2012. január 9. hétfő

Téli kül- és beltéri edzések

Téli alapozások, edzések

Most következő írásomban megpróbálom összefoglalni, hogy ilyenkor télen milyen sportokat is követhetünk el, hogy a nyári formánkat megőrözzük, vagy éppen megalapozhassuk.
Elsődlegesen azt kell a kedves sportolónak eldöntenie, hogy kint vagy bent óhajt a mozogni. Amennyiben a jelenlegi, igencsak enyhe telet veszem figyelembe, nem túl sokat kell teremben eltölteni, szinte mindennap ki lehet menni.
Kezdeném minden sport alapjával, a futással. Már itt is választhatunk, hogy kellemes környezetben a futópadon, vagy téliesített futófelszerelésben, zordabban odakint. A futópados megoldás elég egyszerű, csupán a termi szolgáltatást kell kifizetni (konditerembe bérletet vásárolni vagy otthonra beszerezni egy gépet – utóbbi komolyabb beruházás) és máris kezdhetünk. Első esetben mindenképp érdemes szakember (teremvezető, edző, személyi trainer, stb…) tanácsát kérni a gép használatával kapcsolatban. Ha teljesen kezdő sportolók vagyunk, akkor az állóképességünk megalapozására a legjobb. A puha felülettel, a becsapódás tompításával az esetleges boka-, térd és egyéb izületi fájdalmak is csillapíthatók. Ezek kint sokkal kevésbé megoldhatók, elsődlegesen a viselt cipő és talaj felületén múlik. A futópályákon egyszerű az eset, ott is elég puha a felület, míg a betonon való edzés hosszabb távon minőségi cipőt igényel az izületeink védelmében.  Köztes megoldást az erdei gyalogösvények használata jelenthet még, bár itt némi talajegyeletlenséggel kell számolnunk.

Reklám

A futással is óvatosan, ha az ember fia/lánya évek óta nem sportolt semmit se. Nem kell mindjárt maratont teljesíteni. Elegendő kocogni egy 12-15 percet teljesen nyugodt tempóban. Ezt szépen heti 2, esetleg 3 alkalommal, majd innen felfelé jutva tempó, illetve időtartam növeléssel az ember fejlődik.
Kerékpár. Szintén kint illetve bent is végezhető tevékenység a téli hónapok alatt. Újfent a benti variánssal kezdeném. Választhatunk egyszerű szobabringát is, míg a fanatikusoknak a Spinninget javasolnám. Előbbit úgy érzem nem kell nagyon bemutatni, míg utóbbi gyakorlatilag egy örök hajtós rendszerű dolog, így nincs  “gurulás” szerű pihenés tekerés közben. Szervezett órák keretében általában 1 órás intenzív edzést kapunk, jelentős folyadékveszteség mellett (mivel nincs menetszél, ami hűthetne), így arra érdemes figyelni. A Spinning mindenki számára teljesíthető, az instruktor segítségével kellemes fáradságérzet alakul ki az adott óra végére. Kezdőknek, és aktívan mozgó embereknek is jó szinten tartást adhat, míg komolyabb szinten sportolóknak egy alapot nyújt csupán.
Térjünk is át a kinti kerékpározásra. Megfelelő öltözet nélkül csak árthatunk magunknak 10 fok alatt, 5 foknál hűvösebb időben pedig – részemről – nem javasolt sportolni. Hidegben 2 dologra is kell ügyelnünk, ebből az egyik az izületeink védelme, a másik az átgondolt öltözet (amennyiben nem lenne technikai felszerelésünk). Tekerésre ugyan az vonatkozik, mint a futásra, nem kell mindjárt versenytempóban vagy 120 km-rel nekiállnunk, mert nem lesz jó vége. A téli kerekezés egyébként is – még a versenyzőknél is – alapozásról, a ciklikus mozgássor folyamatos fenntartásáról szól. Vagyis ha ki is megyünk és edzésszerűen szeretnénk végezni, akkor lehetőleg ne hegyi edzést végezzünk, hanem inkább apró dombokkal tarkított, síkon folyó tekerést, de azt folyamatosan, egyenletesen pörgő lábakkal. A fordulatszámot érdemes magasan tartani, így elkerülhető a megerőltetés, jót teszünk a keringésünknek és elkerülhetjük a meghűlést is.

Ennél azért több ruhát vegyünk fel 🙂

Ami a futás mellett egyre népszerűbb az a Nordic Walking, ami szinte bármilyen időjárás mellett űzhető. Gyakorlatilag 2 Nordic Walking bottal végzett gyaloglásról van szó, ami hihetetlenül izületkímélő, és sokkal jobban elosztja a terhelést a felsőtest és a lábak között a bot segítségével.
Egyelőre elöljáróban ennyit a télen végezhető egyszerű sportokról, nemsokára érkezik a folytatás.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .