2014. szeptember 8. hétfő

Koltai Kinga szinkronúszó az EB után

Amióta pesti lány lett, maximum facebook beszélgetésre volt időnk. De most végre összehoztunk egy találkozót is, persze 2 sportoló itt is csak “szakmázott”. De így született ez a kis interjú is nektek, kedves olvasók!

Gálosi Gergely: Szia Kinga! Gimis korod óta nem is láttalak. De mielőtt mesélnél, hogy mi is történt azóta, mondj pár dolgot magadról az olvasóknak.
Koltai Kinga: Szia! Koltai Kinga vagyok, nemrég töltöttem be a 21-et, jelenleg Budapesten élek 3 barátnőmmel egy albérletben és két egyetemen tanulok. Az egyik a Testnevelési Egyetem, ahol edzői papírt kapok és az idén végzek, a másik az ELTE pszichológia szaka, mert a nagy álmom, hogy sportpszichológus legyek. Ezek mellett csinálom a szinkronúszást a BVSC-ben és a válogatottban (bár most pihenőt kaptunk az Európa Bajnokság után). Egyébként kaposvári lány vagyok és szeretek hazajárni, itt él a családom és hát a hugimmal nagyon jó a kapcsolatunk, így nehéz kibírni nélküle azokat a heteket, vagy néha hónapokat, amikor nem látom. A Táncsics Mihály Gimnáziumba jártam, előtte meg a Berzsenyibe sportosztályba, tehát már gyerekkorom óta része az életemnek a sport, a mozgás. Szerettem itt tininek lenni, de amióta felkerültem Budapestre imádom azt is, olyan mintha két életem lenne, egy itthon, Kaposváron,egy pedig fent Budapesten.

Koltai Kinga - Kaposváron

Koltai Kinga – Kaposváron

Gálosi Gergely: Szinkronúszás. Jómagam a szárazföldön érzem magam a legjobban, de külső szemlélőként tetszik, illetve természetesen tudom is,, hogy óriási munka van 1-1 bemutatóban. De szerintem mesélj erről is kicsit mindenkinek, hogy mégis ezeket a dolgokat hogyan képzeljék el.
Koltai Kinga: Igen, ahogy mondod, rengeteg munka van egy-egy kűrben. Ezért is nehéz a szinkronúszás, mert nagyon sokrétű, így csak azok maradnak meg ennél a sportnál, akik elég kitartóak és elszántak ahhoz, hogy végigcsinálják és bízzanak abban, hogy az eredménye meg lesz, csak várni kell rá. Szükségünk van erőnléti edzésekre szárazföldön, nekünk ebben a BVSC-ben az olimpiai bronzérmes és világbajnok kenus, most edzőként dolgozó Zala György segít. Ezen kívül szárazon még a balett órák lehetnek hasznosak, de sajnos, ez már kevés egyesületben valósulhat meg. Azonban ami elengedhetetlen az a nyújtás, hiszen a szinkronúszásban hajlékonynak és lazának kell lenni, ezt pedig valahogy el is kell érni, illetve szinten tartani. Amit még talán meg lehet említeni azok a gumiasztalos edzések, amik a dobásokhoz és emelésekhez szükségesek,ebben nekünk műugró edzők segítenek, de ez sem jellemző mindenhol, sőt.. A szárazföldi edzéseket azt hiszem kimerítettük, ami talán még ide tartozik, hogy a koreográfia egy vázát, részét is szárazon találjuk ki és csak utána visszük vízre, illetve tükörben pontosítjuk a szögeket, arckifejezéseket a tornateremben. Akkor ugorjunk vízbe 🙂 itt először is az úszás, ami fontos és elengedhetetlen, igen mi szinkronúszók is úszunk időre, 100-kat, 200-kat, talán még 400-t, de ennél nagyobb táv annyira nem jellemző, hiszen ezek felelnek meg időben a mi kűrhosszúságunknak. Utána taposással, és különböző szinkron elemekkel alapozunk, csinálunk erőnlétet, majd csak ezek után jön zene nélkül maguknak az elemeknek a gyakorlása először egyesével, utána álluk össze alakzatba a csapattal, majd ez után következik a zenére történő gyakorlás. Tehát ebből is látszik, hogy még elmondani is sok, nem ám ezt a folyamatot kivárni türelmesen és végigedzeni. A TF-en mondta az egyik tanárom, amikor meséltem az EB-ről, hogy hatalmas tisztelet a szinkronúszóknak, mert azért edzenek napi 8-9 órát, hogy egy EB-n elmondhassák 9. lettek. Mert ez nekünk nagyon jó eredmény, de ha az ember belegondol, hogy a befektetett munka és az eredmény jó arányban van-e, megéri-e, mindenki eldöntheti mi a válasz…nekem igen. Egyébként a szinkronúszásban 1, 2 ,8 vagy 10 lány egyszerre zenére mozog a vízben, koreográfiát hajt végre, amire pontot kapnak és így alakul ki a sorrend. A páros és a csapat olimpiai számok, párosban nekünk volt Londonban indulónk és természetesen Rió is cél.

Koltai Kinga - kaposvári uszoda

Koltai Kinga – kaposvári uszoda

Gálosi Gergely: Köszönöm, újabb információk jutottak el hozzám is így. De térjünk is vissza oda, hogy gimis korod óta nem láttalak. Te Kaposváron kezdted a szinkronúszást és most már BVSC színeit erősíted. Milyen eredményekkel érkeztél meg Budapestre és miket értél el azóta?
Koltai Kinga: A Kaposvári Atlétikai Club versenyzőjeként azt hiszem az Országos Bajnokságon csapattal elért 2. helyezés volt a legjobb, illetve párosban a kupákon való 1. helyezések. Azóta pedig a BVSC-vel a csapattal többszörös magyar és országos bajnok lettem, és bekerültem a felnőtt válogatottba.

Gálosi Gergely: Nem régiben egy sérülés is hátráltatott egy óriási esemény előtt. Hogy sikerült a felépülés és mi is volt ez a verseny?
Koltai Kinga: A felnőtt válogatott idénre kitűzött versenye a vizes Európa Bajnokság volt, amiből a vízilabda volt ugye Budapesten, az úszás, szinkron és műugrás pedig Berlinben. A felkészülés során, 1 hónappal a verseny előtt volt egy térdkalács ficamom. Nagyon nehéz volt a felépülés, de inkább lelkileg, mert egészen az utazásig bizonytalan volt a részvétem emiatt, sőt az orvos a sérülés napján azt mondta, hogy felejtsem el az EB-t, mert a gipsznek 4 hétig rajta kell lennie.. és nekünk ennyi időnk volt a versenyig. De aztán saját felelősségre vállaltam, hogy egy hét után leszedték a gipszet, kaptam egy puha rögzítést, amiben már mozoghattam és úszhattam, de szigorúan csak úszás (gyors inkább..). Mindennap gyógytorna két edzés között és hát így sikerült felépülnöm annyira, hogy kineziotape-el vízbe tudtam ugrani az EB-n.

Koltai Kinga és Csík Ferenc szobra - mindkét "vizes" ember Berlinben ért el sikereket

Koltai Kinga és Csík Ferenc szobra – mindkét “vizes” ember Berlinben ért el sikereket

Gálosi Gergely: Van az az érzésem, hogy igencsak kitettetek magatokért és remek eredmények születtek.
Koltai Kinga: Igen, mivel ez egy pontozásos sportág nem csak rajtunk múlik az eredmény, de azt hiszem elmondhatjuk, hogy helyt álltunk, csapatban 11-ek, kombinációs kűrben 9-ek, párosban pedig 15-ek lettünk. A kitűzött célt elértük, ami az volt, hogy egy számjegyű helyezésünk legyen, ez sikerült, de lehettünk volna előrébb, viszont ez már nem rajtunk múlott. Elmondhatjuk, hogy javuló tendenciát mutattunk, mert a döntőben minden kűrünk jobban sikerült, mint az elődöntőben, tehát ez is egy jó mutató. De ami ezek mellett is nagy élményvolt, hogy az olimpiai bajnok oroszokkal és a nagy kedvenceink spanyolokkal együtt utaztunk, edzettünk és versenyeztünk. Maga a légkör pedig lenyűgöző volt és nagyon jó volt a hangulat.

Gálosi Gergely: Remek és csak gratulálni tudok! Következő megmérettetés mikorra várható?
Koltai Kinga: Köszönjük. Most pihenő időt kaptunk, több idő jut majd az egyesületi dolgainkra, ahol a Magyar Kupára készülünk majd, illetve az itthoni versenyekre. Válogatott szinten, ha hosszabb távon nézzük a dolgokat, akkor a 2015-ben Kazanban megrendezésre kerülő vizes Világbajnokság a cél. Ahova személy szerint én is szeretnék kijutni és a válogatott tagjaként vízbe ugrani.

Koltai Kinga - most csak utcai ruhában egy póz

Koltai Kinga – most csak utcai ruhában egy póz

Gálosi Gergely: Nos Kinga, köszönöm, hogy ráértél erre a röpke fél órára és remélem, hogy ezentúl gyakrabban találkozunk! További sok sikert és köszöntem a beszélgetést!
Koltai Kinga: Köszönöm!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .