2013. december 11. szerda

Hölgyek a kerékpáron: Gallyas Noémi

A kedves olvasók már kezdenek hozzászokni, hogy csupa gyönyörűséges hölgy jelenik meg a sportkulton. Nos, ez ma sem lesz másképp. Természetesen újfent egy kerékpárosról lesz szó, aki 2013-ban igencsak dobogó centrikus versenyéletet élt.

Gálosi Gergely: Szia Noémi! 2013-ban tagadhatatlanul uraltad minden versenyen a dobogót, mivel bárhol indultál biztosan az első háromban végeztél. De az olvasóim ennél azért többet is szeretnének rólad tudni. 🙂
Gallyas Noémi: Először is köszönöm a megtiszteltetést, hogy megkerestél, meséljek magamról. Aki ismer tudja, hogy bőven van még mit csiszolni a kerékpáros technikámon, csapásszám, miegymás…

Gallyas Noémi civilben. (Forrás: Gallyas Noémi)

Gallyas Noémi civilben. (Forrás: Gallyas Noémi)

Budapesten lakom, mióta az eszemet tudom itt élek. A Széchenyi István Egyetemen végeztem gazdálkodás-pénzügy szakon.

Gálosi Gergely: Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a kerékpárral?
Gallyas Noémi: Már gyerekkoromban is szerettem bringázni. Nyaranként nem lehetett levakarni a kerékpárról. Aztán felnőttem és valahogy más dolgok kerültek előtérbe. Munkámból adódóan egész nap a gép előtt ültem- tőkepiaci termékekkel: részvényekkel, deviza keresztárfolyamokkal kereskedek- nagyon hiányzott a mozgás. 2 éve el is szántam magamat, hogy akkor irány az edzőterem, de nem igazán jött be. Hosszú időt eltölteni egy zárt térben, minduntalan ismételni egy gyakorlatsort, nem fogott meg. Ekkor jött, hogy felhozom a pincéből a montimat és kimegyek a Margit-szigetre egyet tekerni. Mondhatom ott ragadtam, egyre többször mentem ki. November vége felé megvettem az első országúti kerékpáromat a MOAB kerékpárüzletben. Itt kerültem kapcsolatba a csapatommal, a Merida Maraton Team-CSt-vel.

Gálosi Gergely: Munka mellett milyen az edzés és verseny “életed”?
Gallyas Noémi: Ebben az évben kerekeztem, amennyit tudtam, úgy igazán a versenyekre nem készültem, csak mentem. Jövőre már összeszedettebben igyekszem felkészülni: edzésterv, erős alapozás, km gyűjtés, majd gyorsítás.

Gálosi Gergely: A mai fiatalok egy jelentős része menekül a sportból. Te mit tennél azért, hogy pont a kerékpár fogja meg őket?
Gallyas Noémi: Szeretném, ha a fiatalok megszeretnék ezt a sportágat. Fontos szerintem, hogy minél előbb beépítsék az életükbe a mozgást, amely által egészségesebbek, edzettebbek lesznek. A kerékpározás, mint állóképességi sportág szerintem kitartásra is megtanítja az embereket, amit az életük más területein is kamatoztathatnak. Tini koromban nekem is volt egy eléggé komoly térdműtétem és anno az orvos ajánlotta, hogy kerékpározzam, mert ez a mozgás nem terheli meg az ízületeket. Így ez a sportág azok számára is alternatívát nyújthat, akik sérüléseikből adódóan nem tudnak mondjuk futni, fitneszezni.

Gálosi Gergely: Beszéljünk kicsit az idei sikereidről. Mit emelnél ki? Mire vagy a legbüszkébb és miért? Utólagosan is gratulálok. 🙂

Gallyas Noémi már bringás felszerelésben (Fotó: Tóth Donald László, forrás: Gallyas Noémi)

Gallyas Noémi már bringás felszerelésben (Fotó: Tóth Donald László, forrás: Gallyas Noémi)

Gallyas Noémi: Ebben az évben kizárólag hazai versenyeken indultam. Igyekeztem minél többre elmenni, hogy szokjam a versenyhelyzeteket, a mezőnyt. Indultam az Amatőr Kupán – ahol sikerült a korosztályom összetettjét megnyernem -, a Lakics Kupa néhány versenyén és a hegyi OB-on, ahol a 3. helyen értem célba.

Gálosi Gergely: 2014-re mit tervezel?
Gallyas Noémi: 2014-ben ha Isten engedi szeretném megmérettetni magamat az OB-kon és külföldi versenyeken is az ideiek mellett.

 

 

 

 

Gálosi Gergely: Hogy érzed, milyen a “mi” sportunk itthon?
Gallyas Noémi: Külföldi versenytapasztalatom nincs, de ismerősök szerint teljesen más világ. Nem kell messzire menni, elég átruccani Ausztriába, Szlovákiába. Az utak jó minőségűek, az autósok előzékenyek. Hazánkban sajnos nincs igazán kerékpáros kultúra, amivel az ember lépten-nyomon találkozik ha kiteker a közutakra. Sokakba beivódott, hogy aki bringázik az a munkából jön-megy komótosan és így sokszor én is átéltem, hogy kikanyarodtak elém és nyomhattam a satuféket. Mikor megkérdeztem, a válasz ez volt: azt hittem lassan jön.

Gálosi Gergely: Mi az, amin változtatnál itthon?
Gallyas Noémi: Nekem a hazai versenyeket illetően jó tapasztalataim vannak. A rendezők igyekeznek a lehető legjobban megszervezni a versenyeket.

Gálosi Gergely: Nos, remélem az olvasók képbe kerültek Veled kapcsolatban. Ha nem, akkor majd kommentben kérdeznek. Köszöntem a beszélgetést!
Gallyas Noémi: Köszönöm a felkérésed!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold a sportkult.net facebook oldalát jobbra fent a “Tetszik”-re kattintva. Ha csak a cikket szeretnéd, akkor ITT lent kattints a “Tetszik” gombra. Köszönöm!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .