2015. július 28. kedd

Baksai József: A csönd ideje kiállítás

“A csönd ideje” – Baksai József Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

A kaposvári Vaszary Képtár kiállításán felkavaró és sötét izzású képeket láthat a néző: Baksai József festőművész első megközelítésre utazást tesz időben visszafelé, az ősi kultuszok világába. Útja azonban belső utazás és meditáció is egyben, melynek során a lélek mind mélyebb rétegeibe hatol.baksai_józsef_csönd_ideje

A művész a 80-as évek második felében végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Sváby Lajos növendékeként. A modern képzőművészeten belül romantikus gyökerekkel bíró, drámai erővel töltött, expresszív nyelvet képvisel. Mély, belső elkötelezettséggel bíró munkásságának előzményeként Mednyánszky Lászlóra, Csontváry Kosztka Tivadarra hivatkozhatunk, a régiek közül Rembrandt és Goya örököse, a kortárs művészetet tekintve Arnulf Rainer és Francis Bacon rokona. Hozzájuk hasonlóan az emberi lélek mély bugyrába tekint és anyagmágiájában az emberben rejtőző démonit és a tragikusat jeleníti meg.

Baksai a pogány és zsidó-keresztény legendák archaikus szöveg- és képanyagát dolgozza fel: a narratív részleteket elhagyja, a kultikus jeleneteket elemeire redukálja, illetve bizonyos metaforikus tárgyakat kiemel, felnagyít. A kora-keresztény művészetre jellemző módon az emblematikus kifejezésre koncentrál. Legsajátosabb kifejezési eszköze a plasztikus megmunkálás: kézzel gyúrja, alakítja, formázza képeit. A faktúra intenzív hatást kelt, az alakok és alakzatok a festékfelhordás következtében a képi történést végletesen dramatizálja, emocionálissá teszi. Baksai képi világa végletes lecsupaszítottságában, elvontságában a transzcendens felé törekszik és a dolgokban rejtőző misztikumot éleszti fel. Az idővel, a magánnyal, szenvedéssel és a halállal, végső soron az örök titkokkal szembesít. Szimbolikus világa ellentétes valóságok közt teremt átjárást: képein a szent, mitikus, liturgikus képzetek mellett a diabolikus és sötét tartalmak is megjelennek, hogy a belső megtisztulás, megvilágosodás és tökéletesedés felé tereljen.

A kiállítás megnyitója: 2015. augusztus 13-án, csütörtökön 17 órakor a Vaszary Képtárba (Együd Árpád Kulturális Központ, Kaposvár, Nagy Imre tér 2. I. emelet)

KÖSZÖNTŐT MOND:
Oláh Lajosné, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere

MEGNYITJA:
Géger Melinda művészettörténész

Közreműködik:
SoftMotel

Megtekinthető: 2015. október 15-ig, vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

A rendezvény facebook eseménye IDE kattintva érhető el.
A művész weboldala ITT érhető el.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Kép és információk: Agóra – Együd Árpád Kulturális Központ – Kaposvár

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .