2013. november 5. kedd

ASzPIK

Engedjétek meg, hogy egy pécsi kezdeményezést mutassak be nektek, amit egy ideje – mint külsős, kaposvári lakos –  figyelgetek, és igencsak megtetszett.
Miért?
Mivel nem tudnám egy mondatban leírni, ezért inkább csináltam a főszervezővel egy interjút.
Íme.


Gálosi Gergely:

– Mi is az ASzPIK?
M. Balogh Edina:
Alkotói Szombati Piac a Kertben, havonta megrendezett alkotói, kézműves és termelői piacnak egy kávézó és közösségi tér, a Csinos Presszó ad otthont.

aszpik_logo

Gálosi Gergely:
– Mikor jött létre?
M. Balogh Edina:
2012 májusában volt az első piac, és már azon is 25 árus vett részt, onnét kezdve minden hónapban megrendezzük, de többször voltunk már külön féle rendezvények mellett kitelepülve is. Ezek a következők voltak:
– BorZsongás- Vylyan terasz
– Föld Napja- TEttye
– Fishing On Orfű- FOO Alternatív Fesztivál
– PEN- PÉCsi Egyetemi Napok
– ÖrdögKatlan Fesztivál- Esélykikötő és Interaktív tér, Nagyharsány
– Élet-Tér Napok
– Pécs City Karnevál egyik programja
– Árkád- Tudatos Vásárlás Népszerűsítő ASZPIK stand

Gálosi Gergely:
– Ki(k) alkották meg az alapjait?
M. Balogh Edina:
Különleges esemény a Kortárs Ellátó Egyesület (KOREL) szervezésében valósul meg, melynek tagjai alapvető gondolatként tekintenek a közösségi bevonásra, a közösségi tervezésre. Céljuk a kölcsönös, szolidáris együttműködés kereteinek kialakítása (amely egyben válasz lehet a piacgazdaság (negatív) jellemzőire), a közösségi érdek hangsúlyozása az egyénivel szemben, melyekhez szorosan hozzátartoznak a demokratikus, egyenrangú kapcsolatok. A piac globális hatásával szemben a helyi közösségek fenntarthatóságát tartják értéknek.
A helyszín – a Csinos Presszó – kialakításában is számottevő szerepet vállaltak, mely a kávézóba belépve azonnal nyilvánvalóvá is válik. A Presszó bárként, kávézóként, és egy újszerűen értelmezett közösségi térként funkcionál, mely alkalmas galériák, kiállítások elhelyezésére, és teret biztosít egy közösségi könyvtárnak is. Kialakítása abszolút a fentebb említettekkel harmóniában történt meg, hiszen főként közösségi tervezés során kerültek kialakításra és elhelyezésre a berendezési- és design elemek, szem előtt tartva a tárgyak ökotudatos ismételt felhasználását és újraértelmezését.

Gálosi Gergely:
– Kiknek szól?
M. Balogh Edina:
Mindenkinek aki szereti a helyit, egyedi és kézzel készített dolgokat.
Igyekszünk mindig valami féle programot, előadást, játszóházat, kézműves foglalkozást, főzést, zenét a piacok mellé csatolni, hogy aki eljön az komplett programot találjon.

 Gálosi Gergely:
– Az eddigi visszajelzések alapján mit mondanál el, megérte megalkotni?
M. Balogh Edina:
Egyértelműen igen,  minden oldalról támogató és biztató szavakat kapunk, és szerencsére nagyon kreatív és együttműködő ASZPIK kis csoport jött létre, akik hónapról- hónapra,és rendezvényről-rendezvényre jönnek, gondolkodnak, hozzátesznek a működéshez.

Gálosi Gergely:

– Mi volt az eddigi leglátogatottabb programotok?
M. Balogh Edina:
Minden piacunk más- és más, minden hónapban az aktuálisat szeretem a legjobban.

Gálosi Gergely:
– A jövőben mik a tervek?
M. Balogh Edina:
Szeretnénk tartani a havi 1 alkalmakat a Csinos Presszóban, illetve szeretnénk folytatni a kitelepüléseket amelyek működtek az elmúlt másfél évben. Illeve a következő évtől szeretnénk negyedéves nagy vásárokat szervezni ASZPIK ART néven.
A legfőbb célunk az az hogy népszerűsítsük a helyi termékeket, és az hogy vásároljunk helyit ajándékba, használatra, étkezésre stb., mert ez a pénz itt  marad helyben, az adott árushoz kerül akitől megvásároltuk. Jó lenne, ha egyre több embert érhetnénk el, mert ez jelentheti a piacok fenntarthatóságát.

Gálosi Gergely:
– Mikor lesz a következő ASzPIK?
M. Balogh Edina:
Következő ASZPIK , nov 16.-án lesz! 🙂

 

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .