2014. május 5. hétfő

Rekord létszámú részvevő a BringaMánia Balatonkörön!

Rekord létszám! Több, mint 2000 kerékpáros hős tekert a Balaton körül! Következzék a beszámoló.

“Tengeri vitorlásversenyeken bizonyára ilyen időre várnak a legprofibb hajósok, és a földeknek is aranyat ér a májusi eső – egy tavaszi, Balaton kerülő kerékpáros túrán viszont nem a hideg, az eső és a viharos szél az, amire a biciklisek számítanak. Ezen a hétvégén azonban kemény erőpróba jutott a McDonald’s BringaMánia Balatonkör túra indulóinak.

BringaMánia Balatonkör

BringaMánia Balatonkör

Május 3-án, szombaton az 1200 előnevező mellé a helyszínen még több mint százan jelentkeztek a 206 km-es Nagykör teljesítésére. Hajnali 5 órától gyülekezett Balatonföldváron, a Keleti strandon a szinte kizárólag hobbi kerekesekből álló bringás csapat, amely végül 6 órakor indult el hosszú útjára Siófok felé. Szerencsére az időjárás-előrejelzéseknek köszönhetően a legtöbben felkészülten, esőálló ruházatban érkeztek, de a szervezők az indulás előtt még 400 darab vékony esődzsekit is kiosztottak a bringások között. Ekkor már mindannyian tudták, hogy kemény nap vár rájuk – sajnos ebben nem kellett csalódniuk. A kerékpárosok nagy részét egyben tartották a túravezetők, de sokan – már csak a hideg idő miatt is – gyorsabb tempóra váltottak.

BringaMánia Balatonkör

BringaMánia Balatonkör

Mivel a szél nap közben egyre erősödött, jó néhányan éltek a lehetőséggel, és Tihanyba érve komppal rövidítették le a távot – ők 85 km tekerés után, délután érkeztek vissza Balatonföldvárra. A Nagykör indulóinak többsége azért végigtekerte a teljes távot, köztük az Oroszlányból érkező Kórós József is, aki 69 évesen a legidősebb indulója volt a 206 km-t teljesítő mezőnynek. A viharosra erősödő szél Keszthely után segítette a bringásokat, de a déli partra érve ismét oldal-szembeszéllel kellett megbirkózniuk. Olyannyira, hogy egyes szakaszokon a túrázók alig tudtak a nyeregben maradni. A fonyódi frissítőponton a csapat távozása után néhány perccel a szél által felkorbácsolt Balaton elöntötte a part menti utakat is. Ilyen körülmények között esteledett rá a túrázókra, és az utolsó 20-25 km-t már sötétben, lámpafénynél tették meg. Este 9 óra után, szakadó esőben érkeztek vissza a megfáradt, átfagyott, mégis boldog bringások Balatonföldvárra. A célban óriási hangulat fogadta a hős kerékpárosokat, ahol a nyakukba akasztották a McDonald’s BringaMánia Balatonkör erre az alkalomra készült emlékérmét. Abban mindenki egyetértett, hogy az eddigi 15 Balaton kerülő túrából ez a mostani volt a legkeményebb. A napot a helyszínen követte végig a triatlon sport legendás alakja, Kropkó Péter, aki elismeréssel beszélt arról a teljesítményről, amit ma azok a férfiak és nők, fiúk és lányok nyújtottak, akik letekerték ezt a 206 km-t.

BringaMánia Balatonkör

BringaMánia Balatonkör

A négy évvel ezelőtt bevezetett, 85 km hosszú Balaton-Kiskör is évről-évre népszerűbb a bringások között. Közel 700-an, többnyire családok, baráti társaságok, munkatársak neveztek erre a távra, köztük a főtámogató McDonald’s éttermeiben dolgozó munkatársak közül is több mint hatvanan. A résztvevői létszám idén úgy megemelkedett, hogy Tihanynál csak két kompra fért fel a vezetett túra hatalmas csapata – annak ellenére, hogy a rossz idő miatt innen is sokan előre menekültek, és korábbi kompokkal keltek át a déli partra, Szántódra. A Balatonföldvár közelében szervezett, 6 km-es Balatön-Köröcske és a 25 km-es Családi kör indulóit riasztotta el leginkább az időjárás – de még így is több mint kétszázan vágtak neki kisebb gyerekekkel a távnak.

BringaMánia Balatonkör

BringaMánia Balatonkör

A strandra tervezett programok egy részét a szó szoros értelmében elfújta a szél, pedig a tervek szerint változatos családi programok és biciklis játékok várták a célterületen tartózkodókat. A zord időjárás ellenére igen népszerű volt a legkisebbek körében Rosta Géza gyerekkoncertje. A Keleti strand területe több olyan programnak is helyt adott, ami a 2014-es labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódott, mint például a több mint 30 állami gondozott gyermek számára rendezett strandfoci torna, vagy az élénk érdeklődést kiváltó Tekerj el Rióba! program. Ezek mellett a legnagyobb sikere a forró gulyáslevesnek, valamint a sorsolásoknak volt. A 85 és a 206 km-es távokon induló túrázók közül a szerencsések (Bartucz Bella és Rékási Csaba) egy-egy 150 ezer Ft értékű Scott kerékpárt vihettek haza. A fődíj mellett a kiállítók és a főtámogató McDonald’s BringaMánia ajándékcsomagjait is kisorsolták.

BringaMánia Balatonkör

BringaMánia Balatonkör

A Magyar Turizmus Zrt. Nyitott Balaton programsorozatának kiemelkedő eseményén a McDonald’s  BringaMánia Balatonkörön a bringások idén is megmutatták, hogy mekkora igény van arra, hogy komolyan vegyék a Balaton mentén a kerékpáros turizmust. Remélhetőleg egyre többen választják a kikapcsolódásnak ezt a formáját, annak pedig csak szurkolni lehet, hogy ezt kellemes, napsütéses időben tegyék.”

BringaMánia Balatonkör

BringaMánia Balatonkör

A beszámolót és a képeket a szervezők juttatták el hozzánk, ezúton is köszönjük!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .