2021. június 3. csütörtök

Camp Honota – beszélgetés Hahn Lászlóval a táborról

A Camp Honota egy új gyerektábor, amely okoskütyü mentesnek és csapatépítőnek hirdeti magát. Hahn Lászlóval, az esemény kitalálójával és vezetőjével beszélgettünk arról, hogy mégis mit takarnak az egyes programok, miképp kell elképzelni az újdonságokat.

Gálosi Gergely: Üdvözöllek László. Te vagy az egyik alapító tagja a Camp Honota-nak. Honnan jött az ötlet nektek, hogy gyermektábort szervezzetek?
Hahn László: Szia Gergő! Először is köszönjük szépen a megkeresést. Az ötlet onnan jött, hogy több nyáron keresztül dolgoztunk feleségemmel egy Amerikai nyári táborban a Camp Winadu-ban, ahol eszméletlenül jó dolga volt a gyerekeknek és nem mellesleg a táboroztatóknak is. Nagyon nehezen engedtük el Amerikát és a gyerekeket, hisz az életünk részévé váltak.
Pedagógus végzettségünk van, szeretünk gyerekek közt lenni, a tapasztalatunk is megvan, ezért úgy gondoltuk kamatoztatjuk a kint szerzett tudást, csinálunk egy saját tábort, hogy a magyar gyerekek is átélhessék, milyen is “Egy Szelet Amerika”.

Camp Honota - Laci és Tami

G. G.: Az ajánlótokban azt olvashatjuk, hogy “a társas kapcsolatok építése a sporton és egyéb programokon keresztül” a tábor elsődleges jellemzése. Kifejtenéd ezt egy kicsit?
H. L.: A mai gyerekeket beszippantják az okoseszközök. Sportedzőként és pedagógusként is azt látjuk, hogy egymás mellett ülve a buszon, messengeren üzennek egymásnak, folyton a telefonjaikat nyomkodják.
A kreativitás, a kommunikáció és sok más fontos dolog rovására mehet az, ha felhagyunk a társas kapcsolatok építésével.
Úgy gondoltuk, hogy ebből a környezetből ragadnánk ki a srácokat. Eszközként pedig a csapatsportokat használnánk, illetve azokat a programokat, amik életkortól függetlenül összekovácsolják a gyerekeket.

G. G.: “Nyári gyerektábor, ahol okoseszközök nélkül” – az manapság kivitelezhető vajon a fiatalság körében? Mivel lehet szerintetek lefoglalni az ifjakat a kütyük nyomkodása helyett?
H. L.: A tábor programja megtalálható bárki számára a honlapunkon. Ebből jól kivehető, hogy délelőtt sportoktatásokon vesznek részt, délutánonként kezdetét veszi a Color War, esténként, pedig egy lazább programmal zárjuk a napot. Viszonylag sűrűn változnak az események, hogy ne veszítsék el az érdeklődésüket és a motivációjukat. A fő célunk, hogy a gyerekek között olyan baráti kapcsolat alakuljon ki, hogy eszükbe se jusson a telefon, hanem helyette egymás társaságát keressék.

G. G.: A sportoknál miképp fog megjelenni a “Color War”? Ezt miként képzeljük el? No és borotvahabos mókát?
H. L.: A Color War alatt két részre oszlik a tábor. Nem csak a gyerekek, de a gyerekfelügyelők is bekapcsolódnak a versenybe. Itt színek szerint oszlunk két részre. Különböző sportokon, vetélkedőkön és feladatokon keresztül mérkőznek meg egymással a gyerekek és a táborvezetők is. A Color War alatt pontokat gyűjt a két csapat, a végén pedig a Songfest fogja megkoronázni a tábort, ahol eldől, hogy ki nyeri meg a Color War-t. A borotvahab móka, szó szerint csak móka. Egy olyan dolog, amit valószínűleg sosem csinálnak a gyerekek a hétköznapjaikban 🙂 Ezt szó szerint úgy kell elképzelni, hogy borotvahabbal dobáljuk, kenjük be egymást, a célja az, hogy minden gyereknek egy jó kis élmény legyen.

G. G.: Mit érdemes tudni a helyszínről?
H. L.: A helyszín Csemőn van Pest megyében. Sok helyszínt megtekintettünk előzetesen, de itt találtuk meg azt, amit elképzeltünk. Az amerikai táborhoz hasonló, autentikus környezet, erdővel körülvett, hatalmas füves terület, távol a város zajától, 4 ágyas faházakban. Ezek jellemzik leginkább a helyszínt.

G. G.: A legjobb szülői kérdés: hogy vigyáztok ennyi gyerekre, éjjel-nappal?
H. L.: Fő a biztonság! Úgy terveztünk meg mindent, hogy semmi nem mehet ennek a rovására. Napközben 11 felnőtt felügyeli a gyerekeket. A folyamatos programok kizárják, hogy felügyelet nélkül legyen bárki is. Lefekvés után, éjjeli őr vigyáz a gyerekekre.

G. G.: Az étkezés manapság eléggé sarkalatos téma. Nálatok hogy lesz megoldva?
H. L.: A táborhelyszín alapból esküvőkre specializálódott. Az ott dolgozó szakácsoknak több éves tapasztalatuk van a főzést illetően, így a menü eléggé rugalmas. Igyekszünk a gyerekek szájíze szerint alakítani az étlapunkat, nem megfeledkezve arról, hogy egy sporttáborban az egészséges étkezés fontos szerepet játszik. Naponta háromszori étkezést és snack-et biztosítunk a gyerekek számára és természetesen nem feledkezünk meg azokról sem, akiknek valamilyen étel intolarenciájuk van.

G. G.: Az elmaradhatatlan kérdés: a járványügyi aktualitás most éppen mi lesz a táborra nézve?
H. L.: Folyamatosan informálódunk, hogy milyen feltételeknek kell megfeleljünk. Jelenleg a gyerekfelügyelőktől kérjük, hogy legyen védettségi igazolványuk. A higiéniát szem előtt tartva a folyamatos kézmosás, kézfertőtlenítés elengedhetetlen. A közösen használandó eszközöket próbáljuk lecserélni egyszer használatosra, illetve kérjük a szülőket, hogy a gyerekek hozzanak sajátot bizonyos dolgokból. A táborban csak Mi leszünk, így az ott dolgozók biztosan betartják az előírásokat, a gyerekek pedig a nap nagy részét amúgy is a friss levegőn, sportolással töltik, ami egy ilyen hosszú bezártság után a lehető legjobb dolog, amit tehetnek.

G. G.: Nagyon szépen köszönöm, hogy ezt a sok információt elmesélted nekem, mert így végre megismerhettem egy valóban újdonságot a gyerektáborok világából.
H. L.: Köszönöm én is a megkeresést.

A táborról ITT írtunk korábban – akinek az interjú felkeltette az érdeklődését, az bátran keresse fel a Camp Honota weboldalát ITT.

További Sport programok a Sportkulton ITT érhetők el!
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!
(képek: Camp Honota, sajtóinformáció)

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .