2014. január 8. szerda

Magyarországi csapat: Szerpentin Kerékpáros Egyesület

Új sorozatunkban a magyarországi kerékpáros egyesületeket fogjuk bemutatni.

Elsőként a Szerpentin Kerékpáros Egyesületet (Szerpentin KE), Szentendréről.

Az „Őskor”

1986-ban alakultunk Budapest legelső bejegyzett amatőr kerékpáros klubjaként. Kezdetben a klubon belül több szakosztály, pl. BMX-, barlangász-, futball-, görkorcsolya- és túraszakosztály is létezett. Az évek során a többi szakosztály sajnos megszűnt, az országúti kerékpáros azonban ma is aktívan működik.

Akkoriban még a klub minden évben két sportágban rendezett versenyeket. Háromszor került megrendezésre a Szerpentin Kupa kerékpárverseny, illetve több alkalommal rendeztük meg a Pilis Zöld-Duatlont, mely a sportág leghosszabb távú hazai versenyét jelentette akkor. Itt duatlon váltóversenyt és gyalogos teljesítménytúrát is beiktattunk a gazdag programba.

A 90-es évek elején és korábban még volt lehetőség arra, hogy alapítványi támogatások révén anyagi segítséget kapjon a klub. Ennek köszönhetően 1992-ben sikerült megszervezni a klub életének egyik legnagyobb léptékű eseményét: egy háromhetes észak-olaszországi magashegyi edzőtábort.

Az évek folyamán pár meghatározó tag távozott így a Klub is jogilag megszűnt, de sokan természetesen továbbra is folytatták a kerékpározást.

A Megújulás

2003-ban egyik lelkes tagunk munkájának köszönhetően sikerült újra hivatalosan is bejegyeztetni a csapatot. Ekkor a Klub nevet elhagyva és Egyesület jogi formát felvéve új lendületet kapott a Szerpentin.

Vörös Csaba - Mátrakör 2013

Vörös Csaba – Mátrakör 2013

Bevezetésre kerültek a havi 1.000 Ft-os tagdíjak, pályáztunk az NCA (Nemzeti Civil Alapprogram) által kiírt kisebb összegekre, 1%-ot is gyűjtünk. Ez a három forrás az összes bevételünk, de nem ezekre a dolgokra vagyunk büszkék, hisz ez csak papírmunka.

Csapatkép - Strigno 2013

Csapatkép – Strigno 2013

A megújult formában eltöltött utóbbi 10 évben a törzstagok mellett néhány új ember is érkezett. Ebben az időszakban sikerült jelentős eredményeket elérni, szinte minden évben volt valami olyan az egyesületet érintő fejlesztés, ami nagyot lendített a lelkesedésen, motiváción. A legfontosabbak egyike, hogy kialakult és állandósult a hétvégi csapatedzések rendje, ami a reggel 8:00 órás békásmegyeri találkozót jelent nyáron, tavasszal-ősszel pedig az időjárás függvényében alakítjuk programunkat. Továbbá az újraalkulást követően az Elasticcal készíttettetünk egyen mezeteket, ruhákat, illetve a Bringalandnál vásároltunk egyen bukósisakokat. Ezekhez jelentős támogatást tudott adni az egyesület a működési pályázaton nyert bevételekből. Az évek során jó kapcsolatot alakítottunk ki a német Bike-Components kerékpárbolttal, alkatrészeink nagy részét már rajtuk keresztül szerezzük be.

Csapatkép - Passo Manghen 2013

Csapatkép – Passo Manghen 2013

A legmeghatározóbb egyesületi siker mindenképpen a nagy álom létrejötte volt: azonos márkájú csapatkerékpárok beszerzése. 2010-ben nem kevés munka árán, a hazai és külföldi kerékpárpiac feltérképezését követően végülis Cervelo kerékpárok beszerzése mellett döntöttünk.

Ligeti András - Jánoshegy 2013

Ligeti András – Jánoshegy 2013

E beszerzés kapcsán jutottunk el az olasz Castelli céghez is. Többszöri személyes találkozó után sikerült megállapodni, hogy a zalaegerszegi gyárban, a profi csapatoknak készülő ruhák mellett a mi csapatmezeinket, valamint teljes téli-nyári edzőruházatunkat is ők készítik.

Ez a kapcsolat annyira jól alakult, hogy a Castelli cég az idei, 2013-as évben meghívta csapatunkat a Sportful Granfondora, Olaszországba. 9 fő részvételével kiváló eredményekkel helytálltunk, majd a versenyt követően egy felejthetetlen hetet töltöttünk a Dolomitokban. Természetesen jövőre is ott a helyünk, már szervezzük a programot, hogy 2014-ben is képviselni tudjuk egyesületünket!

A csapat

Néhány új igazolásnak köszönhetően a 2014-es évet 18 fővel kezdjük meg. Tagjaink között akad közgazdász, informatikus, motorszerelő, grafikai cégvezető is. Tehát mindenki munka mellett, lehetőségeihez mérten, többnyire egyéni edzésmunkát végez.

Schettrer Zoltán - Gömör 2011

Schettrer Zoltán – Gömör 2011

Tagságunk jelentős része a Pilis környékéről (Szentendre, Visegrád) valamint Budapest déli részéről kerül ki, de vannak természetesen a főváros más részein lakók, illetve már sződligeti tagunk is. Ösztönözzük, hogy egyesületi edzéseinken aktívan és nagy létszámban legyünk jelen, valamint akinek lehetősége és felkészültsége engedi, minél több hazai és külföldi versenyen képviselje csapatunkat.

Nem célunk tagságunk minden áron való növelése, ám ha úgy adódik, lelkes, tehetséges ám csapat nélküli versenyzőket igyekszünk proaktívan megkeresni, illetve kölcsönös szimpátia esetén a nálunk jelentkezők esetén is nyitottak vagyunk a bővítésre. Edzéseinken minden korosztályból szívesen látunk bárki érdeklődőt, fiút-lányt is természetesen.

Egyesületi élet

A közös edzések és versenyek mellett évente többször „civil” ruhában is összejövünk a tagság erősítése céljából. Ennek egyik fontosabb eseménye az Országúti VB közös megtekintése egy kerti buli keretében Visegrádon, valamint a Szilveszter közös megünneplése is hagyománnyá vált. Egyesületi életünket egy közös emailes levelezőlistán alakítjuk, itt mindenki értesülhet a fontosabb hírekről, eseményekről, itt szervezzük a versenyekre történő leutazást, de sokszor esik szó szakmai (edzés, táplálkozás, stb.) témákról, illetve időnként más sportágak felé is kitekintünk.

Monostori Ákos - GF Sportful 2013

Monostori Ákos – GF Sportful 2013

Versenyek

Csapatunk országúti kerékpáros egyesület, így igyekszünk minden nagyobb, és lehetőségekhez mérten a kisebb hazai rendezvényeken is részt venni. Idén az AKESZ-kupa fordulói mellett a Mátra-körön, Kékes-csúcstámadáson is jelentős létszámban álltunk rajthoz, de versenyeztünk többek között Szekszárdon, Balassagyarmaton, Nyíregyházán, Mezőtúron, valamint két alkalommal a Tour de Pécs sorozat futamain is.

Vörös Csaba - Kékes Csúcstámadás 2013

Vörös Csaba – Kékes Csúcstámadás 2013

Számtalan kiváló összetett pozíció mellett több korosztályos dobogós helyezést, illetve két kisebb versenyen abszolút első helyet is szereztünk A magyar versenyek mellett egyre többször keressük a külföldi megmérettetési lehetőséket is, mivel a kiváló körülmények és szervezés, valamint a nehéz pályák együttesen nagyon jó lehetőséget biztosítanak a fejlődésre. Az évek során rendszeressé vált, hogy az ausztriai, április végén, a Fertő-tó körül rendezett osztrák versenyen mindig nagy létszámban részt veszünk. Általában több napot családdal együtt eltöltünk Fertőrákoson, aminek a vasárnapi 125km-es futam a fénypontja. A már említett  Sportful Granfondo mellett egyéni szervezésben vett részt több tagunk az osztrák Vulkanland Radmarathonon, illetve az őszi olaszországi Dolomiti Classic-on is.

A csapat facebook elérhetősége: https://www.facebook.com/SzerpentinKE

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold a sportkult.net facebook oldalát jobbra fent a “Tetszik”-re kattintva. Ha csak a cikket szeretnéd, akkor ITT lent kattints a “Tetszik” gombra. Köszönöm! (fotók: Szerpentin KE)

A csapat jelentősebb eredményei 2013-ig:

2011 Név Abszolút/Korcsoport Helyezés
20. Neusiedler See Radmarathon Vörös Csaba Master 5
Turul Kupa Schettrer Zoltán Abszolút 9
Kékes Csúcstámadás Schettrer Zoltán Abszolút 5
Mátra-kör Vörös Csaba Master 1
Páros Időfutam OB Schettrer Zoltán-Vörös Csaba Amatőr <80év 3
2012 Név Abszolút/Korcsoport Helyezés
AKESZ 2. futam – Tahi Schettrer Zoltán Férfi 7 1
II. Hegyek Pokla Vörös Csaba Férfi 7 2
5. Tour de Tisza-tó Monostori Ákos Férfi felnőtt 3
Senior OB Vörös Csaba Senior I 2
Pilis Kupa I. forduló Schettrer Zoltán Férfi 7 2
Mátra-kör Vörös Csaba Master 2
XII. Előzd meg a Fogaskerekűt! Monostori Ákos Abszolút 3
2013 Név Abszolút/Korcsoport Helyezés
22. Neusiedler See Radmarathon Vörös Csaba Master 5
XI. Kínok Kínja Vörös Csaba Férfi 7 2
X. Aranycsengő Kupa Monostori Ákos Abszolút/Elit1 3/2
X. Aranycsengő Kupa Ligeti András Elit2 3
Kékes Csúcstámadás Monostori Ákos Abszolút 4
Kékes Csúcstámadás Vörös Csaba Master1 2
Mátra-kör Vörös Csaba Master 3
Mátra-köröcske Bánk Erik U14 2
XIII. Előzd meg a Fogaskerekűt! Monostori Ákos Férfi Elit 3
KorZol Kupa, Mezőtúr Monostori Ákos Abszolút 1

Comments

One thought on “Magyarországi csapat: Szerpentin Kerékpáros Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .