2011. november 6. vasárnap

Baranta, Kaposváron

A héten Kontra Rolanddal, a Kapos Baranta Hagyományőrző Magyar Harcművészeti, Néptánc és Sport Egyesület Elnökével sikerült egy foglalkozáson beszélgetnem.

Gálosi Gergely: Hogyan tudnád legegyszerűbben elmondani, hogy mi is a baranta?
Kontra Roland: A tévhittel ellentétben nem csak küzdősport, hanem egy olyan Magyar harcművészet amit csak életmódszerűen lehet gyakorolni. Gyakorlatilag a IX-től a XX. századig minden Magyar harci technika idetartozik. Anno a Baranta Hadak a Horka speciálisan képzett csapatai voltak még a IX. században. A Baranta főbb elemei: vívás, botforgatás (fustéllyal, ami a mellmagasságig érő pásztorbot) pusztakezes harc (böllön), birkózás (öv vagy pásztor birkózás), néptánc, népzene (népi hangszeren népi énekek), lándzsavívás (hosszú bottal), karikás ostor, fokos, szablya használata, lovaglás.
Gálosi Gergely: A mai Magyarországon mennyire elterjed?
Kontra Roland: Jelenleg 3-3500 igazolt Barantásról tudunk. Egyébként rendszeresen vannak versenyek is.
Gálosi Gergely: Beszéljünk egy kicsit rólatok. Hogyan kezdődött itt?
Kontra Roland: Az ötletet kb. 5 éve láttam a TV-ben, majd pár emberrel beszéltem, majd instruktor keresésbe kezdtem. Somogytúrban találtam legközelebb, oda fél évig jártam folyamatosan. Ezt követően kisebb szünet következett. A Szövetséget kerestem meg, ők Gyöngyi Balázst javasolták. Balázs a Kaposvári Egyetemre jár, így szerencsésen neki is állhattunk a közös munkának. 2011. márciusa óta vannak foglalkozások, míg az Egyesület szeptember óta működik teljesen hivatalos formában.
Gálosi Gergely: Említetted már a fő elemeit és hogy foglalkozások vannak. Ezek pontosan milyenek, kiknek szólnak és hogyan oszlanak meg?
Kontra Roland: Van az úgy nevezett “csikó baranta”, ami elsősorban gyerekeknek szól, 5-6 évestől a 14 évesig. Alapvetően olyan szülők is vannak, akik magukkal hozzák a fiatalokat, mert azok érdeklődnek anyu/apu “hobbija” iránt, így elég nagy lelkesedéssel csinálják. Persze szülőktől különállóan is érkeznek gyerekek hozzánk. Emellett van a felnőtt Baranta. Keddenként Kaposváron a Dózsa edzőcsarnokban 16-18 óra között a kicsiknek, majd 18-20 óra közötti időszakban a felnőtteknek van foglalkozás. Szerdánként Toponáron néptánc. Felépítését tekintve bemelegítés, erőnléti foglalkozás, majd a fő elemekből következik egy-egy aktuális (kivéve íjászat, lovaglás, mert ezek ugye kültériek). Jelenleg beltéren folynak a foglalkozások, de mihelyt az idő engedi, ezek kint folytatódnak.
Gálosi Gergely: Hogyan lehet elérni az egyesületet?
Kontra Roland: A legegyszerűbb ha e-mailben veszi fel velünk valaki a kapcsolatot, a kaposbaranta@gmail.com címen.
Gálosi Gergely: köszönöm a beszélgetést!
Kontra Roland: Én köszönöm a lehetőséget!

Rövidesen képekkel és Gyöngyi Balázs, instruktorral folytatjuk majd a beszélgetést! (szerk.)
Egy kis ízelítő a képek megérkezéséig:
http://www.youtube.com/watch?v=0FKfEOGuWY8

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .