2015. április 8. szerda

Akit megcsapott az IronMan szele: Sulyok Enikő

Akit megcsapott az IronMan szele: Sulyok Enikő

Enikőt még kétszeres Amatőr Kupa győztesként ismerhették meg a kedves olvasók, majd idén 2014-ben már terepfutásra váltott. De még ez sem volt elég a sportkarrierjében, hiszen még tovább lépkedett…de erről már meséljen Ő.

Gálosi Gergely: Szia Enikő. Legutolsó találkozásunkkor ott hagytuk abba a beszélgetést, hogy terepfutásra váltottál a kerékpározásról. Mi történt veled azóta?

Sulyok Enikő: Mindenféle gondolattal a fejemben, elhatároztam, hogy én márpedig IronMan leszek. Aztán terepfutóból lettem IronMan!

Egy kis jóga

Egy kis jóga

Gálosi Gergely: Tehát 18 évesen IronMan. Milyen volt az első megmérettetésed? 

Sulyok Enikő: Az első megmérettetés…Regényt lehetne erről írni, mert nagy élmény, amikor az ember “elveszíti ironman szűzességét”. Meglepően jól viseltem, természetesen biztonsági időt mentem, úgy voltam, legyek szintidőn belül és boldog leszek. 14 óra 25 perc mennyország várt rám. Reggel a hajóról ugrottunk a vízbe és hajókürtre rajtoltunk.. Még ma is beleborzongok. Az úszás volt a leggyengébb pontom, mégis az ment a legjobban a viharos, hullámzó Balatonban. 1:31-es idővel szaladtam a depóba. A bringán engem a mai napig zavar a szél. Kimondhatatlanul ideges leszek tőle, és ott is fújt, de hál’ Isten a nap sütött! A frissítéseket jól eltaláltam, figyeltem mindenre. Mosolyogtam, mosolyogtam és mosolyogtam. Aztán újra a depóban találtam magam, és kezdődhetett a futás . Ahogy elindultam a futópályán elkezdett az eső is esni…és csak esett és esett. Amíg célba nem értem. A futás felénél jöttek a gondok. Kezdett sötétedni, még mindig esett, fújt a szél, hideg volt és az a zsírréteg ami rajtam van…sokat segített. De az agyamon át sem futott a gondolat, hogy feladjam. Bevallom, volt hogy a mobil mellékhelyiségbe álltam be 17 (!) mp-re, hogy ne fagyjak meg (de rájöttem ott sincs melegebb). Az utolsó futókörre sírva mentem ki, de biztattak a speakerek, meg mindenki, de én már a hipotermia közeli állapotában zokogtam…aztán az utolsó körben, minden életfilozófia eszembe jutott, szinte kívülről láttam magam futni, ahogy utoljára gázolok bele a sípcsontközépig érő pocsolyákba, ahogy utoljára futok el a frissítőpontok mellett, az utolsó lépéseket tettem meg és már a nevemet mondták amikor a cél felé közeledtem. Áthaladtam a célon…nézem az órát.. Meleget szeretnék, száraz ruhát. De Iron(Wo)Man lettem..És szépen tudatosul, hogy mi az a táv amit megtettem.

Gálosi Gergely: Bringásként ismertelek meg, így evidens, hogy az érdekel elsődlegesen: mikor ülsz rá vissza? 

Sulyok Enikő: Mostanában elhanyagoltam Dezsőt (bicikli), de hamarosan 100 %-os erőbedobással gyűjtjük a kilométereket.

Gálosi Gergely: Idén is mész újabb IronMan-re, esetleg többre is? 

Sulyok Enikő: Idén a nagy-nagy cél: Nagyatád. És ott már nem csak teljesíteni szeretném, hanem egy jó időt menni. Most az az elsődleges..

Gálosi Gergely: 2015-ben a terepfutás mellett még milyen versenyeken indulsz? 

Sulyok Enikő: Jelentkeztem az UTH (Ultra-Trail Hungary) 111 km-es távjára, de lesz Mátrabérc: 55 km. Majd augusztusban lesz az Ötztaler Radmarathon.

Természetesen a  modellkedés is folytatódik a rengeteg sport mellett

Természetesen a modellkedés is folytatódik a rengeteg sport mellett

Gálosi Gergely: A felkészülésedről ejtenél pár szót? 

Sulyok Enikő: Az idei felkészülésemhez szakemberre volt szükségem, viszonylag sok edzőt kérdeztem és kértem egy edzésterv megírására, de miután leírtam a terveimet/céljaimat, mind visszautasított, hogy ez nem megy ilyen könnyen. De egyvalaki nem , Ő Makár Tamás volt. Nagyszerű tanácsokat és sok segítséget kaptam, ezt nagyon köszönöm neki, és várom a közös munka eredményét!

Gálosi Gergely: Az egyetemen neked témába vág, így könnyű lesz válaszolnod is: mit étkezel a felkészülési időszakban és miért?

Sulyok Enikő: A keszthelyi Georgikon tanulója vagyok, jelenleg kertészmérnök alapszakos hallgató,, későbbiekben növényorvos, majd még később tengerbiológus szeretnék lenni. A táplálkozással vannak gondjaim. Húst nem eszem (ovo-lakto vegetáriánus) már nagyon régóta, a fehérliszt és a répacukor sem képezi az étrendem. Fontos számomra, hogy megfelelő minőségű tápanyagot fogyasszak. Igyekszem többször enni, de nagyon sokszor csak napi egyszer (iskola, edzés után a nap végén) eszek. Nagyon sok joghurtot, sajtot (juh/kecske), avokádót kiló szám, maracuja amiből egyszerre 10 db is kevés, rengeteg kesudiót eszek, és persze a Pöttyös Óriás az elmaradhatatlan.

Gálosi Gergely: Nos, igazán örülök, hogy összefutottunk, remélem mihamarabb ismételni tudjuk és újabbnál-újabb versenyekről mesélsz nekem és az olvasóknak. Köszöntem az beszélgetést.

Sulyok Enikő: Én is köszönöm, hogy meglátogattál és beszélgettünk egy jót.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .