2014. május 9. péntek

Akik mindenkiért küzdenek: Team Prevention!

A mai napon 3 gyönyörű hölgyet ismerhet meg mindenki. Nem is akármilyen okból. Ők azok akik fejükbe vették, hogy a sporton keresztül megpróbálnak valami olyasmire figyelmet felhívni, amire minden embernek önmagától is gondolnia kellene. Következzen a Team Prevention!

 

Gálosi Gergely: Üdvözlöm a Hölgyeket! Külön-külön is elragadóak és sikeresek vagytok! És így egyben, egy nagyszerű ötlettel és célkitűzéssel még tovább nőttetek a szememben. Szerintem ezzel mások is így lesznek, amint megtudják, hogy miről is van szó. Mielőtt a közepébe vágnánk ejtsetek pár mondatot magatokról.

Angie Segatto

Angie Segatto

Angie:
– Közgazdász, fogorvos és egyetemi oktató vagyok, valamint a Magyar Rotary District egyik alkormányzója. Orvosként minden nap a prevenció jelentőségét hangsúlyozom pácienseim számára, rotaristaként pedig nagyon sok területen megtapasztaltam a figyelemfelkeltés, az összefogás jelentőségét egy nemes cél érdekében. Egész életemben sportoltam, bár nem versenyszerűen. Sportolás nélkül nem is lenne teljes az életem. A hosszútávú futás új területnek számít, de itt is megmutatkozik majd a csapattársak segítségének jelentősége. Együtt minden könnyebb, segítséggel a nehézségek leküzdése egyszerűbb. Ezért is választottuk a versenytáv leküzdésére a váltót.

Linda:
– Szakgyógyszerészként diplomáztam, de tizenéve “beszippantott” gyógyszeripar ahol jelenleg sales-marketing vezetőként dolgozom. A szektor és az attitűdöm egyaránt “megköveteli” azt a hálás tudást, ami a mai magyar egészségügyben hozzáadott értéket teremthet. Itt ér össze számomra a szakma a prevencióval.

Tóth Melinda

Tóth Melinda

Sportos családban nőttem fel, így, mint “testnek a kenyér” lételemem a mozgás-egészségfejlesztés és a tudat, hogy ezt -barátnőimhez hasonlóan- elhivatottan tolmácsolhassam. Megtanultam és megtapasztaltam a visszafordíthatatlan egészségkárosodással járó szituációkat, így “Jeanne D’Arc” -i lendülettel állok ki megelőzés hangsúlyozásáért.

Leila:
– Téli és nyári olimpikon, világ és Európa bajnok öttusázó vagyok. Tavaly nyáron megsérültem, két porckorongsérvem lett a derekamnál. Azóta nem tudok annyit és úgy edzeni ahogy egy élversenyzőnek kellene.

Gyenesei Leila

Gyenesei Leila

Ezek után rengeteg energiám felszabadult, amit leginkább a tanulmányaimba fektettem. Harmadéves vagyok a jogi egyetemen, középfokú sportedzői iskolába járok és pár hete angol felsőfokú nyelvvizsgát tettem. Emellett pedig a BOM alapítvány operatív szakértőjeként is tevékenykedem, ahol fiatal, tehetséges sportolók ösztöndíjprogramját koordinálom. Egész életem a sportról szólt. Rendkívül sok támogatást, ösztönző erőt és segítséget kaptam pályafutásom során ezért a BOM-nál nagyon jó érzés ezt most visszafordítani a fiatalokba.

 

Gálosi Gergely: Nem semmi, hogy ennyi mindent csináltok és természetesen a sikereitek előtt le is a kalappal. Nos, az amiről ma szó lesz, ezeken túl is mutat. Ugyanis nem kisebb feladatot tűztetek ki a hármótok által képviselt Team Prevention-nak, minthogy a figyelmet ráirányítsátok, a mozgás, mint prevenció fontosságára a daganatos megbetegedéseknél. Honnan indult ez az egész?

Angie:
– A fogorvosi diploma megszerzése után úgy hozta az élet, hogy a gyógyszeriparban kezdtem dolgozni onkológia területen. Az itt eltöltött évek során nagyon közel kerültem ezen betegcsoport küzdelmeihez, reménytelenségéhez, szenvedéseihez. Sok mindent láttam, tapasztaltam ami nagyon mélyen érintett. Később a családban és a baráti körben előfordult hasonló megbetegedések tragédiái személyesen is érintetté tettek. Kötelességemnek érzem, hogy aktívan, minden elérhető eszközzel propagáljam a prevenció fontosságát, a rendszeres szűréseken való részvétel és az egészséges életmód prevenciós jelentőségét. A mellrák több korcsoportot is érint, ezért hárman képviselni tudjuk a huszon-, harminc- és negyven évesek korcsoportját lévén, mindegyikünk ezen egyikéhez tartozó. Ugyanakkor egy élsportoló olimpikon, egy a sport irányában igencsak elkötelezett orvos és gyógyszerész remélhetően hitelesen tud közvetíteni egy ilyen fontos üzenetet.

Leila:
– Ami engem illet, sajnos én személyesen is érintett vagyok. Édesanyámat és nagymamámat is daganatos betegségben veszítettem el.  Tudom, hogy vannak gyógyítható és kevésbé gyógyítható változatai a daganatoknak, de hiszem, hogy az egészséges életmóddal, a mozgással, a pozitív életszemlélettel és a rendszeres szűrővizsgálatokkal csökkenteni lehet a kockázatot. Ez pedig a prevenció. Élsportolóként is és ‘gyerekként’ is aki elveszítette szeretteit a legfontosabbnak tartom, hogy ezt az üzenetünket eljuttathassuk minél több emberhez. Mert lehet tenni az egészségünkért.
Illetve szeretném segíteni Angiet és Lindát amiben csak tudom a felkészülés és a verseny során is. Azt hiszem jól jön egy versenyző is a csapatban.

Linda:
– Manapság mindenki érintett -vagy személyesen, vagy családi- , baráti körön belül. Ugyanakkor nem lehet “tétlenül” arra várni, hogy majd ha ott állok a betegség előtt, jön az orvos és meggyógyít. Ez sajnos nem ilyen egyszerű.  A daganatos megbetegedéseknek vannak olyan rizikótényezői, melyek kiiktatásához az egyén felelősségtudata mellett másra is szükség van, mert a szociális – vagy genetikailag hozott faktorok által vezéreltek. Mi kiválasztottuk azt az utat, melynek megtételére minden ember képes és kis lépésekkel is sokat halad a megelőzésben. Ez az egészségtudatosabb  életmód elsajátítása (sport&táplálkozás) és az éves szűrések beiktatása.

 

Gálosi Gergely: Nos, akkor nevezhetjük kissé személyesnek is az ügyet.  Miért éppen az Ironman-t választottátok?

Angie:
– Nagyon jó barátok vagyunk hosszú évek óta. Sok mindent megéltünk együtt, sok mindent tettünk egymásért, most úgy gondoltuk, hogy a sport segítségével teszünk másokért is. Linda ötlete volt egy triathlon váltóra való nevezés. Elkezdtünk versenyt keresgélni amikor is szólt a férjem, aki egyéniben indul, hogy a budapesti Ironman 70.3-as versenyre váltóban is lehet nevezni. Mivel ez a verseny tömegek érdeklődését vonzza itthon és külföldön egyaránt, ezért a legkézenfekvőbb volt ezen indulni és közvetíteni az üzenetet.

Leila:
– Ki tudjuk egészíteni egymást egy ilyen verseny során. Angie és Linda is nagyon lelkes, talán mondhatom rájuk, hogy megszállott sportolók, de a triatlonban tudtuk összerakni a legjobban a kedvenc versenyszámainkat. Linda remek kerékpáros, Angie álma a félmaraton teljesítése, nekem pedig az öttusában a lovaglás mellett a legeredményesebb és legkedvesebb számom volt az úszás.

Linda:
– a Lányok által elmondottakon túl…ez az első ilyen állomásunk, ahol kellő publicitást kaphat a téma…mindhárman bízunk abban, hogy lesz folytatás.

 

Gálosi Gergely: Tehát úgy érzitek, hogy Magyarország legnehezebbnek tekinthető versenyén állhat az ügy mellé a legtöbb, legelszántabb ember. Mi az amit el szeretnétek érni velük és a témával amit képviseltek?

Angie:
– Minél szélesebb körben ismertté tenni a rendszeres szűrővizsgálat – mint prevenciós eszköz – fontosságát valamint a sport egészségmegőrző szerepét és összetartó erejét még nehezebb helyzetekben is.

Leila:
– A legfontosabb ezzel a kampánnyal a figyelem felkeltése a téma fontosságára, illetve az üzenet eljuttatása a lehető legtöbb emberhez. Ehhez a célhoz pedig egy ilyen komoly verseny az igazán megfelelő.

 

Gálosi Gergely: Mi vár rátok addig?

Angie:
– Nagyon sok edzés! 2013. májusában még csak 2 percet tudtam folyamatosan futni. Szív- és légzési problémáim miatt csak óvatosan építkezhetünk ebben a sportban. Szerencsére két nagyon hozzáértő edzővel dolgozom és emiatt nagyon gyorsan haladunk a felkészülésben. Ezenkívül a Leila tanácsai fémjelzik az edzés tevékenységeimet és adnak igen jelentős motivációt a nehezebb periódusokban. Szisztematikusan építjük a “kampányunkat”, készülünk a média megjelenéseinkre és keressük a lehetőséget, hogy minél több csatornán eljusson az üzenet a célcsoporthoz. A csapat Facebook oldalán nemsokára rendszeres lesz a tájékoztatás minden ezzel kapcsolatos dologról. Várjuk az “ismeretlen” szurkolóink jelentkezését is!

Linda:
– Nevetni fogsz…én a magam részéről a pihenéssel kezdem. Persze nem szó szerint. Mivel az elmúlt években a munkában és sportban is egyaránt túlhajszoltam magam a versenyre való felkészülésben most a legfontosabb a megfontoltság és a türelem. A maximalizmusom legnagyobb kihívása. Bármily fura is, ez a csapat, ez a küldetés, maga a verseny számomra nem a mércéről, a mértékletességről szól. Ahogyan az egészséges élet és prevenció is.

Leila:
– Természetesen sok edzés!!
A Facebook-on van egy oldalunk, Team Prevention néven. Bízunk benne, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk. Ott tájékozódhat mindenki a csapatunk felkészüléséről, média megjelenéseiről és bizony még szurkolóként, egyen pólóban a Team Prevention logójával ott biztathat minket augusztus 23-án is.

 

Gálosi Gergely: Az addig oké, hogy váltóban viszitek véghez, de akkor sem kis feladat lesz. Milyen most 1-1 napotok?

Angie:
– Novembertől volt egy alapozó edzésmunka, az tartott márciusig. Most a célzott felkészülés fázisában vagyunk. A rendelői munkaórák száma nem tud kevesebb lenni, ez mellé kell beépíteni az edzéseket ésszerűen. Minden reggel edzéssel indul, heti 4 futás, 2 erőnléti és egy pihenőnap. Leila nagyon szigorúan veszi a minimum egy pihenőnapomat!

Leila:
– Azt gondolom nekem most a legkönnyebb a dolgom, hiszen ennek a távnak naponta a kétszeresét úsztam le hosszú éveken keresztül. Tehát ami az én feladatom, hogy biztassam a lányokat és ha kell akkor visszafogjam őket, hogy nehogy túlzásba vigyék a felkészülést.

Linda:
– Többféle edzésformával készülök, de nem viszem túlzásba a fizikális megterhelést. Igyekszem a mentális felkészülésre több időt szánni, Leila és néhány edzőtárs szakértelmére alapozva természetesen nem csak kerékpározni fogok, de hogy maradjon néhány nyitott kérdés is, erről részleteiben mesélek majd a weboldalunkon…

 

Gálosi Gergely: Részemről kijelenthetem, hogy a Sportkult természetesen, mint egy nagyon jó ügyet végig segíti lehetőségeihez mérten. Nektek továbbra is sok sikert mind a felkészülésben, mind a megvalósításban!

Angie-Leila-Linda: Köszönjük szépen!

A Team Prevention hivatalos Facebook oldalát IDE kattintva érheti el mindenki!

 

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

 

Comments

One thought on “Akik mindenkiért küzdenek: Team Prevention!
  1. Farsang Edit

    Sziasztok Lányok!
    Nem tudtam elérzékenyülés nélkül olvasni a cikket! Még akkor sem, ha Angiet nem ismerném személyesen, aki iránt nagyra becsülésem nem kicsi! 🙂 ( bocs, így is egy percembe került, még be tudtam fejezni a mondatot! ) Hatalmas dolgot hoztatok össze ! Ahogy olvastam, úgy fokozódott bennem a vágy, hogy “holnaptól másként lesz” , még többet teszek az egészségemért. Nem csak magam miatt, hanem lányaim és már főleg az unokáimért is kötelességem minél hosszabb távra megőriznem testem jó állapotát, hogy szolgálhassa lelkem közvetítését feléjük. Köszönöm, hogy vagytok, gratulálok és mérhetetlen sikereket kívánok ! Edit

     
    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .