2013. november 4. hétfő

Kockázatos túra

Kockázatos túra (SafetyNotGuaranteed) 2012

Bár a magyar cím ezt nem adja vissza, a film igazi főszereplője, a történet katalizátora egy apróhirdetés: „Időutazáshoz keresek partnert. Nem viccelek. Fizetés visszaérkezés után. Hozd a saját fegyvereidet. A biztonság nincs garantálva. Korábban csak egyszer csináltam ilyet.” JeffSchwensen, egy Seattle-ben élő újságíró vállalkozik arra, hogy utánajárjon a dolognak. Vajon valaki tényleg komolyan gondolja-e, vagy csak egy egyszerű tréfáról van szó. Két gyakornokkal, az anyját évekkel ezelőtt elvesztő „kívülálló” lánnyal, Darius-szal, valamint a visszahúzódó Arnau-val kel útra ám elsősorban nem maga a sztori vonzza, hanem a tengerparti városban élő egykori barátnője, így az igazi nyomozás Darius-ra marad. Miután megtalálják a hirdetést feladó különc Kenneth-et, a lány „beépül” és kezdetét veszi a kiképzés. Eleinte senki nem veszi komolyan a paranoiás férfi elméleteit, ám ahogy az események haladnak előre egyre több dolog támasztja alá, hogy talán mégis lehetséges a dolog…

A kis költségvetésű mozi igazi hullámvasút. A lassú felütést egyre összetettebb folytatás követ, és míg a néző végig tisztában van vele, hogy az időutazás nem lehetséges, a főszereplő mégis annyira szimpatikussá válik, hogy szurkolni kezd neki, és bízik benne, hogy sikerrel jár. Vannak percek, mikor már teljesen valószínűnek tűnik, hogy bekövetkezik a dolog, aztán jön egy csavar, és újra kételkedni kezdünk. Tényleg nem lehet tudni, hogy végül merre fog alakulni a történet. Az utolsó pillanatig lehet izgulni, a záró jelenet pedig igazi katarzis, szerintem mindenki elégedetten fog felállni utána. Ehhez remekül asszisztálnak a főleg sorozatokból összeválogatott színészek is: Jake Johnson (New Girl) kiválóan hozza a magas lóról lenéző kiégett újságírót, aki végül azért kicsit szerethetőbbé válik, Audrey Plaza (Városfejlesztési Osztály) pedig ugyan itt is a tőle megszokott cinikus, nemtörődöm stílusú fiatal-felnőtt szerepét kapta, nem véletlenül gyűjtött be több díjat és jelölést is az alakításáért: ő talán a mozi legerősebb pontja. Persze mindenképpen meg kell még említeni a zavarodott, megtört főhőst, Kenneth-et megformáló Mark Duplass-t is, akit többek között a Liga című sorozatból, vagy a nagy sikert arató ZeroDarkThirty című filmből lehet ismerni, illetve a kisebb mellékszerepben feltűnő Kristen Bell-t (Veronica Mars, Gátlástalanok) is.

A film kritikai fogadtatása egyébként is pozitív lett: a Sundance Film Fesztiválon mutatták be tavaly, ahol az írója, Derek Connolly elnyerte a Waldo Salt Screenwriting-díjat, de ezen kívül Chicagoban, Tel-Avivban, Phoenix-ben is jól szerepelt, Audrey Plaza pedig a latin-amerikai filmeseket elismerő ALMA Awards-on és a Young Hollywood Awards-on is hazavihetett egy szobrot. A mindössze 750 000 $-os költségvetésnek összegének több mint négyszerese lett a bevétel. Stephen Holden, a The New York Times kritikusa is méltatta a filmet, a RottenTomatoes nevű weboldalon pedig 135 értékelés alapján 91%-ra „minősítették”.

(Ősz Dániel ajánlóját olvashattátok)

(videó forrás: Youtube)

Comments

4 thoughts on “Kockázatos túra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .