2016. március 30. szerda

Az uszodából: Bozsó Sára – a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE versenyzője

Az uszodából: Bozsó Sára – a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE versenyzője

Gálosi GergelyÜdvözöllek Sári. Örülök, hogy egy kis időre kiszálltál a vízből, hogy kicsit beszélgethessünk. Hol is kezdjük…lassan 16 éves leszel és bizony nagyon aktív sportoló vagy, de ki is vagy a mindennapokban?

Bozsó Sára
: A Munkácsy Mihály Gimnáziumban vagyok 1.éves emelt angol tagozaton. Amikor éppen nem az uszodában úszom a km-eket vagy nem az iskolapadban ülök akkor zenét hallgatok, TV-t nézek vagy egy sport témájú könyvet olvasok. Hétvégenként vagy verseny van vagy apával megyek edzeni.bozsó_sára_m

Gálosi GergelyÉdesapádat szerintem mindenki ismeri a sportból. Gondolom neki köszönhetően lettél Te is versenyző.
Bozsó Sára: Ez teljesen így igaz. 4 éves koromban kezdtem el úszni. Hazudnék ha azt mondanám, hogy apa sikerei nem voltak rám hatással de ő biztatott hogy találjam meg azt amit örömmel csinálok és amiben sikeres lehetek. Az más kérdés hogy a triatlonban egyre nagyobb szerep jut az úszásnak és én valóban triatlonversenyeken nőttem fel.

Gálosi GergelyMelyik sportág tetszett meg legelőször? Vagy jött az, hogy napi szinten ment apud úszni-futni-kerékpározni és kipróbáltál mindent?
Bozsó Sára:Nagy igazság, hogy aki gyerekként nem tud jól úszni, felnőttként sem fog. Apa nem akarta, hogy beleessek ebbe a hibába, ezért amint lehetett már vízbe is “dobtak”. Futással meg a kerékpározással még nem nagyon foglalkoztunk, mert vannak még céljaim az úszásban és először azokat szeretném elérni.

Gálosi GergelyKonkrétan az Adorján SE csapatába mikortól vagy?
Bozsó Sára: 2010-ben igazoltam az Adorján SE-hez. Előtte Hebbache Szabrinánál úsztam aki egykor Adorjános versenyző volt. Mikor Budapestre költözött az ő javaslatára igazoltam az Adorjánba.bozsó_sára_3_m

Gálosi GergelyMekkora utat tettél meg fejlődésben azóta? 
Bozsó Sára: Igazolásom előtt hátúszás volt a fő úszásnemem. Az Adorjánba kerülésemet követően Hajdú Sándor edző elkezdte a mellúszást is fejleszteni nálam. Egy idő után a mellúszàs lett a fő számom. 2014-ben 52. voltam az 50m melles ranglistán. Tavaly egy pécsi versenyen úszott 35,0 idővel a ranglista 9. helyére értem fel. 2015 nyarán két országos bajnokságon is részt vettem, de egy döntőbe se sikerült bekerülnöm. Nagyon el voltam keseredve és jött a kérdés “hogyan tovább?”. Nem akartam kidobni 10 év munkáját. Tudtam, hogy komoly változtatásokra van szükségem. Szeptembertől Laci bácsi javaslatára átálltam heti 5-ről heti 10 edzésre. Hétköznapokon 5:00-kor kelek 6:00-7:00 az uszodában vagyok, majd suli és délután 15:00-17:00-ig ismét uszoda. Reggel Laci bácsival, délután Sanyi bácsival dolgozom. Minden edzésen a maximumot igyekszem kihozni magamból. Imádom a saját korlátaimat feszegetni. Be kell ismerjem – ahogy Laci bá mondaná – “a vén öregnek igaza volt”.

Gálosi GergelyHogy érzed, merre “úszol” tovább a karrieredben?
Bozsó Sára: Még szeretnék “csak” az úszással foglalkozni. Júniusban lesz az Ifi Országos Bajnokság, ahol mindenképpen szeretnék egyéni csúcsokat úszni és jó volna 2 döntőbe is bekerülni. A fordulóimon és a rajtjaimon még javítani kell, ennek érdekében is megteszünk mindent.

Gálosi GergelyIskolával hogy állsz? Bár még messze a pályaválasztás, de esetleg már most gondolkodsz rajta előre?
Bozsó Sára: Most kezdtem a gimit. Nagyon szeretek munkácsys diák lenni. Hogy mit hoz a jövő, az még nagyon sok mindentől függ.bozsó_sára_2_m

Gálosi GergelyLegutóbbi versenyed mi volt?
Bozsó Sára: Budapest Kupa ll. Forduló. A csapatból én mentem egyedül erre a versenyre. 100 m gyorson és 100m mellen álltam rajthoz. Mindkettőben egyéni csúcsot úsztam. 100 mellen ezüst érmet is szereztem.

Gálosi GergelyMi volt életed legkedvesebb élménye a sport területén? 
Bozsó Sára: Januári székesfehérvári verseny. 1500 gyorson és 50 mellen indultam. Gyorson az aranyjelvény volt a titkolt cél, ami mell úszó sprinter létemre túlzásnak tűnhetett, de sikerült és ez hihetetlen érzés volt. 50 mellen új egyéni csúccsal (34,4) és egy abszolút 1. hellyel végeztem.

Gálosi Gergely: Nos, ennek örülök és remélem még rengetegszer kell beszámolnom az eredményeidről. Köszöntem a beszélgetés és további jó edzést és sikerekben gazdag versenyzést! 
Bozsó Sára: Sok munka vár még ránk. Nem lehetek elég hálás az edzőimnek akik mellettem állnak és támogatnak: Hajdú Sándor, Kovács László, Makatics Péter és Kovács Attila. Még szeretnék köszönetet mondani anyának és apának, akik minden nehézséget levesznek a vállamról. Köszönöm a beszélgetést. Már megyek is vissza a vízbe dolgozni a céljaimért.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .