2014. január 22. szerda

Rally: Kovács Antal és Istovics Gergő

Mai rallys bejegyzésemben 2 olyan emberrel beszélgetek, akik – szerény véleményem szerint – igencsak odateszik magukat a témában. Folyamatos fejlődés jellemzi őket, iszonyat jó fejek a rengeteg elért eredményük mellett is. Íme Kovács Antal és Istovics Gergő!

Gálosi Gergely: Mivel foglalkoztok az “életben”? Rallyn túl a szabadidőben?

Kovács Anti: Végzettségem szerint közgazdász diplomám van, és egy magánklinikának vagyok az igazgatója, ami Pécsen található. Ide minden nap leutazom, mert nem költöztem oda, ezért nem keveset vezetek egy hónapban, de az úgyis csak hasznomra van. Inkább a gazdasági részével foglalkozom a klinikának.

Kovács Anti nyilatkozik

Kovács Anti nyilatkozik


Szabadidőmben nyáron szívesen hajózom a barátokkal és a családdal a Balatonon. Valamint gyakran járunk össze az ismerősökkel és a csapattagokkal egy-egy jó kerti partyra. Ilyenkor egy üveg jó bor mellett megtárgyaljuk a világ nagy dolgait, valamint a csapattal természetesen a versenyzés is szóba kerül.

Istovics Gergő: Én a Borsodi sörgyárnál dolgozom, mint területi vezető. 6 üzletkötő és 3 megye tartozik hozzám, és boltokkal foglalkozom.

Istovics Gergő (b) és Kovács Anti (j) (fotó: Maricsek Racing Team)

Istovics Gergő (b) és Kovács Anti (j) (fotó: Maricsek Racing Team)


Szabadidőmben télen szaunázni járok, nyáron pedig a szokásos dolgok. Kerti party a barátokkal, csapat tagokkal, egy jó fröccs a teraszon, stb…

Gálosi Gergely: Honnan indult ki nálatok ez a sport?

Kovács Anti: Nálam úgy kezdődött, hogy én Kaposfüreden nőttem fel, és ott a haverokkal állandóan régi, lerúgott motorokat és autókat nyüstöltünk. Aztán ahogy  cseperedtünk, egyre jobbak lettek a kocsik és egyre nagyobb a tempó. Aztán a 2004. év vége felé úgy gondoltam, hogy szervezett keretek közé kéne ezt lassan vinni és vettem egy Suzuki Swift GTI versenyautót, amivel amatőr rallykon kezdtem elindulni. Aztán elég gyorsan jöttek az eredmények és akkor azt gondoltam, hogy van értelme ezt komolyabban csinálni.

Istovics Gergő: Nálam pedig úgy kezdődött,hogy a szomszédomban lakott Ifj. Németh Kornél (aki mára az egyik legsikeresebb moto-cross versenyző lett a magyarok közül) és vele jártam motorozni, aztán amikor Kornél elköltözött, akkor egy kaposvári haverommal jártam versenyekre, akinek az édesapja rallyzott. Elmentem megnézni egy Mecsek Rally-t és ott eldöntöttem, hogy én versenyezni szeretnék. Mivel édesapám is anno versenyzett, ezért olyan nagy falakba nem ütköztem otthon ezzel az ötlettel. Aztán, mint majdnem mindenki egy Lada 1200-ben kezdtem navigálni amatőr rallykon. Ez 1998-ban volt. A szamárlétrát végigjárva 2001-ben már bemutatkozhattam az első osztályban, Kovács József mellett (örök hála érte). Majd versenyeztem több mindenkivel, de amióta Anti elkezdett versenyezni, azóta már csak vele megyek. Már lassan 10 éve. Szerintem elengedhetetlen ebben a sportban az, hogy megbízzunk a másikban és ezt csak rengeteg verseny és sok-sok év alatt lehet tökéletesen elérni. Néha egy-egy versenyre elvállalom, hogy beugróként helyettesítek navigátorokat vagy kezdő versenyzőnek segítek, de mostanában már nemigen teszem.

Gálosi Gergely: Melyik csapatban külditek a gépet? Mit kell tudni a vasról?

Kovács Anti, Istovics Gergő: 2012. óta vagyunk tagjai a Maricsek Racing Teamnek, ami ma az ország egyik legnagyobb csapatává nőtte ki magát, hiszen kb. 20 versenyzőpáros versenyez a csapat égisze alatt. A Team zászlóshajója az a Mitsubishi Lancer Evo 6/9 amivel mi rójuk a versenykilométereket. 2012-ben egy 3.-ik helyezést sikerült megszereznünk az év végi elszámolásban, köszönhetően a technikai hibáknak is, valamint akadt egy-egy vezetői hiba is. A kocsi egy báránybőrbe bújtatott farkas, hiszen a régebbi kasztni alatt a legújabb technikai megoldásokkal és fejlesztésekkel felvértezett autót találunk. Röviden: 1230 kg, Reiger futómű, Sparco bukócső, 330 Le és Kb 550 Nm nyomaték. 18-as versenyfelniken gurul a gép és 355-ös fék gondoskodik arról, hogy meg is álljon. Egy versenyen kb 12 gumit fogyasztunk el. A kocsi ethanollra van programozva és abból kb 100 litert eszik, 100 km-en…

Gálosi Gergely: A 2013-as év milyen volt számotokra?

Kovács Anti, Istovics Gergő: Pályafutásunk legjobb évét sikerült zárnunk, amit 2 bajnoki címmel tudtunk teljessé tenni (S csoport és S 12 géposztály).  2013-ban 10 versenyen indultunk és mindegyiket sikerült befejezni, ami a rallyban nagyon nagy szó, hiszen ez technikai sport. Ez nagyban köszönhető a szervizcsapat áldozatos munkájának, akik sokszor éjszakákon át, ha kellett a műhelyben voltak és azon fáradoztak, hogy a kocsi a lehető legjobb legyen.

Gálosi Gergely: Pozitív és negatív élmény?

Kovács Anti, Istovics Gergő: Pozitív mindenképpen az, hogy az ellenfelek szerint is elég sokat tudtunk gyorsulni, ami azért hozta az egyre jobb eredményeket. Pozitív mindenképpen, hogy idén kimentünk két külföldi futamra is és mindkettőn le tudtuk tenni a „névjegyünket” (Opatija Rally abszolút 2. hely és Santa Domenica Rally abszolút 4. hely, egy olyan mezőnyben ahol 7 ország versenyzője és bajnokai voltak jelen). Negatív élmény konkrétan nem volt, talán ami negatív az a magyar rally bajnokság helyzete sajnos, de ezen nem mostanában lehet változtatni, mert itt a pénz nagy úr, az meg ugye mostanában egyre kevesebb.

Gálosi Gergely: Az összetett hogyan alakult?

Kovács Anti, Istovics Gergő: 6 verseny volt a bajnokságban. Az első volt az Eger Rally, amit sikerült megnyernünk, bár itt voltak technikai gondjaink – az ellenfelek sem úszták meg, így – végül szerencsével, de nyerni tudtunk. Aztán jött a Miskolc Rally, ahol 2 defektet is szereztünk és a biztos 2. helyről egészen az 5. helyig csúsztunk vissza, majd egy huszáros hajrával a 3. helyre kapaszkodtunk fel. Itt már vezettük a bajnokságot, majd jött a Veszprém Rally, ami a bajnokság legnehezebb futama volt a számunkra, ugyanis a váltónk 2. fokozatban ragadt és 20 km-t tettünk meg a 2. fokozatban! Így lett 3 perc hátrányunk, és el gondolkodtunk, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni, de végül is jól döntöttünk, mert a 3 perc hátrányból 2 percet lefaragtunk és a 2. helyen fejeztük be a futamot. Nagy ellenfelünk itt nem indult és így már toronymagasan vezettük a bajnokságot. Aztán jött a Kassa Rally, ami a legjobb versenyünk volt: sima győzelem, nagy fölénnyel és egy magyar 5. helyezés nemzetköziben pedig 9. hely. Szólt a magyar Himnusz Kassa főterén a tiszteletünkre, ez valami csodálatos élmény volt mindkettőnknek. Talán az év legmeghatóbb pillanata volt. Majd jött a Budapest Rally, ahol már csak be kellett érnünk pontszerző helyen, hogy meglegyen a bajnoki cím. Végig a 2. helyen autóztunk Hideg Krisztián mögött, aki sajnos az utolsó szakaszon kiesett és így az ölünkbe hullott a győzelem, ezzel pedig meg is lett a bajnokság. Felemelő érzés volt az biztos. Itt éreztük  azt, hogy nem volt hiába az elmúlt sok év munkája. Aztán az utolsó versenyre a Mecsek Rallyra már el sem kellett volna mennünk, de mivel imádjuk amit csinálunk, természetesen nem maradtunk otthon, hanem egy önfeledt autózást bemutatva a 2. helyen végeztünk  mindenféle teher nélkül.

 

Gálosi Gergely: Sokakat érdekel, hogy egy ilyen rendszer milyen is a rallyban. Nálatok milyen a háttér?

Kovács Anti, Istovics Gergő: A hátteret a Maricsek Racing Team biztosítja számunkra. A team kb 10-12 főből áll beleértve a szakácstól – aki a versenyekre kísér minket – a fotósokon át, a médiás lányokig. A szerelők 5-6-an vannak általában, plusz a csapatvezetőnk Maricsek Miki és a koordinátorunk Csáki Richárd.
A szerelők : Nagy Balázs, Bődör Ariel, Bohár László, Simon Csaba, és  Bene László aki a mérnök is egyben.
A fotósok : Sándor Tamás, Kollár Attila. A médiások pedig: Szíjártó Anikó, Schwarz Linda, a sajtófőnök pedig: Johanics Anett.
A kocsiról már beszéltem előbb. A versenyekre úgy megyünk, hogy gyakorlatilag a motoron kívül (mert azt tilos) bármit cserélni tudunk a szervizparkokban. Van egy Citroen Jumper buszunk, ami tele van alkatrésszel, és van egy nagy Mercedes is, ami szintén tele van (aggregátor, sátrak, lámpák, üzemanyag, kerekek kb 20 db, szerszámok, stb…). És ezek mellet jön a versenyre egy „futkosó” autó, ha kell valami (mindig kell) és egy Mercedes lakóautó a legújabb szerzemény, amiben a versenyen pihenünk, főzünk, stb…
A nevezési díj egy versenyre 190.000 Ft, de ez csak töredéke a költségeknek.

A "vas", amivel adományokat is lehet gyűjteni a gyermekeknek!

A “vas”, amivel adományokat is lehet gyűjteni a gyermekeknek!

Gálosi Gergely: 2014-es tervek?

Kovács Anti, Istovics Gergő: Most van a tervezés fázisában, és sajnos az MNASZ sem segíti a munkát, mert még mindig nem tudjuk milyen kategóriában tudunk indulni a kocsinkkal, és egyáltalán hány futam lesz a Magyar Rally Bajnokságban. Ami biztos: menni fogunk itthon és tervben van, hogy esetleg a komplett Horvát Bajnokságot is végigcsináljuk. (Szponzor és idő kérdése, mert azért nehéz 15-20 versenyre eljönni a melóból mindkettőnknek. Amint biztosat tudunk akkor egy sajtóanyagban majd beszámolunk az olvasóitoknak is.)

Gálosi Gergely: Miért a rally?

Kovács Anti: Kikapcsol teljesen, és ilyenkor a gondolataim nem a munka körül forognak. Amikor visszaszámolnak a rajtban, olyankor megszűnik a külvilág. Csak 4-en vagyunk olyankor. Az autó, én, a navigátor, és a mindig kegyetlenül pörgő másodpercek.
Istovics Gergő: Dettó! Valamint imádom amikor a fülemen folyik ki az adrenalin. Ez egy játék olykor a halállal is. De itt jegyezném meg, hogy a biztonsági felszereléseknek hála nem olyan veszélyes sport, mint ahogy sokan ezt gondolják. Itt pl van egy keret ami megvéd, szemben egy motorral vagy biciklivel.

Gálosi Gergely: értettem a bringás célzást 🙂 Köszöntem a beszélgetés, további sok sikert 2014-re és remélem mielőbb találkozunk a pályán (is)!

Kovács Anti, Istovics Gergő: Mi köszönjük a lehetőséget!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold a sportkult.net facebook oldalát jobbra fent a “Tetszik”-re kattintva. Ha csak a cikket szeretnéd, akkor ITT lent kattints a “Tetszik” gombra.

Maricsek Racing Team-ről bővebben ITT.
A Kovács Antal-Istovics Gergő páros támogatói: Szerverhaz.hu, Besser, BCA, CSR media, Race media, IBG, PálinkaABC, Corpus communications, Emblemazas.hu, WEKO, Qualysoft, CYEB, X-Ballon, Récsei Busz Kft., Bíró Szerszám és Alkatrészgyártó Kft., Metropolis-Atlasz Kft., Standout, Módusz.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .