2014. július 6. vasárnap

Tour de France: York-Sheffield szakasz

Tour de France: York-Sheffield szakasz

Tanítani kellene, ahogy ma Vincenzo Nibali (Astana) az utolsó 2 km-en robbantott, majd nyert! Óriási meglepetés, győzelem és máris vitte a sárga trikót!
De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején. Kezdjük ott, hogy a tegnapi szakasz (ITT elérhető) után Mark Cavendish (Omega) feladta, így ma már egyel kevesebb sprinternek szurkolhattak a nézők. A trikókat tekintve: Marcel Kittel (Giant-Shimano) sárgában, Bryan Coquard (Europcar) zöldben, Jens Voigt (Trek Factory Racing) a pöttyösben és Peter Sagan (Cannondale) a fehérben.
Mindjárt a szakasz elején Perrig Quémeneur (Europcar), Matthew Busche (Trek), Cyril Lemoine (Cofidis), David de la Cruz (NetApp), Armindo Fonseca (Bretagne) és Blel Kadri (AG2R) próbálkozott, hozzájuk csatlakozott később DE CLERCQ Bart (Lotto).
Az első hegyen Cyril Lemoine (Cofidis) vitte el a hegyi hajrát (Côte de Blubberhouses), majd robogtak is tovább a részhajrá felé. Ahol is az alábbi eredménysor született:
1. Blel Kadri (AG2R-La Mondiale), 20 pont
2. David De Las Cruz (NetApp), 17
3. Perrig Quémeneur (Europcar), 15
4. Matthew Busche (Trek), 13
5. Armindo Fonseca (Bretagne-Séché), 11
6. Bart De Clercq (Lotto), 10
7. Cyril Lemoine (Cofidis), 9
Majd a főmezőnyből:
8. Bryan Coquard (Europcar), 8
9. Alexander Kristoff (Katusha), 7
10. André Greipel (Lotto), 6
11. Peter Sagan (Cannondale), 5
12. Kevin Reza (Europcar), 4
13. Alexander Porsev (Katusha), 3
14. Elia Viviani (Cannondale), 2
15. Fabio Sabatini (Cannondale), 1
A 85. km-nél lévő Côte d’Oxenhope Moor felé úgy nézett ki, hogy a mezőny komolyan veszi már az üldözést, a szökevények ideje 3 km a hegy teteje előtt +2:12 volt. Perrig Quémeneur (Europcar) indult meg, majd szerezte is meg a pontot! Ennek az akciónak köszönhetően a szökevények teljesen szét is szakadtak egy rövidke időre, de a lejtmenetben újra összeállta, a 93. km-nél +3:10 az előnyük. A soron következő VC – Côte de Ripponden-re is hajrázás ment a szökevényeknél, Cyril Lemoine (Cofidis) vitte el a 2 pontot, míg De La Cruz-nak (NetApp) 1 jutott. Az ezt követő Côte de Greetland-on megint Cyril Lemoine (Cofidis) volt a gyorsabb, gazdagodott is 2 ponttal, De La Cruz (NetApp) kénytelen volt beérni 1-el. Mindeközben már grupetto is alakult, jó pár összeakadás is volt, defekt is…

A Tour de France bejegyzéseinket  a PowerBar Hungary támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a PowerBar Hungary támogatta

A Côte de Holme Moss előtt befogták az üldözőket, de egyértelmű volt, hogy valaki(k) biztos próbálkoznak majd. Nem is kellett sokat várni, jó páran akcióztak, végül Blel Kadri (AGR) az első, 2. Edet Nicolas (Cofidis) és Voeckler (Europcar) csak 3. a hegytetőn.
A pontok kiosztását tekintve:
1. Blel Kadri (AG2R), 5 pont
20 mp hátránnyal 2. Nicolas Edet (Cofidis), 3
3. Thomas Voeckler (Europcar), 2
4. Tony Martin (OPQS), 1
Majd folytatódott az őrület. Kadri +1:26-ra került a mezőnytől! Mögötte 24 mp-el C Gautier (EUC), T. Vockler (EUC), T. Martin (OPQ), N. Edet (COF), M. Burghard (BMC). De 36 km-rel a cél előtt az összes szökevényt megfogták…

A Tour de France bejegyzéseinket a Happy End támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a Happy End támogatta

A Côte de Midhopestones tetejére már a Garmin érkezett meg legelőször, igencsak nagy tempóban…majd kezdték meg a lejtmenetet szédületes sebességgel a szűk kis úton…TJ Slagter és Andrew Talansky (Garmin) köszönhetően a főmezőny már csak 24 fős volt egy ideig. S soron következő hegyig, a Côte de Bradfield előtt csak sikerült kissé összerázódniuk, immáron 60 főre duzzadt a létszám, köztük van Sagan, Contador, Froome, Nibali, Talansky, viszont Kittel még az előző hegynél defektet kapott, így ő a grupettóba volt már. Az Astana és a Sky rendesen adta a tempót, Andriy GRIVKO (AST) vitte el a hegyi pontot.
Tovább haladtak, és a következő hegyen (Côte d’Oughtibridge) még Sagan is az első sorban taposta a pedált, sorrendben a Cannondale, Europcar és a Sky vitte fel a sort. Persze a tetőre érve Pierre Rolland (Europcar) és JC Péraud (AG2R) azonnal robbantott. Természetesen Pierre Rolland 14 km-rel a cél leőtt egyedül is bepróbálkozott. 10 km volt a célig, Pierre Rolland (Europcar) még mindig elől! Igaz, a legnagyobb előnye csak 15 mp volt, és még várt rá a VC – Côte de Jenkin Road megmászása is. 82 km-rel később visszacsorgott a mezőnybe és felvette annak ritmusát. Közben Kittel csoportjának már 16 perc a hátránya…
A VC – Côte de Jenkin Road esetében C. Froom volt, aki robbantott az egyébként is felfokozott tempóból és haladt át először a kapu alatt. A lejtmenet Sagané volt, gyakorlatilag padkától-padkáig használta a kanyarokban a pályát, ahogy az  nagykönyvben meg van írva.
Az utolsó 2 km-ig szinte mindenki próbálkozott, de a legszemfülesebb Vincenzo Nibali (Astana) volt és a legjobbkor lépett meg. Az utolsó 800 m-en belül a mezőny egymást nézte, így végül Nibali simán győzött!

A szakasz végeredménye:

1. NIBALI V. AST 05h 08′ 36”
2. VAN AVERMAET G. BMC 00′ 02”
3. KWIATKOWSKI M. OPQ 00′ 02”
4. SAGAN P. CAN 00′ 02”
5. GALLOPIN T. LTB 00′ 02”
6. ALBASINI M. OGE 00′ 02”
7. TALANSKY A. GRS 00′ 02”
8. MOLLEMA B. BEL 00′ 02”
9. VAN GARDEREN T. BMC 00′ 02”
10. BARDET R. ALM 00′ 02”

Az összetett állása:

1. NIBALI V. AST 09h 52′ 43”
2. SAGAN P. CAN 00′ 02”
3. VAN AVERMAET G. BMC 00′ 02”
4. ALBASINI M. OGE 00′ 02”
5. FROOME C. SKY 00′ 02”
6. MOLLEMA B. BEL 00′ 02”
7. VAN DEN BROECK J. LTB 00′ 02”
8. CONTADOR A. TCS 00′ 02”
9. VAN GARDEREN T. BMC 00′ 02”
10. FUGLSANG J. AST 00′ 02”

Nos, holnap innen folytatjuk, érkezik majd a szakasz előzetes, utána a szöveges közvetítés a Facebookon és újra az összefoglaló itt!
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

3 thoughts on “Tour de France: York-Sheffield szakasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .