2011. október 18. kedd

Horvátország: Nevoljas Pass

A mai nappal útjára indítjuk az oldal azon sorozatát, ahol cikkeink szerzői bemutathatják, hogy a sportnak nem csak a véres, áldozatos oldala van – persze általában a dicsőség is ezzel jár -, hanem pihentet is.
Elsőként egy apró kiruccanásról írnék pár képkockával, Horvátországból.
Kaposvárról indultunk, kellemes autókázás volt Slatinski Drenovac-ig, ahol is elhagyva az autót, végre bringára pattanhattunk. Kretskó Vili kollégám országútival, jómagam egy montival vágtam neki, az épp 10 km-es távnak (lehet tovább is menni, de mi csak erre a pontra voltunk kíváncsiak). A 3. kanyar után jött a meglepetés, mivel ugyan 49-es útnak jelezte a térkép a szakaszt, de murvára váltott a felület! Gondolom ennek köszönhető, hogy csak 8 gépjármű járt arra (1 kisebb kamion!), illetve annak, hogy természetvédelmi terület volt az út 2 oldala…
Nevoljas Pass a hágó neve, vagyis a célpont. Nem vészes a távolság (a kocsitól) 9,5km, átlag meredekség 6,1%, max meredekség 9,9%, csúcsmagasság 761m (Vili szerint: érdekes mert a gps-em 801 m-t mutatott az emlékműnél és onnan még mentünk felfele!), induló pont magassága 178 m, szintkülönbség 583 m.
Mindenkinek tudom javasolni, aki egy kellemeset akar csendes, tiszta levegővel megáldott helyen tekerni. A dombot (mert ez ugye nem hegy) meg kell tudni mászni, viszont kellemesen nézelődve szerintem bárki képes rá. Országútit nem javasolnék, mert lefelé azért a murván érhetik az embert meglepetések, vagy elfékezi az összes fékbetétet.
Mi ugyan hazafelé Pécsen még a TV-tornyot is beiktattuk, de arról majd máskor.
Végül a képek, amik egy része az érdekes fény és pára viszonyok miatt kicsit gyenge, de bízom benne, hogy vissza adja a hely varázsának egy részét 🙂
[oqeygallery id=5]

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .