2014. május 28. szerda

Hastáncosok: Horváth Kinga Bernadett

A várva-várt interjú a gyönyörű hastáncossal, Kingával. Amint azt már a Piknikből kiderült (IDE kattintva elérhető a PIKNIK), jó pár éve táncol és igencsak sikeresen! Következzék a teljes interjú és a képek!

Gálosi Gergely: Szia Kinga! Nos, a címben elárultuk, hogy hastáncos vagy, de azért ezenkívül is mondhatnál magadról pár szót…
Horváth Kinga Bernadett: Szia! Örülök a felkérésnek! Köszöntök minden kedves olvasót! Rólam: 22 éves vagyok, Horváth Kinga Bernadettnek hívnak, művésznevem: Mas’ouda (jelentése arabul: nemzettség, béke). Jelenleg vendéglátó-eladónak tanulok, nagy álmom, hogy a közeljövőben egy kávézót üzemeltethessek, ezért kezdtem bele ebbe a tanfolyamba. Nem csak a táncparketten szeretem a néző közönséget, vendégeket hanem a pult túloldaláról is.
Szabad időmben szeretek kertészkedni, paintballozni, biciklizni, erdőkben barangolni és üveget festeni. Bár bevallom a hastánc és az arab világ annyira magával ragadott, hogy az utóbbi időben szinte csak ekörül forog az életem.

Gálosi Gergely: Bevallom az őszinte igazat, hogy amikor pár éve bemutatott egy közös ismerősünk, nem is tudtam, hogy hastáncolsz. Mikor kezdted?
Horváth Kinga Bernadett: 5 évesen kezdtem a táncvilágával ismerkedni, akkoriban még RG-t tanultam, ezek voltak a legelső szárnycsapások.
Aztán általános iskolásként népi táncoltam, majoretteztem, formációs táncoltam, verseny táncoltam (Standart és Latin táncok)…Majd egy sportbaleset következtében 10 év után ennek vége szakadt. Ekkor kezdődött 2008-ban a legújabb hobbyként a hastánc, amiből mára szerelem lett.

Gálosi Gergely: Milyen fokozatai voltak nálad?
Horváth Kinga Bernadett: Egy barátnőmet kísértem el egy táncórára a Művészbejáróban volt az oktatás, Lakatos Andrea vezetésével. Akkoriban heti 3 alkalommal voltak a kezdő órák. Fél évet jártam ide, itt tanultam meg az alapokat, hasköröket, kéz hullámokat, alaplépéseket. (Mára megszűnt az oktatás)
Aztán 2010-ben Holup Orsolyánál tanultam kb. 1 évet, akkoriban kezdem el versenyezni.
A legelső versenyem 2011-ben Budapesten a His eliqaa verseny volt.
2012-ben indultam el az MLTSZ versenyen. Selejtezőjén, Országos bajnokságán majd az Európa Bajnokságon II. helyezett lettem. Ugyan ebben az évben indultam el a Miss Hastánc Hungary-n is.
Mit  minden sportnak ennek  is  meg  vannak a lépcsői amiken túl kell esnie a táncosnak ha vinni szeretné valamire.
Egy jelszavam van: Gyakorolni, tanulni, szeretni.

Gálosi Gergely: Mik a kedvenceid?
Horváth Kinga Bernadett: A hastánc nem csak egy adott ország tánca (Szíria, Libanon, Egyiptom, Törökország, Irak…) csak Európába érkezett az 1700-as években így ilyen egyszerű megnevezéssel, azaz a „ has tánca’’ vagyis „danza du verente’’ néven.
Ezeknek az országoknak rengeteg tradicionális és megújított, látvány és show elemekkel, balett elemekkel teli táncuk is van. Az utóbbiak már az eleurópaiasodott versenyzésnek köszönhető újítások.
Mostanában az iraqi haj tánccal és a shamadan használattal ismerkedek és tanulom.
Éttermi fellépőként nagyon szeretem a beledi, saidi, a dob szóló, a raqs sharky, shaaby, tarab stílusokat. A tánc stílusa befolyásolja a ruházatot és a kellékeket, eszköz használatot.

Gálosi Gergely: Mostanság kőkeményen versenyzel is. Ez hogyan kezdődött?
Horváth Kinga Bernadett: A  2012-es  verseny eredményeknek köszönhető az újabb  buzgóságom, hogy újra ott szeretnék lenni.

Gálosi Gergely: És most hol tartasz benne? Következő nagy megmérettetés?
Horváth Kinga Bernadett: Alig egy  hónapja volt itt Kaposváron megrendezve a területi selejtező, az országos bajnokság pedig május 16-17-18- án lesz. Jelenleg erre készülök, nagy  kihívás szeretném magamat felülmúlni és a korlátaimat átlépni. (Az interjú készültekor hangzottak el a mondatok, azóta természetesen verseny lefutott és Kinga 2. helyezést ért el!- a szerk.)

Gálosi Gergely: Hogyan kell elképzelni a felkészülésedet? Sok lemondással jár?
Horváth Kinga Bernadett: Saját akaratból lemondtam egy káros szenvedélyemről, amúgy is ideje volt.
Minden nap délután 2 órától este 6, fél 7-ig edzek, ezen kívül biciklizem, és étrendet is változtattam.

Gálosi Gergely: Gondolom a fellépéseid még kapóra is jönnek, akár mint gyakorlat. Merre jársz fellépni és milyen a környezet ott?
Horváth Kinga Bernadett: Az országon belül és kívül arab éttermekben táncolok, rengeteget lehet fejlődni ezeken a helyeken, mert hosszú időn keresztül kiszámíthatatlan, hogy a zenészek mit játszanak, az énekes mit énekel állandóan improvizálni kell. A helyszínek az oda látogató vendégektől, a táplálkozási szokásaiktól, a kulturális szokásoktól  és attól különleges ahogyan mulatnak.  Ami mássá teszi a környezetet és a hangulatot.

Gálosi Gergely: Nos, örülök és köszönöm, hogy ráértél erre a pár percre a rengeteg edzés mellett, remélem mihamarabb beszámolhatok az újabb ragyogó eredményeidről! Addig is sok sikert!
Horváth Kinga Bernadett: Nagyon köszönöm a lehetőséget, az olvasóknak pedig a figyelmet.

Apró magyarázat, hogy a szakszavak olvasása után eltudjunk pár dolgot képzelni:
Beledi: Egyiptomból származik, érzelmes, lassú és heves mozdulatok váltakoznak. Vidám  vagy szomorú történetet mesél el. Egybe részes ruhában táncoljuk.
Saidi: Felső Egyiptomból , Said vidékéről származik a tánc. A pásztorok pihenő időben viaskodtak egymással vagy az állatokat megtámadó vadállattal. Napjainkban is bottal, bő egybe ruhában táncoljuk. Sajnos már a színpadnak és látvány miatt már sokkal díszesebb ruhában és csillogó kampós bottal.
Iraqi: Irakból származik az iraki nők transz tánca, ugrálással , fej-haj dobálás jellemzi. Egybe részes hosszú ujjú, alul bővülő szoknyarészes a ruha.
Dob szóló: Egyiptomból származik, egy vagy több dobos zenél egyszerre, erre táncol a táncos, kiszámíthatatlan, improvizatív tánc.
Raks Sharky: Egyiptomból származik, fátyollal táncol a táncos. Az est nyitó,- bemutatkozó tánca. Balett elemekkel, forgásokkal, láblendítésekkel, könnyed, kecses tánc. Hagyományos 2 részes fellépő kosztümben táncoljuk.
Saaby : Egyiptomból származik. Új-modern tánc. Kairo utca tánca.

…és amit mindenki nagyon várt már, Kinga fellépős ruházatban!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .