2015. július 30. csütörtök

Bemutatjuk: Uknow Duo

Bemutatjuk: Uknow Duo

A hétvégén volt szerencsém két fiatal tehetséggel leülni egy kis kávézásra és némi beszélgetésre, ha már épp Kaposváron jártak. Ők ketten alkotják az Uknow Duo-t, amiről most elmesélték nekem, hogy honnan hová tart, egyben az ő életükkel.

Gálosi Gergely: Sziasztok Stefi és Szabi! Ti vagytok az UknowDuo, azt már tudjuk rólatok. Egyenként viszont kit tisztelhetnek bennetek az olvasók?
Pénzes Stefi: Én Kaposváron nőttem fel, s bár már Pesten élek, nagyon sok mindent köszönhetek ennek a városnak. Itt tanultam először énekelni Bukucs Rózsánál, és itt lehettem szólóénekese egy nagyon izgalmas – de sajnos már nem aktív – blues-jazz-funky ötvözetet játszó zenekarnak, a Scast Blues Bandnek. Mivel anyukám, Cselényi Nóra a Csiky Gergely Színház jelmeztervezője, gyakorlatilag a színházban nőttem fel, ahol sok fontos hatás ért, mind művészetileg (zeneileg is), mind emberileg – bár azt gondolom, ez a kettő egymástól elválaszthatatlan.
Pesten egyetemre járok, szabadbölcsészet szakra, színházi specializációval. Emellett imádok rajzolni, festeni, ezzel is szeretnék már komolyabban foglalkozni. Amikor tudok, beülök színházi próbákat nézni, gyakornokoskodni – erről sem tudok leszokni. Szeptembertől pedig állandó nappali munkát keresek; szeretnék már totálisan önállóvá válni. (Ha tudtok valami nekem valót, szóljatok )
Persze, vannak hosszabb távú céljaim az életben, de ezek elég átlagosak – mint hogy család, kertes ház, lovacska, kutya, cica; egy olyan élet, amiben sokat utazhatok, és, ami a legfontosabb, hogy abból élhessek, amit imádok csinálni. De jelenleg ott tartok, hogy eldöntsem végleg, mivel szeretnék foglalkozni. Azt gondolom, illetve remélem, hogy az éneklést fogom tudni majd olyan szinten csinálni, hogy lehessen erre alapozni egy életet.
Kedvenceimet tekintve eléggé változó, hogy épp ki; főleg lelki élet kérdése. De akiket mindig nagyon szeretek hallgatni, ők Nina Simone és Concha Buika. Mindketten nagyon karakteres, erős, karizmatikus nők. Szeretem, hogy a saját belső történéseik által ilyen őrületesen képesek közölni egy érzetet, még ha szövegileg nem is mindig értem, miről van szó – de persze ez a zene (egyik) lényege.uknow_duo_01_m
Dörnyei Szabi: Pécsen születtem, Stefi előtt egy évvel, jelenleg kétlaki életet élek, Budapesten és Pécsett. Zenei tanulmányaim Pécsen kezdtem, Szőke Brandónál, ő kezdte el megszerettetni velem a jazz zenét, és úgy általában a zenélést. Gimnázium alatt, mint mindenkinek, volt egy rock zenekarom, akikkel nagyon sokat játszottunk a környéken, hol jól, hol rosszul. Később zenei tanulmányaimat az Egressy Béniben folytattam, Bp-en, ahol Fenyvesi Marcitól, Szalay Gábortól tanulhattam, ez nagy löketet adott. Jelenleg Kolta Péternél tanulok. Több zenekarban is játszok, illetve a kaposvári színház zenekarát is szoktam erősíteni Kedvenceim: Mike Stern, Andy Mckee, Pat Metheny.
Célom, hogy minél több helyen megforduljak, körbejárhassam a világot a zene által, tanuljak sok embertől, és hogy később tovább adhassam ezt a tudást.

Gálosi Gergely: Tehát nem unatkoztok az életben. Mikor és hogyan született meg az Uknow Duo ötlete?
Pénzes Stefi: Egy csodálatos szaxofonos, Bárány Tamás – aki szintén Kaposvárhoz köthető – szólt nekem, hogy be kéne ugranom egy zenekarba. Sajnos a zenekar tervei nem jöttek össze, így szétszéledtünk, de később Szabi, aki a zenekar gitárosa volt, megkeresett, hogy van-e kedvem vele egy gitár-ének formációban játszani. Mondom, hát hogyne?!
Dörnyei Szabi: Régóta akartam csinálni egy duót, és mikor Stefivel zenéltünk először együtt, nagyon megtetszett a hangja. Jött egy lehetőség, ahol duókat kerestek, s megkérdeztem őt, hogy lenne-e hozzá kedve, s mivel ez egy ellenállhatatlan ajánlat, igent mondott.uknow_duo_02_m

Gálosi Gergely: Hogyan mutatnátok be a zenekart?
Pénzes Stefi: A terv az volt, hogy olyan dalokat tanulunk, ami elvárás egy hajón. De közben én is hoztam egy-két dalt, ami nem annyira illik ebbe a profilba, viszont szerintem jól áll nekünk. Persze azok a bizonyos pop dalok sem a hagyományos értelemben popok, mert Szabi nagyon kreatív módon sző bele jazzes elemeket. Azt mondanám, hogy popnak jazz, jazznek meg pop az, amit játszunk. Én egyébként szeretném, hogy legyen több blues, latin-és jazz standard, meg spirituálé. De hála istennek elég kompromisszum képesek vagyunk mindketten.

Gálosi Gergely: Milyen lépések követték az ötletet, mire a mostani “állapotot” elértétek?
Pénzes Stefi: Nekem meg kellett szoknom, hogy mai popot hallgassak. Az volt az érdekes, hogy ahogy megtanultam a dalokat, feldolgoztam magamban, közöm lett hozzájuk, és megszerettem őket. Most már mindegyik olyan, mintha belőlem indult volna ki. Nyilván, az alapérzelmek közösek, ezeket mindenki ismeri, csak engedni kell, hogy átszivárogjanak a határainkon. Érdekes, hogy nem kell mondanom, hogy össze kellett szoknunk a Szabival, mert valahogy elég hasonló irányú a zenei karakter, ami fakad belőlünk, így ez nem okozott problémát.

Gálosi Gergely: Terveztek-e “fejlesztéseket” az Uknow Duo életében a közeljövőben?
Dörnyei Szabi: Persze, egyrészt kell olyan dalokat tanulnunk, amiket alapra játszunk, mert ezt sok helyen kérik. Saját számok is tervben vannak, s ezen kívül gondolkozunk egy nagyobb formációban, bőgővel, fúvóssal, ütőssel… De ez még a jövő zenéje.uknow_duo_03_m

Gálosi Gergely: Jelenleg mi az Uknow Duo elsődleges célja, és mi a távoli?
Pénzes Stefi: Elvileg a közeli cél a hajón való zenélés. De én inkább azt gondolom, hogy a hajózás egy nagyon jó gyakorlat. A külföld nyilván praktikus is, mert kb. egy havi fizetésből vehetnénk egy édes kis használt autót, amivel tudnánk szállítani a húsz kilós hangfalat, és meg tudnék élni rendesen, de a koncertezés és a vendéglátózás két külön műfaj. Nem gondolom, hogy ez egy végcél. A koncertszerű fellépés mégiscsak élvezetesebb, nem kell háttérbe vonulni, és ki lehet élni a nagy érzelmi életet, amit így sokkal intenzívebben lehet átadni. Talán ez egy kicsit sarkos megfogalmazás, és van a két műfaj között átmenet (jobb esetben) de a lényeg az, hogy nekem a távolabbi cél, hogy a hajózás után/mellett legyen sok szuper koncertünk.

Gálosi Gergely: Remek! Remélem sikerül mindent teljesítenetek az álmokból. Természetesen jobb lenne minél több koncertetekről is beszámolnom majd, illetve hasonló kávézásokon átesni, mint a mostani beszélgetéskor. Köszönöm, hogy ráértetek és sok sikert nektek is és egyben, mint Uknow Duo is!

Pénzes Stefi és Dörnyei Szabi: Mi köszöntük a beszélgetést!

Az Uknow Duo facebook oldala ITT!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .