2014. január 7. kedd

Egy nem mindennapi versenyző: Butu Arnold Csaba

Ma egy olyan emberrel hozott össze a sors, akinek a helyében a legtöbben otthon ülnének és semmit tennének. Ő mégsem ezt, hanem a kerékpárversenyzést választotta, pontosabban a tandemezést.

Gálosi Gergely: Üdvözöllek! A sport világában élők már hallottak rólad és eredményeidről, de azért kérlek mutatkozz be pár mondatban.
Butu Arnold Csaba: Khm… Valamikor a múlt évszázadban születtem, meg kell néznem a személyimet. Jesszusom! 1969-ben születtem, Székelyudvarhelyen. Jelenleg a szülővárosomtól öt kilométerre délre fekvő Felsőboldogfalván élek családommal, feleségemmel és három gyerekünkkel. Hobbi? Az mi? Ja, persze… Az olvasás és az írás. Bár az írás jobbára csak az asztalfióknak. De jelentek már meg írásaim, versikéim azért, a Facebook kiadó gondozásában. Tizenéve már, hogy gyakorlatilag minden más sportág kirekesztetté nyilvánított, ezért most csak kerékpározok, ezen belül is kizárólag tandemmel. Országúti, monti és nagyon ritkán pályaversenyeken indulok, mikor van első tisztem, vagyis pilótám.

Gálosi Gergely: Jelenleg ugye a Magyarországon eléggé ismert Ivanics Gerivel tekersz, tandemen. Hogyan is kezdődött mindez? Miért is tandem?
Butu Arnold Csaba: Miért is tandem, jó kérdés… Talán azért, mert egyedül nem megy. Mert vaksi vagyok, szebben mondva látássérült. Nekem tetszik az angol kifejezése, meghatározása a helyzetemnek, legally blind.
Én már 2011-ben készültem nemzetet váltani, bár még aktívan versenyeztem Romániának. Aztán amikor kiderült, hogy a londoni paralimpia elúszott, elkezdtem mozgásba hozni a kerekeket és 2012-ben megkaptam a magyar állampolgárságot. Ugyanezen év őszén kint voltam Budapesten, beszélgettünk a sportág szakembereivel a tandemezésről, álmokról, vágyakról. Egy gyűlésen találkoztam Ivanics Gerivel, és bár régóta ismertem a nevet, eredményeit, mégsem figyeltem fel a névre. Mindenki Gerizte, beszélgettünk, hogy hogyan és mit kellene csinálni. Egyszer csak mondta Geri, hogy ő szívesen csinálná. Két napig gondolkodtam, hogy vajon ki lehet, milyen Geri? És már itthon voltam amikor leesett. Én hülye, hát az Ivanics volt! Gyorsan kinyomoztam az elérhetőségeit és lecsaptam rá. Aztán az idén tavasszal kiutaztam egy tesztelésre, tekertünk egy jót, másnap megint. A második napon Geri mondta, hogy haragszik rám, mert belerángattam. A tandemen hátul ülőnek hibája néha, hogy belerángat, inog a tandem. Azt hittem én is ezt tettem, kissé letört. Aztán kérdésemre mondta, nem, nem arról van szó, hanem hogy belerángattam a tandemezésbe, megfertőztem, új álmokat, célokat villantottam fel neki, no és persze kihívást is. Megörültem, mint a lottó ötösnek!

Gálosi Gergely: Milyen eredményeket tudhattatok/tudhatsz így a hátad mögött 2013-ban?
Butu Arnold Csaba: Nem sok versenyen voltam az idén. Nagy tervekkel indultam a szezonnak, megnyerve egy montiversenyt Bukarestben. Itt még a tavalyi pilótával mentem, összetettben a 100. hely környékén fejeztük be a több mint 3000 indulóból. Június elején a Pelsó kupán indultunk Gerivel, figyelemfelkeltésnek szánva a versenyt. Na ez bombasztikusan sikerült is, akkorát pereceltünk, hogy bár megpróbáltuk, nem sikerült végigcsinálnunk, komoly sebeinket nyalogatva feladni kényszerültünk és pár napig mindenki erről beszélt. Következett egy pontszerző tandemverseny, az elzachi Európa kupa, melyen Tóth Barnabással indultam, mert egy időben volt az OB-vel, és Gerinek kötelezettségei voltak a csapatával, a Hungarofondóval szemben. Barnabás ugyebár pályaversenyző, sprinter, Elzachban meg egy 18 kilométeres időfutamon dőlt ránk a hegy… Nagy kínlódás volt, megint eszembe jutott, mi a francért nem sakkozok? Kevesen voltak, így pontszerző helyen végeztünk, de utólag diszkvalifikáltak, nem jelent meg a UCI honlapján. Írtam nekik, és azt a választ kaptam, hogy az ő nyilvántartásukban még, mint romániai versenyző szerepelek, mégis magyar színekben indultam. Bekérték az okmányaimat, megvitattuk a szabályzatot, és kiderült, hogy csak 2014-től versenyezhetek. Ez a hír már úton ért, indultam Szlovákiába egy versenyre. Nem tiltották meg a versenyzést, de megkértek, hogy tartsam be a szabályzatot. Újra rákérdeztem, hogy legalább mint edzés, teszt, indulhatok-e? Ugyanaz a válasz jött, a szabályzat mindenkire vonatkozik és mindenkinek be kell tartania. Nem kockáztattam, hazajöttem, így Geri Balogh Zsoltival utazott ki, szeptemberben meg Szerbiába is, neki jól jött a tapasztalatszerzés. Szezonzáróként volt egy montiverseny még, Székelyudvarhely környékén gyúrtuk a sarat Gerivel, csupa élvezet volt. Estünk is nagyokat, keltünk és mentünk. Egyszer még repültünk is, nagyot ugrattunk, mindkét kerék a levegőben volt. Életem első tandemes ugrása volt, tizenév alatt nem sikerült, azt hittem nem is lehet. Tehát csúcs volt a szezon, legnagyobb perec, felfüggesztés, ugrás…

Gálosi Gergely: Hogy érzed, milyen évet zártatok?
Butu Arnold Csaba: Azt mondanám, hogy 2013. az alapkő letétele volt csak, már ami a magyarországi tandemversenyzést és a mi jövőnket e sportágban illeti. És alapok nélkül építeni nem lehet, tehát összességében sikeresnek nevezném az elmúlt évet. A költségeket a székelyudvarhelyi önkormányzat, a Dr. Verestóy Attila Alapítvány és egy tajvani cég biztosította. Ugyanakkor meg kell említenem a Hungarofondót is, ők autóval és üzemanyaggal támogatták a Geriék szlovák és szerb versenyét.

Gálosi Gergely: 2014-re gondolom már most alapozol. Tervek?
Butu Arnold Csaba: Igen, most folyik az edzőtermi alapozás Geri útmutatásai alapján. Február közepe táján megyünk egy háromhetes edzőtáborba kilométereket gyújteni, ha minden jól megy Ciprusra. Aztán május elejétől kezdődik a versenyszezon. A jövő évtől a Hungarofondo csapatához leszek leigazolva, (nemrégiben kaptam tőlük egy versenynaptárat, a beszélgetés végére kérlek másold be az olvasóknak). Nagy meló lesz, rendkívül fontos év, a 2016-os riói szerepléshez már meg lehet szerezni a kvalifikációt. Ez a fő cél kitűzés is egyben, jövő év december végén azzal a hírrel állni elő, hogy megvan egy hely. Úgy tűnik, hogy Steiner Gyuri leveszi az anyagiak gondját a vállamról, ennyi versenyt amúgy sem tudnék én finanszírozni. Hosszabb távon meg egy riói jó szereplés az A terv, B terv nincs is! Addig is jó eredmények, talán közel kerülnénk egy világbajnokságon is a dobogóhoz. A két szememet odaadnám egy világbajnoki mezért, melyet a dobogón húznak rám!

Gálosi Gergely: Nos, most, hogy már tudnak az olvasók Rólad pár apróságot, illetve a 2013-as évedről, elárulhatjuk nekik, hogy egy teljes életinterjúban mindent megtudhatnak a későbbiek. Így én csak úgy köszönnék el Tőled most, hogy üdv, mivel nemsokára újra találkozunk. Addig is köszöntem a mai beszélgetést!
Butu Arnold Csaba: A mielőbbi viszont látásra!

 Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold a sportkult.net facebook oldalát jobbra fent a “Tetszik”-re kattintva. Ha csak a cikket szeretnéd, akkor ITT lent kattints a “Tetszik” gombra. Köszönöm!

Csabáék 2014-es versenynaptára

Start End Name Country Place Cat
2014.05.03 2014.05.04 Verola Paracycling Cup  ITA Verolanuova e Verolavecchia  C1
2014.05.08 2014.05.11 UCI World Cup ITA Castiglione della Pescaia CDM
2014.05.24 2014.05.26 Tandem ronde van Nederland  NED Roermond  C1
2014.05.29 2014.06.01 Belgian Tandemrace B&VI  BEL Gedinne – Overpelt – Hulshout – Essen  C1
2014.06.14 2014.06.15 Para-cycling Europacup  GER Elzach / Schwarzwald  C1
2014.07.26 2014.07.27 Road Para-cycling Europacup  SVK Vrátna C1
2014.08.22 2014.08.24 UCI World Cup CAN Montreal CDM
2014.08.28 2014.09.01 UCI World Championships USA Greenville CM
2014.09.20 2014.09.21 Para-Cycling European Cup  SRB Belgrade C1
2014.09.27 2014.09.28 Para-Cycling European Cup  CZE Prague C1

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .