2013. november 9. szombat

Itt a vége

Itt a vége (This Is The End) 2013

Általában nem zavar, ha egy filmben a készítők túlzásokba esnek, és azt sem mondom, hogy az „Itt a vége” ne tetszett volna, de meg kell hagyni: ennél elborultabb dolgot régen láttam már. Tudni kell, hogy minden színész saját magát, vagy jobban mondva a karikatúráját játssza, és egyikőjük sem volt túl szégyenlős. Talán a viszonylag kisebb szerepet kapó Michael Cera (Az ítélet: család, Juno) vállalta a legdurvábbat, az persze más kérdés, hogy az „apokalipszis” bekövetkezése után Danny McBride (Egyszer fent, …inkább lent) kannibálnak állt, és Channing Tatum-ot a személyes szolgájának tette meg. Még egyszer hangsúlyozom, mindezt úgy, hogy a szó szoros értelmében nem szerepet játszottak.

Az alap sztori egyébként az, hogy Seth Rogen-t meglátogatja egy régi barátja, Jay, aki mivel nem szereti Los Angeles-t, úgy tervezi, hogy majd csak kettesben lógnak, betépnek párszor, ilyesmi. Ezzel szemben végül James Franco lakásavató buliján kötnek ki, olyan vendégekkel, mint a Harry Potter-filmek sztárja, Emma Watson, Rihanna, az Oscar-díjra jelölt Jonah Hill, a komikus Craig Robinson, Mindy Kaling, Aziz Ansari, Paul Rudd, és még sokan mások. Mindenki eléggé szétcsapja magát, mikor előbb egy földrengés rázza meg szó szerint is a környéket, majd kék fénysugarak szívnak fel embereket az égbe… és ez még csak az első 15 perc! Mikor az ijedt színészek és énekesek mind kirohannak Franco házából, hogy megnézzék, mi történik, a lángoló Los Angeles látványa fogadja őket, aztán megnyílik a föld, és, nos… mondjuk úgy, a hírességekből álló szereplőgárda 90%-a elég csúnya halált hal. Azonban az igazi kaland csak itt kezdődik! Az öt túlélő elbarikádozza magát, és próbálnak kitalálni valamit, ám a helyzet sokkal súlyosabb, mint azt valaha is el tudták volna képzelni…

Az „Itt a vége” alapvetően egy haver-mozi, a főszereplők már többször dolgoztak együtt, például az Ananász Expresszben, és valószínűsítem, hogy tényleg jóban vannak. Minden képkockán látszik, hogy egy percig sem vették komolyan magukat. Ráadásul van itt minden: véres, fejlevágós-jelenetek, Emma Watson őrült baltásként, de közösen táncolós BackstreetBoys szám is. Nehéz lenne megfogalmazni, hogy ez az őrült agymenés miért működött ennyire, de ha belegondolok, amellett, hogy végig vicces volt, a feszültséget is fent tudták tartani, és mikor már azt hisszük, hogy láttuk a legbetegebb jelenetet, mindig rádobnak egy lapáttal. Az külön tetszett, hogy minden színész ilyen bevállalós volt, pedig többen közülük díjnyertes, elismert alakok. Ráadásul nem csak a kritikusoknak tetszett, de óriási kasszasiker is lett, több mint 120 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek, így nem meglepő, hogy a folytatás lehetősége is felmerült. Zárásul az EntertainmentWeekly-t idézném: „Végigülhetsz egy évnyi hollywoodi komédiát, biztos, hogy nem fogsz tálalni olyat, amitől ennél jobban eldobnád az agyad. De az „Itt a vége” tényleg ilyen! Hosszú ideje ez a legvadabb mozis vígjáték, emellett okosan megírt, bátor és tényleg hangosan-nevetős.”

(Ősz Dániel ajánlóját olvashattátok)

(videó forrás: Youtube)

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .