2011. november 5. szombat

Kartonbringa

Kartonbringa
Egy hihetetlenül új hozzáállást fedeztem fel a Magyar kerékpáros élet javítására. Rögvest írtam is a ötlet gazdáinak. A következő sorokban olvashattok egy KARTONBRINGA terveiről és megvalósításáról.

“Kartonbringa
Minden Dr. Gara Péter Tanár Úrnál kezdődött, amikor bementem hozzá, hogy szeretném nála írni a szakdolgozatom, és kompozit biciklit szeretnék tervezni. Ő a karton termékek témájával már régóta foglalkozik, ezért inkább a karton dolgok felé fordította a figyelmemet. Végül megegyeztünk hogy egy kartoncső alapanyagú biciklit kell terveznem. Bátorított ebben egy angol, Phil Bridge terméktervező példája, aki hullámkartonból készített biciklit.

A Tervezés
Az ipari termék- és formatervező szak terméktervező szak a BME gépészmérnöki karán 15 éve létezik. Nem sokan ismerik még sajnos Magyarországon, hogy mit is csinál pontosan egy ilyen mérnök. Dióhéjban: mi olyan gépészek vagyunk, akik a felhasználó és a piac szempontjából tervezzük a tárgyakat.
A tervezés ötleteléssel kezdődik, minden ötletet felírunk, rangsorolunk, kiválasztunk belőle párat, tovább fejlesztjük, ezekből is kiválasztjuk a legjobbnak ítélteket, ezeket is továbbgondoljuk, és végül az egyetlen, legjobb ötlet jut csak el a teljes kidolgozásig. A termékről általában készítünk pár virtuális modellt, és egy prototípust, amiken a hibákat lehet vizsgálni és legrosszabb esetben visszakanyarodni az egész tervezés elejére.
Ez a tervezés is így kezdődött, meg kellett találni a célcsoportot, és a tényleges felhasználói igényeket. Miért jó a karton alapanyag? Miért készítsünk belőle épp biciklit? Kinek lenne ez jó? Olcsó, viszonylag könnyű, viszonylag erős, lebomló, újrahasznosítható anyag. Tökéletes olyan bicikli tervezésére melyet csak kevés ideig használ az ember, erre a legtökéletesebb példa a gyerekbicikli.
A koncepció lényege: ahogy nő a gyerek a bicikliváz kartoncsöveit nagyobbakra lehet cserélni, így a bicikli együtt nő a gyerekkel, és mindezt egy új biciklihez képest elenyésző áron. A kartonbicikli sokkal egyedibbé tehető, mint bármely más bicikli.
A bicikli kerekei 20 colosak, kontrafékes, első keréknél patkófék is szerelhető a kerékpárra, lánchajtásos. A kartoncsövek szerszám nélkül oldható, rögzíthető kötéssel szerelhetőek. A kerékpár 5-14 éves korosztályra lett tervezve.

A kartoncső vizsgálata
A kartoncsövekből rengeteg mindent készítenek, ceruzatartóktól keresztül, a hidakig. Ennek ellenére pontosabb adatokat a teherbírásáról alig lehet elérni. Ennek érdekében végeztem vizsgálatokat, mi szerint a Halaspack Kft-től kapott fél méteres kartoncső 130 kilógrammnál tört el, ami elég bíztató adat a biciklitervezéshez. Ominózus kérdés: És ha jön az eső? A csöveket anyagukban vízhatlanná lehet tenni.

A Prototípus
Az egész téma akkor lehetett egy ütőképes szakdolgozat, ha látványosan be is bizonyítom, hogy kartoncsövekből lehet készíteni biciklit. Ezért készítettem egy prototípust a Gép- és Terméktervezés Tanszék műhelyében, Szücs János (műhelyfelelős) segítségével. Az elkészült prototípus nagy sikert aratott, amikor begurultam rajta a szakdolgozat védésre.
A biciklivel neveztem a Magyar Formatervezési Díjon, de sajnos csak a második fordulóba jutottam vele, díjat már nem kapott a koncepció. A Szeptember elején megrendezésre kerülő Tudományok Hídja kiállításon mutattuk be először a nagyérdeműnek a bicikli prototípusát, ahol rengeteg érdeklődő volt iránta.”

A beszámolót Váci Balázs írta nekünk. Ezúton is köszönjük!
Az alábbi képeken megtekinthetitek a digitális és a már kész változatot is! (a képeket a tervezők hozzájárulásával jelentetjük meg)
[oqeygallery id=9]

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .