2012. május 18. péntek

Az első Kaposvári Sportfórum

Az elmúlt hetekben egy kedves hölgy keresett meg azzal, hogy szeretne sport témában egy civil kezdeményezést, egy fórumot indítani.
Ő nem más, mint Kutrovátz Sándorné. Egy lelkes ember, aki az egészséges életmód felől közelíti meg a sportot és megpróbálja megszervezni Kaposváron azt a fórumot, ahol is a sportolók – sportvezetők, magánszemélyek egyaránt – elmondhatják a kisebb-nagyobb problémáikat a témában.
Az első alkalom május 11-én volt a Centrál Kávézóban.
A megjelent sportvezetőkre, személyek bátran mondhatom, hogy Kaposvár legeredményesebb edzői, testnevelői, illetve segítőik.
Mivel az első alkalommal került megszervezésre, így természetesen nem képviseltette – még – magát minden sportág. Pálfy Marianna a Kodály Zoltán Általános Iskola testnevelője, illetve röplabda edző, Demeter György a Fino Kaposvár Röplabdacsapat edzője, Iváncsikné Kálmán Éva a Berzsenyi Dániel Általános Iskola testnevelője, Dr. Dobos Pál a Kaposvári Vízilabda Klub szakosztályvezetője, Gundy Richárd a Somogyjádi Általános iskola testnevelője, Dr. Jámbor Anett sportorvos, Péterné Szarka Klára a városi Humán szolgáltatási Igazgatóság sportügyintézője, és jómagam, mint az ISK kerékpáros csapatának vezetőjeként, illetve a sportkult.net részéről voltunk jelen.
Mindenki bemutatkozásakor azt is elmondta, hogy mivel találkozik a munkája során, mint probléma és szerinte milyen úton kellene folytatni, hogy jobbak legyenek a sportolási lehetőségek. Természetesen a szokásos feloldódást követően ebből egy röpke 1,5 órás beszélgetés alakult ki, így én leginkább csak összegezném az elmondottakat.
Mindenki egyet értet abban, hogy a fiatalok mindegy, hogy mit, de rendszeresen sportoljanak, heti 2-3 alkalommal. Nem kell ilyenkor versenyszerűen, mindenkit leküzdve erőltetni, elég lenne már az élményért, a felfrissülésért, az egészségért. Jó lenne ha a gyerekek több alap sportágat is kipróbálhatnának és akkor választhatnának, mert jelenleg csak ott sportolnak, ahol lehetőséget kaptak az adott sportág megismerésére – és rendszerint ott is maradnak, ha az megtetszett nekik – így viszont nem biztos, hogy a versenysportokban a legmegfelelőbb versenyzőket alapozzák, edzik az edzők.

Az első Kaposvári Sportfórum részvevői

Kutrovátz Sándorné kiemelten fontosnak tartja, hogy a sport terén tevékenykedők – sportoló és edző egyaránt – tudjanak olyan plusz teljesítmény növekedést elérni, hogy mellette még valósan egészségesen élhessenek, sőt emelkedjen az egészségi szintjük. Első sorban Ő ebben szeretne segíteni a fórumon keresztül.
Iváncsikné  Kálmán Éva életét a sportbeli elhivatottság tölti ki, ezért eddig is próbálta úgy szervezni a diákjai sportéleté, hogy mindent kipróbálhassanak, így szereztek magasabb volumenü tudást, erőt a gyerekek, majd könnyebben választhattak elsődleges sportágat a jövőbeni versenyzéshez.

Dr. Jámbor Anett

Dr. Jámbor Anett, mint sportorvos beszámolt arról, hogy egyre többen merik megkeresni különböző sérülésekkel és az elmúlt évek során rengeteget fejlődött a sportorvosi rendszer. Több vizsgálat és még nagyobb figyelem kíséri a részükről a versenyzők életének ezen fontos részét.

Gundy Richárd, Dr. Dobos Pál, Iváncsikné Kálmán Éva

 

Dr. Dobos Pál, Demeter György és Gundy Richárd mind egyetértettek abban, hogy jelenleg ahová kerül egy leendő sportoló, ott kell vele foglalkozni, mert nagyon kevés a sportolni vágyó fiatal. Elsődlegesen ezen kell változtatni és közben egy kiválasztási rendszert bevezetni. (mert ugye 170 cm-es magassággal kicsit nehéz röplabdázni – a szerk. )

Pálfy Marianna, aki szintén a röplabda szerelmese és oktatója is a gyerekkortól való sportolásra szoktatás mellett tette le a voksát.

 

Pálfy Marianna, Dr. Jámbor Anett

Nos, amint mindenki olvashatja, az első Kaposvári Sportfórum erre jutott, innen szeretné eredményesen folytatni a munkáját. Természetesen mindenkit várnak a soraikba, kik hozzátudnak még tenni az elhangzottakhoz és érdemben is kiállnának az ügyért.

 

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .