2012. október 17. szerda

Egy kerékpárversenyző lány

A most következő írásomban egy nagyon kedves, szimpatikus lányt szeretnék nektek bemutatni. Elég sok éve már, hogy megismertem és figyelhettem a pályafutását. Amatőrként nagyon is tetszik az, amit tesz, és az is ahogyan. Magánvéleményen ugyan, de szerintem nagyon sok fiatalnak mutat példát a sportban (immáron 2 szakágban is) és szívvel-lélekkel csinálja azt, amit. De nem is húznám itt az időt, akarom írni: a szavakat.

Gálosi Gergely: Kit is tisztelhetnek benned a sportkult olvasói?
Arató Gabriella: Arató Gabriella vagyok, a Szekszárdi Szabadidős Kerékpáros Egyesület és a szintén szekszárdi Dynamic Triatlon Club versenyzője.
Gálosi Gergely: Idén a Lakics Kupa/Tour de Pécs sorozat összetett női bajnoka lettél. Milyen érzés? Mennyi és milyen munka kellett ehhez?
Arató Gabriella: Természetesen nagyon jó érzés. Egy teljes szezont végigkísérő versenysorozat összetett győzelme mindig egy egész éves, sőt tulajdonképpen sok éves munka megkoronázása. Folyamatos készülést, edzésmunkát és ehhez igazodó magánéletet igényel. Rengeteg lemondással, nehézséggel jár, de természetesen megéri.  Amikor az ember a dobogón áll, azaz érzés kárpótolja minden áldozatért.
Gálosi Gergely: Eddig pályafutásodról mit emelnél ki?
Arató Gabriella: Országos bajnok vagyok páros időfutam versenyszámban, emellett több országos bajnoki dobogós helyezésem is van országúti, kritérium és cyclocross számokban is. Nyertem már országos szezonnyitó versenyt, a Pécsi Kupa összetett versenysorozatot is többször sikerült megnyernem.  Büszke vagyok arra is, hogy azon nagyon kevesek közé tartozom, akik ilyen hosszú időn keresztül “elit” versenyzőként megmaradtak a kerékpársportban. Sajnos a mai fiatalok szinte kivétel nélkül néhány év után felhagynak a sporttal – akár sikeresek, akár nem.
Gálosi Gergely: Nem szép dolog, de meg kell kérdeznem – csupán azért, hogy az olvasóink és a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy milyen munkáról is van szó az eredményeidet illetően -, hogy hány éves is vagy most?
Arató Gabriella:  36 éves vagyok.
Gálosi Gergely: Az előző kérdésemben egy gondolatmenet is volt, ehhez kapcsolódóan: miért is bringa, illetve mit is jelent neked a kerékpározás?
Arató Gabriella: Tulajdonképpen nem tudom pontosan megmondani, hogy miért. Arra emlékszem, hogy 10 éves koromban tetszett meg ez a sport. Láttam más korombeli gyerekeket verseny biciklizni az utcán, és annyira érdekelni kezdett, hogy már akkor elhatároztam: én is kerékpáros leszek. Sajnos azonban közel 10 évbe került, mire sikerült megvalósítani, azaz (az önálló kis szárnypróbálgatásokat leszámítva) lényegében már felnőttként kezdtem versenyezni.
S hogy mit jelent számomra? Talán éppen azért, mert ilyen sokáig vártam és vágytam rá: mindent! Jelenleg – azaz több, mint – 17 év elteltével sem tudnám elképzelni az életemet a sport nélkül. És a “sport” szó alatt természetesen nemcsak a kemény testedzést értem, hanem az egész életformát, amit ez jelent. A mozgás örömét; az egészség érzését; a szép helyeket, ahova az edzések és a versenyek alkalmával eljutunk; a sporttársak által kialakított baráti társaságot és még sorolhatnám.
Gálosi Gergely: Gondolkoztál már azon, hogy abbahagyod?
Arató Gabriella: Természetesen nem.
Gálosi Gergely: …és miért nem?
Arató Gabriella: Azt gondolom, ha az ember igazán szeret valamit, meg sem fordul a fejében, hogy abbahagyja. Természetesen ilyen szinten nem lehet  örökké csinálni, és előbb-utóbb mindenki élete olyan irányt vesz, hogy az élsport már nem vagy nem teljesen fér bele, de ezt nem lehet előre elhatározni és beírni a naptárba…
Gálosi Gergely: Jelenleg még triatlonozol is, nem megterhelő ez kissé?
Arató Gabriella: De, nagyon. A kerékpárversenyek döntő többsége sokkal hosszabb és teljesen más jellegű, mint a triatlonversenyek kerékpár része, ezért több és más jellegű edzésmunkát igényel. Tehát kerékpáros edzésből sokkal többet kell vállalnom, mintha “csak” triatlonoznék, és ez bizony nem könnyű. Gyakran kerülök a teljesítőképességem határára, de mivel mindkét sportágat annyira szeretem, hogy nem szeretnék dönteni köztük, amíg energiával bírom, csinálom mindkettőt…
Gálosi Gergely: Ha jól tudom ebben a szakágban is vannak szép számmal eredményeid, mesélnél róluk kicsit?
Arató Gabriella: Hat országos bajnoki címet szereztem idén, különböző versenyszámokban illetve különböző távokon. Ezen kívül több más versenyt is nyertem illetve lettem dobogós helyezett, melyek mindegyikére büszke vagyok, és szép emlékekkel gondolok vissza rájuk.
Mivel a triatlonban nincs közel akkora múltam sem, mint a kerékpársportban, szeretném megemlíteni, hogy nagyon sokat köszönhetek a “dynamicos” csapattársaimnak illetve vezetőimnek, akik szeretettel fogadtak, és megtanítottak mindenre, amire a számomra akkor még új sportágban szükségem volt.
Gálosi Gergely: Utolsó kérdésként: mit szeretnél a jövőben elérni a sportban?
Arató Gabriella: Nos, a válaszom talán nem lesz szokványos, hiszen  amit nagyon szerettem volna, és célként kitűztem magam elé: hogy sportoló lehessek és országos bajnok legyek – ezt már mind elértem. Természetesen szeretnék még sok versenyt nyerni, mert ez egy csodálatos érzés, de a legfőbb cél most már az, hogy jól érezzem magam.  Hogy együtt edzek, versenyezzek és járjam az országot a csapattársaimmal – nem feltétlenül csak a győzelemnek örülve.
Gálosi Gergely:Köszöntem a beszélgetést!
Arató Gabriella: Én pedig a lehetőséget.

 

Köszönjük a sportkult.net nevében, hogy minket olvasol. Amennyiben tetszett az írás, kérlek lájkold! 🙂

 

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .