2014. május 21. szerda

Skandera Nikolett és a debate

Debate, disputa. Sokak számára lehet ismerős, de ugyanennyi embernek ismeretlen fogalom.
Ma egy nagyon kedves és természetesen gyönyörű lánnyal találkoztam, aki minderről felvilágosít minket, illetve megismerhetjük Őt magát is. Szerencsére igencsak nyitott az ifjúsági és nemzetközi témák felé, így roppant érdekes az élete.

Gálosi Gergely: Szia Niko! Mondhatom, hogy gyerekkorod óta ismerlek és Téged már akkor is érdekelt a közösségi élet. De ne szaladjunk ennyire előre a témában, inkább kérlek, mondj magadról pár szót, hogy az olvasók is megismerjenek.
Skandera Nikolett: Először is nagyon szépen köszönöm az interjúra való felkérést, remélem, betudok mutatni néhány olyan kezdeményezést, ami felkelthetik az olvasók érdeklődését.
Kaposváron a Munkácsy Mihály Gimnázium magyar-angol két tanítási nyelvű képzésére jártam, és már korán felkeltették a figyelmemet a különféle témákat nemzetközi viszonylatban bemutató tanulmányok. Szabadidőmben rengeteget jártam a Compass Egyesületbe, ahol különböző (angol, francia, spanyol, olasz) nyelvi klubokon vettem részt, és segédkeztem a legtöbb önkéntes megmozduláson. Az itteni multikulturális környezet, a barátságos külföldi önkéntesek társasága, és a számtalan utazási lehetőség arra sarkalltak, hogy én is kipróbáljam magam minél több új, kihívást jelentő helyzetben. Így történt, hogy részt vettem egy spanyolországi környezetvédelmi projekten, ahol újrahasznosítási eljárásokról tanultunk, majd Olaszországba utaztam, ahol az információszabadság témaköréből felkészülve az Európai Parlament működését modelleztük a külföldi delegáltakkal. Következő alkalommal Belgiumban sajátíthattam el ismereteket a nem-formális pedagógia módszeréről, a fiatal munkanélküliek munkaerő piaci integrálásáról, és az európai országok gazdasági helyzetéről. Amikor leérettségiztem, rögtön egy remek lehetőség hullott az ölembe, kint tölthettem két hónapot Ankarában, Törökország fővárosában EVS önkéntesként. Mondhatni ez volt az előszobája mindannak, ami egyetemista életemben várt rám, a szüleimtől való különélésnek, saját magam ellátásának, az önálló felfedezéseknek. Legfőbb feladatom kint tartózkodásom alatt az volt, hogy 5-15 éves gyerekeket tanítsak angolul, és képzőművészeti-, valamint sportfoglalkozásokon vegyek részt velük. Heti rendszerességgel egy kórházat is látogattunk barátnőmmel, ahol a főnővért és nővéreket segítettük az angoljuk fejlesztésében, s emellett beteg gyerekeknek mesét olvastunk törökül. Egy nagyszabású nemzetközi projekt szervezésében és lebonyolításában is részt vettem, ahová több mint 110 résztvevő érkezett 10 országból. Itt pályázatot írtunk, workshopokat és színi előadásokat tartottunk a fiatalok készségfejlesztésének témájában.
Amint elkezdtem az egyetemet, még elutaztam egy projektre Spanyolországba, hogy ottani fiatal vállalkozók kezdeményezéseit ismerjem meg, majd Budapesten próbáltam felkutatni az ifjúsági szervezeteket, és megismerni tevékenységeiket. Erasmus mentor voltam a karunkon három féléven át, majd egy félévet az IDSA – International Diplomatic Student Organization ENSZ-modellező társaságában töltöttem el, közben pedig megismerkedtem a budapesti vitakörökkel, akik Brit Parlamenti stílusban vitáznak.

Niko (lesi fotó)

Niko (lesi fotó)

Gálosi Gergely: Jelenleg milyen közösségi életekben veszel részt?
Skandera Nikolett: Immár kevesebb tevékenységbe, ám annál több energiát igyekszek befektetni. A vitázás mellett köteleztem el magam, így az ELTE Vitaklub, a Corvinus Vitaklub, valamint a CEU Debate Society heti rendszerességű alkalmain veszek részt, és az ELTE Közéleti Vita rendezvényeinek lebonyolításában segítek.

Gálosi Gergely: Kérlek, mondd el, hogy mi is maga a disputa (debate)?
Skandera Nikolett: A Brit Parlamenti Vita, amit mi is űzünk, a disputának egy nemzetközileg elismert és egyetemeken gyakorolt formája, ami az angolszász országokból indult világhódító útjára. Két oldalon négy csapat (2-2 fő) egy indítványt taglal körülbelül egy órán keresztül. A vitázóknak egyedi szerepekben kell helytállniuk, ilyen a nyitó kormány miniszterelnöki és miniszterelnök-helyettesi posztja, a nyitó ellenzék ellenzéki vezetője és ellenzéki vezető helyettese, majd a záró panel kormányának kormányképviselője és a kormányoldal záróbeszélője, végezetül pedig a záró oldalon az ellenzéki képviselő és az ellenzék záróbeszélője. Ez így magyarul elég ijesztően hangzik, angolul rövidebb, barátságosabb kifejezéseket használunk mindenre.
15 perc felkészülés után 5 vagy 7 perces beszédeket kell tartani lehetőleg minél koherensebb érvrendszert követve, megcáfolva a másik oldal érveit, és betölteni a szerepünk megkövetelte elvárásokat. Ilyen lehet például a tételmondat fogalmainak definiálása, vagy a végén az összefoglalás.
A vita folyamán fontos, hogy minél több kérdést tegyenek fel egymásnak a felek, ezáltal is megteremtve a folyamatos „ütközetet”, a másik érveinek meghallgatását és cáfolását.
Az érvek lehetnek morálisak, vagy gyakorlatiak, például gazdasági, politikai, társadalmi, vagy egyéni-nemzetközi szemszögből megközelítőek.
Az indítványok mindig úgy kezdődnek, hogy „A Ház…” tenne valamit, vagy gondol valamiről valamit, a befejezés pedig számtalan módon alakulhat, mondjuk bérlakásokat építene a szegények számára, gazdag környékeken, vagy betiltaná a házi feladatokat, esetleg engedélyezné a meleg pároknak, hogy örökbe fogadhassanak.

Gálosi Gergely: …és ez jelenleg hogyan szerveződik idehaza?
Skandera Nikolett: Míg a világ vezető egyetemein százezrek vitáznak versenyszerűen, addig Magyarországon mostanában kerül csak be egyre jobban a köztudatba néhány lelkes egyetemista alulról szerveződő munkája által. A Corvinus Egyetemen és a Közép-Európai Egyetemen már néhány éve, míg az ELTE-n nemrégiben alakult vitaklub, aminek a megalapításában én is segédkeztem. Legfőbb célunk, hogy az egyetemi körökben is ösztönözzük a demokratikus gondolkodást, és megszilárdítsuk itthon az igényes vitázás kultúráját, ami fejleszti a kifejezőkészséget és segít megérteni mások véleményét. Megtanít hallgatni, ami nagyon fontos előfeltétele annak, hogy előremutató kommunikáció alakuljon ki a felek között.
Mostanra már szinte minden napra jut egy vitaalkalom, laikusoktól a profikig minden érdeklődő számára. Az ELTE Jogi Karán hétfőn, Társadalomtudományi Karán pénteken, a Közép-Európai Egyetemen szerdán, a Corvinuson pedig csütörtökön találkozunk. Mindegyik alkalom nyitott, tárt karokkal várjuk a betévedőket!

Gálosi Gergely: Értem. Te jelenleg a témában mivel foglalatoskodsz?
Skandera Nikolett: Elsősorban egy aktív tag vagyok, aki igyekszik minél több ismeretet elsajátítani, majd a versenyek során hasznosítani ezt a tudást. Szerencsére rengeteg nemzetközi versenyt szerveznek vitázóknak, így én is kipróbálhattam már magam tavaly Varsóban és Bécsben, ahol kezdő vitázóknak szerveztek versenyt, és partneremmel elődöntősök lettünk, valamint idén szintén Bécsben.
Mindemellett büszkén mondhatom el, hogy Budapesten is immár harmadszor került megrendezésre a Budapest Open vitaverseny, ahová az elmúlt évek során több mint 40 országból érkezett több száz egyetemista résztvevő. Ezen a rendezvényen tavaly önkéntes segítőként, idén pedig a szervezői csapat tagjaiként dolgoztam, és főként logisztikai feladataim voltak. Hasonló hazai verseny még a nyaranta szervezett GDPPC Open, ahol tavaly én is versenyeztem.
Amikor éppen nem versenyzünk, akkor többen az ELTE Vitaklub közéleti vitákat szervező csapatában segítünk. Ezen vitasorozatok alkalmával elismert szakemberek ütköztetik érvrendszereiket, komoly, professzionálisan levezetett versenyvita keretei közt, ki támogatva, ki ellenezve egy állítást, amely tételmondatként meghatározza az est témáját. Aktuális és örök érvényű közéleti kérdéseket bocsátunk a résztvevők elé, amelyek mind őket, mind hallgató közönségünket egyformán érintik. Itt főként a társadalmi diskurzus ösztönzése a célunk, azon túl, hogy garantált a gondolkodásra buzdító, izgalmakban dús, hasznos és igényes szórakozás is. Korábbi indítványaink a magyar parlamentbe a női kvóta bevezetését, az atomenergia szerepét hazánk villamosenergia-ellátásában, az ügynökakták nyilvánosságát, valamint a rendszerváltás után bevezetésre került liberális piacgazdaság és az európai uniós integráció hatását vizsgálták. Hack Péter, az ELTE-ÁJK habilitált egyetemi docense, büntetőjogász Majtényi Lászlóval, az Eötvös Károly Intézet elnökével, alkotmányjogásszal állt szembe megannyi további meghívott szakemberünk között.

Gálosi Gergely: Milyen alkalmat javasolnál az embereknek?
Skandera Nikolett: Mindenképpen tudnám javasolni heti rendszerességű alkalmainkat, amik az őszi félévtől ismét a megszokott rendben zajlanak majd. Ki szeretném emelni az ELTE ÁJK-n tartandó alkalmunkat, aminek elvégzéséért ELTE-s diákok kreditet is kapnak. Akiket főként szakértők érvelése érdekel, a közéleti vita eseményeit kövesse Facebook oldalunkon, aki viszont még a nyáron kipróbálná magát, annak a Pécsett, Július 16-27. között megrendezendő, Magyarországon egyedi Vitaakadémiát tudom ajánlani.

Gálosi Gergely: Ott majd mivel találkoznak a részvevők?
Skandera Nikolett: Ezen a kurzussorozaton hivatásos és nemzetközileg elismert disputa trénerek készítik fel a résztvevőket a nyári egyetemet lezáró vitaversenyre. A rendezvény olyan résztvevőknek szól elsősorban, akik még egyáltalán nem, vagy elenyésző alkalommal vettek részt hasonló vitatréningen, mivel átfogó, az alapoktól induló képzést nyújtanak számukra. Minden program angol nyelven zajlik, így középfokúnak megfelelő angoltudás szükséges, és 7, a nemzetközi kreditrendszerben is elismert ECTS kredittel is gazdagodnak majd a résztvevők. Kulturális program gyanánt a szervezők többek közt éjszakai Mecsek túrával, a Zsolnay Kulturális Negyed bemutatásával, esti múzeumtúrával, „Monday Quiz”-zel és sport nappal is készülnek.

Gálosi Gergely: Ezek nagyszerűen hangzanak! Remélem, hogy az ott történtekről is beszámolsz majd nekünk! Köszönöm szépen, hogy időt szakítottál rám!
Skandera Nikolett: Én köszönöm a sportkult.net felkérését!

Internetes elérhetőségek: http://icwip.hu/ illetve https://www.facebook.com/pecsdebateacademy vagy https://www.facebook.com/eltevita és https://www.facebook.com/eltekozeletivita

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .