2022. június 25. szombat

Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában

Egykori sportolóként elmondhatom, hogy ha valakivel jó egyet túrázni, akkor az biztos, hogy Camino Steve – alias Csutka István – köztük van. Ahogy egykoron a 1000+ előadásban Macskákban, bringásként a versenyzésben, majd később a saját beszélgetős estjein a Madáchban, a túrázás világában is professzionális szinten mozog. Első magyar volt, aki a végig járta Grönlandon az Arctic Circle Trail-t, amelyet a világ 10 legszebb útvonalaként tartanak számon. Mára már alig tudom követni, hogy ép hol és merre jár, beérem a facebook oldalán (ITT) található rengeteg, gyönyörű képpel, élménybeszámolóval.
Személyes ismeretségünk okán és a pár soros (ultra kicsi) bemutatása mellett, a legszívesebben ajánlom nektek a “Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában” eseményét, ahol akár többnapos verzióban is elvisz titeket túrázni.

Íme a Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában:
Itt az idő, hogy újra leporold a túrabakancsodat és kifényesítsd a túrabotodat! Július első hétvégéjén ugyanis két napra elmerülünk a Magas-Tátra festői hegyvonulatai között, hogy szebbnél szebb élményekkel, mesés természeti csodákkal, fizikai kihívások leküzdésével és megszámlálhatatlan fotóval is gazdagabban térjünk majd haza vasárnap este.
Amennyiben már jártál a Magas-Tátra csipkés sziklái és fenyvesei között, nem hinném, hogy nem varázsolt volna el egy életre és ne vágynál vissza a fenyvesekkel, patakokkal és tavakkal övezett völgyei közé, míg ha nem jártál még a Föld legkisebb kiterjedésű magashegységében, akkor itt az alkalom, hogy egy izgalmas és nem szokványos útvonalat bejárva tedd meg az első lépéseidet! Egy olyan túrára indulunk, amelyre kezdőként és haladóként is jelentkezhetsz, ugyanis mindkét esetben az erőnlétednek megfelelő kihívást fog tartogatni ez a két nap. Nem kell félj, hogy “visszahúzod” a csoportot, vagy éppenséggel azt érzed, hogy tempósabban haladnál. Ugyanis, mindkét nap egy-egy pontján lesz választási lehetőséged, hogy ugyan kellemesen elfáradj a nap végére, de a fáradtság ne csapjon át szenvedésbe és ne nyomja el a megszámlálhatatlan élményt, amelyet addig összegyűjtöttél. Természetesen egy jó alap állóképességre, azért mindenképpen szükséged lesz! Jó kis csapatot, vidám hangulatot, nem tucat útvonalakat, magával ragadó, a fejedet teljesen kiszellőztető természeti szépségeket, és valami különlegességet keresel? Az sem ártana, ha nem egy tömegtúrán kellene részt venned, vagy rohanva gyűjteni az élményeket és egy olyan túravezetőre vágysz, aki igazán ismeri a természettel harmóniában élés titkait és odafigyel rád is? Akkor gyere és túrázz velem! Szeretném, ha megbíznál bennem, hogy egy olyan túrára viszlek, amely valóban megszámlálhatatlan élményt fog nyújtani az izzadtságcseppjeid mellé, hiszen tudod, a legszebb helyekhez nem vezetnek lépcsők és könnyű ösvények! A 340 kilométerre és 4 és fél órára fekvő Magas-Tátrába utazunk, hogy annak völgyeit és havas hágóját járjuk végig, miközben megcsodáljuk a patakokat, vízeséseket, tavakat, fenyveseket. De még az oda- és visszavezető utat sem szokványos, unalmas útvonalon tesszük meg, hogy az utazással töltött idő is szinte elrepüljön és felérjen egy másik túrával! A bizalmadért cserébe 100%-os PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIÁT KÍNÁLOK (szállás, étkezések és útiköltségen kívül), amennyiben a második nap végére úgy ítéled meg, hogy a túra alul múlta várakozásodat és nem tudtam azt nyújtani számodra, mit megígértem!

Nézzük, mi vár rád a két nap során – a Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában úton: a túra hossza a haladóknak az első napon 18 km, időtartama kb. 8-9 óra, a túra során megtett összes szintemelkedés 1 050 m és az összes szintereszkedés szintén 1 050 m. Második nap a távolság a haladóknak 17 km, időtartama kb. 6-7 óra, a szintemelkedés és ereszkedés pedig 1 020 m. Kezdő túrázók számára mindkét napon a megtett távolság, az óraszám és a szintkülönbség is jóval kevesebb és több idejük lesz pihenni is. A kezdők erőnlétének függvényében rugalmas az útvonal. Miután jól tudom, hogy tele vagy lelkesedéssel és szeretnél kezdőként is a haladókkal tartani, erre az első napon akkor lesz csak lehetőséged, ha a nehezebb részig tartó úton azt tapasztalom, hogy nyugodtan és biztonságosan tovább engedhetlek! A hágó egy része ugyanis hóval fedett, nagyon meredek, így csak a maximális biztonság figyelembevétele mellett engedem át rajta a túrázóimat! A második napon viszont te is lehetőséget kapsz arra, hogy a haladó szakaszt válaszd egy oda-vissza 60 perces, minimális szintemelkedésű túra helyett – ahol egy szép tavat tekinthetsz meg – és helyette egy oda-vissza 90 perces kemény mászás mellett dönts, amely során tanulhatsz, fejlődhetsz is és a hegytetőn, viszont két tó lehet az ajándékod. Ennek az útvonalnak nehézsége ugyanis jóval könnyebb, mint a hágón való átkelésnek és így rád is maximálisan tudok figyelni. Természetesen mindkét nap során elegendő mennyiségű és minőségű pihenőket is tartunk. A haladó túrát 1500 és 2300 méter között, sziklás terepen biztonsággal közlekedőknek ajánlom. A túrán való részvételhez jó cardio erőnlét, lépésbiztonság, szédülésmentesség (a hágón átkelésnél), kis kitartás, nyitottság és sok mosoly szükséges! Hidd el, megéri, ráadásul egy igazán finom, minőségi és egyedi, nemzetközi díjat nyert kézműves csúcs csoki lesz az elismerésed! Mindeközben – hogy a fárasztóbb pillanatokat feledtesse -, káprázatos panoráma, felhőtengerek, vízesések, tavak, zúgó patakok, fenyőerdők, hegyek-völgyek, csipkés, néhol még hófedte sziklák, zergék, rengeteg élmény és jó hangulat kárpótol, illetve olyan túravezető, aki mindenre odafigyel és akitől a nap folyamán, vagy azt követően is tudsz bátran kérdezni, vagy tanulni a túrázásról.
A Camino Steve Adventure School túráin résztvevők ugyanis lehetőséget kapnak arra, hogy csatlakozhassanak Steve “I Love Hiking Community” elnevezésű, zárt, alumni Facebook csoportjába, ahol fel tudják tenni kérdéseiket, Steve és a közösség pedig segít megtalálni a számukra legmegfelelőbb választ, illetve csak a közösségnek szóló ajánlatokról és felszerelésekkel kapcsolatos akciókról is tájékoztatást kapnak.

Túra részletes leírása:
Július 2. szombat 04:00-kor indulunk a Nyugati pályaudvar parkolójából. Körülbelül 4 és fél órás, nagyon szép útvonalon haladó utazást követően érkezünk meg a Magas-Tátrához, a Csorba-tónál található parkolóhoz.
Felszereléseink átnézését, csapat eligazítását és mellékhelyiségek meglátogatását követően, 09:30-kor bevetjük magunkat az erdőbe és megkezdjük a kapaszkodást a hágó felé.1346 méteren indulunk és folyamatosan fogunk emelkedni a 2314 méter magasságban található hágóig. Utunk során több patakot, tavat és vízesést is érintünk – például a Fátyol-vízesést és ezeknél rendszeres pihenőket tartunk, de nem is hinném, hogy könnyű lenne tovább ráncigálni bárkit is ezek látványa mellől, így szépen kiélvezzük ezeket a pillanatokat. Étel és folyadék napközbeni pótlására az első napon nincs lehetőség, így megfelelő mennyiséggel kell készülnöd! Vízszűrő lesz nálam, hogy ha kifogyna valaki akkor tudjuk pótolni, de a hágóra vezető végső ösvénytől, a lefelé vezető út utolsó 1/3-ig erre nem lesz lehetőségünk! Legalább 2 liter folyadék szükséges lesz, pláne meleg idő esetén. A Ludvig-hágó (2314 m) előtt, idilli környezetben ebédszünetet tartunk és megvárjuk, míg a tüdőnk is utolér bennünket, majd ezt követően indulunk el a hágóra vezető utolsó ösvényen. Ezen a részen – amennyiben a két hét alatt nem olvad el – havon is kell mennünk, így fokozottan kell majd figyelnünk. A még befagyott tavak látványa júliusban egyszerűen lenyűgöző. Innen már csak lefelé vezet utunk, de technikás terepen fogunk leereszkedni, így a túrabot használata erősen javasolt a nap során. A kezdő túrázók, az erőnlétüktől függően megállapított ponttól, a segédtúravezetővel elválnak a haladóktól, hogy a későbbiekben újra találkozzunk és az utolsó lefelé vezető kilométereket már együtt tegyük meg. Lehetőségük lesz ülős sílifttel, egy mesés panorámát kínáló pályán (12 Euro/fő) 1840 méter magasságig, kb. 500 métert emelkedni és a felső állomás menedékházánál fogunk majd megint találkozni. Itt a találkozásig tudtok fogyasztani és pihenni is a lefelé vezető túra előtt. A felfelé vezető út pazar panorámát kínál a csúcsokra és az azokat körül ölelő völgyekre egyaránt. Amennyiben valaki ezt mégis kihagyná, akkor az alsó állomásnál található Csorba-tó körül is csodaszép ösvény vár, ez esetben viszont, csak a haladó csapat útvonalának végén fogunk újra találkozni. Amennyiben nagyon fáradtnak érzed magad és retúr jegyet vásárolsz, akkor a visszautat is kényelmesen és gyorsan tudod megtenni. Ennek ára 17 Euro/fő. A nap végén Popradra utazunk és a Hotel Satel 3 csillagos szálloda felújított, háromágyas szobáiban térünk megérdemelt nyugovónkra. Érkezést, szobák elfoglalását és fürdést követően svédasztalos vacsora vár bennünket a hotel éttermében. Az elfogyasztott italok költségeit viszont külön kell mindenkinek rendeznie!
Július 3. vasárnap 7:00-kor találkozunk a reggelinél. A bőséges, széles választékú svédasztalos reggeli szintén benne foglaltatik a túra költségeiben. Miután jól bereggeliztünk, legkésőbb 8:00-kor elindulunk az újabb kalandjaink felé. Kb. 20 perc utazás után meg is érkezünk a parkolóhoz és a felkészülést követően jöhetnek újra a fenyvesek, zúgók és a hegyek. A szinte folyamatosan emelkedő ösvényen kb. 2 és fél – 3 órát fogunk menni – a pihenőidőkkel együtt – az első célunkig, ezalatt pedig 620 métert fogunk emelkedni. Az ösvény végén kinyílik a látóhatár és olyan látvány vár majd, hogy garantáltan földbe gyökerezik a lábad tőle. Nem véletlenül hívják a Magas-Tátra legszebb katlanjának a Zöld-tavat. Itt bőséges időnk lesz pihenni, fotózni, feltölteni a lemerült energiaraktárainkat, mielőtt ezen a napon is kettéválunk. A kezdők vagy maradnak az itt található Zöld-tavi Menedékháznál és tónál és további másfél órát pihennek, sétálnak, vagy elindulnak egy 30 perces, 100 m szintemelkedésű túrára, amely végén a Fehér-tavat nézhetik meg. A haladókkal, illetve azokkal a kezdőkkel, akik erőt és kedvet éreznek magukban egy keményebb mászáshoz, elindulunk egy több mint 400 méteres szintemelkedésű ösvényen, hogy a platóra felkapaszkodva a Vörös-tó legyen az ajándékunk az izzadtságcseppjeinkért, majd egy havas szakaszon átkelve – amennyiben addig nem olvad el -, a Kék-tó fölé emelkedünk. Csodás panoráma tárul elénk, amely egyik oldalon a zord, csipkés és havas sziklákkal, míg a másik oldalt a sűrű fenyvesekkel körbe ölelt. Amennyiben szerencsénk van, ezen a szakaszon zergékkel is találkozhatunk. Visszaereszkedünk a menedékházig, ahol jöhet az ebédszünet, a legendás káposztaleves és a kihagyhatatlan, hatalmas gőzgombóc, vagy a Kofola, hogy aztán újult erővel és élményekkel megpakolva lelkünk hátizsákjait kezdjünk el visszaereszkedni a parkolóhoz. Már csak a bepakolás és a haza út vár ránk, de hazafelé is erdőkön és hegyeken átvezető útvonalon utazunk, hogy a természetközeliség élménye, szó szerint a Magyar határig elkísérhessen bennünket. Legkésőbb 22:00-ig érkezünk meg a Nyugati-pályaudvar parkolójába.
Utazás: az utat 9 személyes kisbusszal, létszámtól függően kettővel, vagy saját gépjárművekkel, telekocsi rendszerben tesszük meg. A sofőrök, a saját gépjárművük használata és a folyamatos figyelmük miatt nem fizetnek útiköltséget. Amennyiben biztonságos állapotban lévő gépkocsi van tulajdonodban és szívesen vállalod a sofőr szerepét, örömmel fogadjuk hozzájárulásodat a túrához. Mindig a jó időben bízunk, de a Magas-Tátra jellemzően gyorsan változó időjárása okozhat meglepetéseket. Így, a gépkocsik állapotát megóvandó, kérlek, a hazautazásra váltás ruhát hozni, ha esetleg vizesen, sárosan érkeznénk vissza a parkolóba!
Javasolt felszerelés a Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában esetén (Hangsúlyozom, javasolt!): a folyamatosan sziklás terep miatt, illetve annak, akinek gyenge a bokája (a boka plusz stabilitása érdekében), erősen ajánlom a kényelmes, magasszárú, de minimum a félmagasszárú túracipők, bakancsok használatát! Ne legyen elkopott, vagy sima a talpa! Két pár zokni, túrabot – javaslom, hogy hozz magaddal! (Védi az ízületeket azáltal, hogy eloszlatja a terhelést a kar és a láb között. Lefelé menet csillapítja az ütődést, így kíméli a térdet, a bokát, a csípőt és a gerincet. Bizonyított, hogy használatával 25%-kal csökken a térdre ható terhelés. Hegymenetnél enyhíti a kvadricepsz és a hamstring terhelését.) eső- és szélkabát (szélmellény), kullancsriasztó szer, naptej, sapka, réteges öltözködés, polár, vagy merinó felső (2 000 méter felett leszünk, teljesen nyílt terepen, ahol szinte mindig fúj a szél és gyorsan változhat az időjárás) Z-Seat (összehajtható ülőpárna) amennyiben zavar, ha kőre, vagy fűbe kell ülni. Minimum 2 l folyadéknak elegendő műanyag palack, vagy kulacssebtapasz, vízhólyag elleni tapaszfejlámpa (igaz nem megyünk éjszaka, de fejlámpa nélkül sohase indulj el sehova!), étel a túra 1. napjára (energia-, müzli szeletek, szendvics, stb. de a hotelben és a második napon a menedékházában lehetőség lesz meleg ételt is enni) hőség esetén elektrolit tabletta (Decathlon-Aptonia, Hammer Nutrition, BiotechUSA, Penco, Nutrend, MyProtein, Naturland, Sodioral – ez gyógyszertári, stb.), feltöltött mobiltelefon, fényképezőgép akkumulátor, toilett papír, nedves törlőkendő (hölgyeknek speciális higiéniai eszközök), zacskó, amiben a szemetedet el tudod helyezni, míg leérkezünk a parkolóba.
A kétnapos túra ára: 45 000 Ft (az ár tartalmazza az ÁFÁ-t is)
Az egynapos túra ára:18 000 Ft (az ár tartalmazza az ÁFÁ-t is) + útiköltség (ez a létszámtól függ, kb. 9 000 Ft/fő (bármelyik napra becsatlakozhatsz, azonban ebben az esetben az utazást egyénileg kell megoldanod. Természetesen segítek a telekocsival, vagy minimum 7 fő esetén egy bérelt kisbusszal utazásban is.)

Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában
Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában

Utalási információk:
Super Art BT
Erste Bank Zrt.11670009-07766500-70000002
Megjegyzés rovatba: Túra + név + ha egynapos túrára jössz, akkor annak a napnak a dátuma.
Az ár tartalmazza: Túravezetést és a túravezetők díjait, túra szervezésének költségeit, útiköltséget, szállást egy éjszakára 3 csillagos hotelben, háromágyas szobákban, az idegenforgalmi adót, svédasztalos reggelit, svédasztalos vacsorát és az alumni csoport tagságot.
Az ár nem tartalmazza: a menedékházban, az igény szerinti étel- és italfogyasztást, a hotelben fogyasztott italokat, utas-, vagy balesetbiztosítást, illetve ha valaki a síliftet veszi igénybe a fel- vagy leereszkedéshez (12 Euro/fő, Retur 17 Euro)
Részvételi feltételek: utas-, vagy balesetbiztosítás. Induláskor mindenkinél ellenőrzöm, hogy rendelkezik-e megfelelő utas-, vagy balesetbiztosítással, ugyanis a Magas-Tátrában ez mindenki számára kötelező érvényű előírás! (Ajánlott, hogy tartalmazzon esetleges helikopteres mentést is!) Ennek hiányában, nem kezdhető meg a túra és a befizetett összeg sem jár vissza! Személyazonosságot hitelesen igazoló és érvényes dokumentum. Probléma esetén értesítendő hozzátartozó elérhetősége.

Ajánlott: Európai Egészségbiztosítási Kártya (ha külföldre utazol, ez eleve ajánlott, hiszen az EU tagállamaiban elfogadott Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen kiváltható és így ha valamilyen egészségügyi probléma adódna, nem kell fizetned az ellátásért! Három éven át érvényes.)
Figyelem! A Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában esetén az időjárás váratlan alakulása befolyásolhatja a túrát. Viharos időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programja a biztonság érdekében megváltoztatható. Nem megfelelő, vagy balesetveszélyes felszereléssel, cipővel indulókat biztonsági okokból eltanácsolhatom a túrától! A változtatás joga a segéd-túravezetőm és az én hatáskörömbe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű! Ez mindannyiunk biztonságát szolgálja! A segéd-túravezetőm kérése ugyanolyan, mintha én mondanám!

A természet védelme: A “Leave no trace” etika szabályait követem (https://lnt.org/why/7-principles/), azaz csak lábnyomokat hagyj, azt is csak a kijelölt ösvényeken, hogy ne tedd tönkre a törékeny alpine desert sérülékeny vegetációját és csak emlékeket vigyél haza magaddal, illetve azokat a csomagolóanyagokat, amelyekben a frissítésedet hoztad magaddal! A menedékházakban se hagyd ott a szemetedet, hanem hozd le azt a hegyről!

A Camino Steve: magashegyi túra a Magas-Tátrában eseménnyel kapcsolatban bármilyen kérdés, vagy kérés esetén, írj a hello@caminosteve.hu email címre!
Várlak sok szeretettel! Happy and safe hiking.
Camino Steve videós tájékoztatója ITT érhető el.
Weboldal: caminosteve.hu

További programok ITT érhetők el!
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Kép/szöveg: FB sajtóinfó / Sportkult és Camino Steve

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .