2011. október 2. vasárnap

Varga Kitti és a hastánc

Mindig is ámulattal csodáltam a hastáncosokat, így igazi örömömre szolgál, hogy én mutathatom be nektek Varga Kittit, Orientális folklór és show hastáncoktató és bellyfit mozgástrénert!

Gálosi Gergely: Elég fiatal vagy, ahhoz képest, hogy eddig rengeteg fellépésedről hallottam. Ha szabad tudni, akkor pontosan mennyi is?
Varga Kitti: 22.
Gálosi Gergely: Megjártad Horvát- és Észtországot is. Mivel foglalkoztál ott?
Varga Kitti: Horvátországban, nyári gyakorlatomat töltöttem, Észtországban pedig ösztöndíjjal voltam kint, mint a Tallinn Egyetem hallgatója (szlavisztika: orosz-lengyel szakos vagyok)
Gálosi Gergely: Pár szóban elmondanád mi is az az orientális tánc?
Varga Kitti: Ez egy elég tág fogalom, magyarra fordítva a „Kelet Tánca”, arabról így tudnánk lefordítani.
Gálosi Gergely: Ha jól tudom, akkor tévesen fordítják hastáncnak.
Varga Kitti: Igen, eredetileg Napoleon katonái „danse du ventre” szóval jellemezték a keleti táncosok mozgását és ez honosodott meg a legtöbb európai nép nyelvezetében, természetesen a sajátjára fordítva. Mivel nem csak a „has” mozog, hanem egész test, viszont az európai szemnek ez volt a legszembetűnőbb.
Gálosi Gergely: Ha már a mozgásnál tartunk, akkor a hason kívül még mi az amit még a figyelmes ember észrevehet a táncnál?
Varga Kitti: Mindenképpen a láb mozgása, mert az or.táncnak igen komoly lábtechnikája. Ez mellett a kar technikát emelném még ki. Egy világhírű amerikai táncos (művészneve: Amar Gamal) nemrégiben Magyarországon járt és órát tartott, ahol is elmondta, hogy „a táncos kartechnikája mutatja meg a z igazi tánctudását”. Amit elsődlegesen mindenki lát az a has mozgása. A hastánc alapja az izoláció, ami azt jelenti, hogy olyan belső hasizmokkal dolgozunk, amire más sportoknál nem fektetnek nagyobb hangsúlyt, itt viszont alapvető.
Gálosi Gergely: Te mióta űzöd?
Varga Kitti: 6 éve.
Gálosi Gergely: Mi fogott meg benne?
Varga Kitti: Nekem ez egy gyerekkori álmom volt. 8-9 évesen a farsangon hastáncosnak öltöztem.
Gálosi Gergely: Miket értél el eddig a táncban?
Varga Kitti: 3 nyáron keresztül dolgoztam Horvátországban egy üdülő szállodában, ahol az esti animációs programok állandó fellépője voltam. Amíg Észtországban éltem, addig ott is több fellépésem volt, illetve az egyetemi „tehetségkutatót” is megnyertem. Ami a legmeghatározóbb az, hogy 2010. novemberében, kiválóan megfelelt eredménnyel elvégeztem az Orientális folklór és show hastáncoktató és bellyfit mozgástréner képzést. Természetesen itthon is rengetegszer felléptem eddig a 6 év alatt.
Gálosi Gergely: Neked is van művészneved?
Varga Kitti: Nincs. A saját nevemet használom.
Gálosi Gergely: Miért?
Varga Kitti: Egyrészt, mert minden név „foglalt”, rengeteg ugyanolyan, vagy nagyon hasonló van már elég az országban. A saját nevemmel is elégedett vagyok, már a Kitti hallatán is sokan megkérdezik, hogy mi az igazi nevem.
Gálosi Gergely: Mik a terveid a jövőre nézve? A táncban, az életben?
Varga Kitti: Hamarosan szeretném elindítani az első saját tánccsoportomat, kezdő és haladó szinten. Már meghirdettem a tanfolyamot, remélem sok jelentkező lesz. 🙂 Mindenképp terveim közt szerepel, hogy én is tovább képezzem magam külföldi és hazai tanárok workshopjain. Legnagyobb álmom pedig, hogy elismert táncos/oktató váljon belőlem.
Az életben: idén szeretném befejezni az egyetemet, majd szeptembertől Moszkvában folytatni a tanulmányaimat.

A cikk hamarosan folytatódik Kittivel és az orientális táncok bemutatásával!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .