnek a taglalásáról, hogy az ateizmus és a spirituális utazás hogyan fér meg egymással, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Lucky a film nagy részében csupán beszélget. A bölcs, néha keserédes, de sosem szentimentális helyzetek során a néző megtelik Stanton barázdált arcával, karakterével. Egyértelműen köré lett felépítve a film, a jelenléte meghatározza minden percét, és egyes pillanatok maradandó emléket állítanak – mint amikor a Volver című mexikói balladát énekli vagy fehér trikóban és gatyában végez jógagyakorlatokat.

Lucky - Harry Dean Stanton

Lucky – Harry Dean Stanton

Az igazságosság kedvéért azért ki kell emelni, hogy főszereplő karizmája mellett nagyon szép az operatőri munka, nem tolakodóak, de szépek a képek, különösen a sivatagi felvételek. Illetve a mellékszereplők közül említést érdemel Howard és százéves teknőse, Roosevelt. David Lynchről kiderül, hogy a rendezés mellett színésznek is tehetséges, és a film kezdő- és záró képe, hogy az öreg teknős sétál a sivatagban, egyaránt szimbolikus.

Lucky - Harry Dean Stanton

Lucky – Harry Dean Stanton

John Caroll Lynch, a rendező, az interjúkban kiemelte, hogy a Lucky sokkal inkább arról szól, hogyan kell élni, mint a halálról, a filmben is születésnapi parti került be, nem temetés. Az alkotást nézve rájöhetünk, hogy nem csak a főszereplő, Harry Dean Stanton szerencsés, hanem a néző is, aki vele együtt éli át ezt az utazást.

A filmkritika vendégírónk, Szélesi Sándor klaviatúrájából származik.
Fotók: Magyarhangya
A filmről további információk a forgalmazó oldalán ITT.

További Budapest és környéki programok ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .