2012. április 16. hétfő

„Izmos szeretnék lenni, azért járok edzeni”- Kajak-kenu Kaposváron, a Desedán

Úgy gondolom, Kaposvár tehetséges fiatal sportolói nem, vagy csak nagyon kevés lehetőséget kapnak bemutatkozni, ezért számos egyesületet szeretnék bemutatni.

A jó idő beköszöntével a Kaposvári Vízügyi Sport Club kajakosai kiköltöztek a Deseda parti csónakházba, ahol minden nap edzenek. Előtűnnek a színes hajók, az élénk rózsaszíntől egészen az egyszerű fehérig mindenféle hajó vízre kerül. A versenyzők vízre szállnak, már csak annyit hallani, hogy valaki azt kiálltja: „Mucsa, 2000 bemelegítő, utána meg céltorony?„
Az egyesület vezető edzőjével, Faludy Andrással beszélgettem az egyesület múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Kele Dóri: Mióta létezik az egyesület, és az alapításkor milyen céllal jött létre?

Faludy András: 1977-ben alakult meg az egyesület, Vígh Sándor vezetésével. Akkoriban még csak a túraszakosztály létezett, a versenysport még nem szerepelt az egyesület programjai között. Ennek célja az volt, hogy a gyerekekhez közelebb hozzuk a sportot, és a szabadidejűket hasznosan és kellemesen töltsék.    
A versenyszakosztály 1982-től jelent meg az egyesületben, a vezető edző Gyöngyösi János volt, aki amellett, hogy fiatal versenyzőket indított útjukra, lehetővé tette számukra, hogy hasznosan töltsék szabadidejűket.

Kele Dóri: Milyen edzéssel készítitek fel a versenyzőket? Milyen korosztályok fordulnak egyébként elő az egyesületben?

Faludy András: A téli alapozás fontos eleme a versenyekre való felkészülésnek, általában abban az időszakban a legintenzívebbek az edzések. Nagyon sokrétű edzéssel készítjük fel őket: úszás, futás, kondicionális edzés és evezés is szerepel a listán. Télen főként hajnali edzések vannak, kora tavasszal, nyáron viszont délelőtt és délután is találkozunk a Desin. A téli futásokat gyakran pótoljuk korcsolyázással, természetesen azt is a Desedán.
Nagyon vegyesen vagyunk fiúk és lányok, a legkisebb tagunk még csak 9 éves, a legidősebb pedig 40.

Kele Dóri: Mit gondolsz, milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy jó kajakos/ kenus legyen valaki? Honnan lehet tudni, ha valaki tehetséges?

Faludy András: Úgy gondolom, hogy elhivatottság és kellő alázat nélkül nem, hogy jó kajakos vagy kenus, jó sportoló sem válhat az emberből. A sportolóinkban ez mind megvan, hiszen a desedai körülmények nem a legjobbak: a fűtéssel és a meleg vízzel is gond van. Kitartásukat biztos vagyok benne, hogy az élet más területein is alkalmazni fogják. Azt hiszem, hogy ha ezek a tulajdonságok valakiben megvannak, ő már ígéretes. Ezen kívül pedig a mozgás árulkodó: ha valaki érzi a vizet, akkor biztosan nagy eredményeket ér majd el. A legígéretesebbnek most Nádasi-Tóth Zsombort tartom, igaz, még sokat kell fejlődnie, de nagyon kitartó és szorgalmas.

Kele Dóri: Kik a legeredményesebb versenyzőitek, és ők mit értek el?

Faludy András: Az egyesület történetében legeredményesebb Borhi Zsombor volt, ő két felnőtt világbajnokságot nyert (egyesben és párosban). Csima Ferenc masters kategóriában első, második és harmadik helyet ért el (egyesben, párosban, négyesben). Horváth Lilla pedig U23-as korosztályban világbajnoki harmadik helyezést, felnőtt korosztályban pedig 9. helyezést ért el a világbajnokságon.    Rájuk nagyon büszkék vagyunk.    

Kele Dóri: Mikor és hol várjátok a kajakozni és kenuzni vágyó fiatalokat?

Faludy András: A Desedai Sporttelepen minden délután fél 5-kor, télen pedig a sportcsarnokban.    
A kezdő csoportot Rehling Nóra, a szabadidős csoportot Horváth Attila, a versenyzőket pedig jómagam edzem. Várunk mindenkit sok szeretettel!

A sportolók kiszállnak a hajókból, törölgetnek, dideregnek, mindannyian csurom vizesek, nem tudom megállni, hogy ne kérdezzek tőlük. Először egy alacsony, fiatal fiú ül le mellém, láthatóan ő a legfiatalabb. A 9 éves ifj. Faludy András, a vezető edző fia elmondta, azért szeret a klubba járni, mert nagyon jó a társaság, és szeretne úgy kinézni, mint a nagy kajakos fiúk. Horváth Gergő a példaképe és úgy gondolja, az apukája szigorú és jó edző.

Vass Bence 12 évesen kezdett el kajakozni, és elmondta, amikor kijön edzésre és elfárad, akkor úgy érzi, volt értelme aznap felkelni. Ő is a társaságot dicséri, majd a csapat nevetésben tör ki, Bence csak ennyit mond: „Csak akkor igazán jó, ha fáj!”

Egy fiatal srác majd’ megfagy, a kezében lapáttal vár arra, hogy hajóját letisztíthassa és helyére tehesse. Nádasi-Tóth Zsombor 6 éves kora óta űzi ezt a sportot, melyet egy szóval úgy jellemez, izgalmas. Izgalmas, mert meg kell felelni a kihívásoknak és győzni kell. Példaképe az edzője és Kucsera Gábor, minden álma, hogy válogatott versenyző legyen és kijusson egy világversenyre. Úgy érzi, kitartással minden sikerülhet.

A pakolás után megjelennek az első kajakosok, biciklin, elköszönnek, majd hazatekernek. Sokat voltam már kint az egyesületnél, és úgy érzem, megérdemelnék a támogatást, hiszen több világversenyen is megállták a helyüket. Kívánom, hogy további sikereket tudhassanak magukénak, és legyen lehetőségük jobb edzéskörülményekre.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek látogasd meg a facebook oldalunkat is és lájkold! Facebookhoz katt IDE!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .