2015. április 13. hétfő

Vylyan borkóstoló EGY kis falatozással

Vylyan borkóstoló EGY kis falatozással

A hétvégén a kaposvári EGYkávézó adott otthont egy tökéletes ízvilágú borvacsorának.
Aki rátekint a menüre, annak garantáltan elindul az ízlelő bibóin a bizsergés, így nem is húznám a szavakat, íme a tökéletes sor:
– Vylyan Kszí 2013 (gyöngyöző bor) – Sárgarépás-narancsos-gyömbéres gazpacho grissinivel
– Vylyan Rizling 2014 – Buffala mozzarella friss bazsalikommal, citromos olívaolajjal és parmezànos kekszel
– Vylyan Ördög 2012 – Zöldség spagetti paprikás màrtással és pirított magokkal
– Vylyan Merlot 2011 és Cabernet Franc 2011 – Bresaola carpaccio vargányagombàs fritattaval
– Vylyan Cabernet Sauvignon 2009 – Kakukkfüves brownie erdei gyümölcsös sorbettel

A képek után a cikk folytatódik! (a képekre kattintást követően lehet teljes méretben is megtekinteni őket)

A hivatalosan kiírt menün felül érkezett egy extra meglepetés is, ami a Vylyan pincészet egyik válogatás bora volt, a Dobogó (2009-es évjárat), ami egy cabernet sauvignon.

Antal Zsuzsanna az ételsort álmodta a borokhoz, míg a borokat Wawrzsák László “szállította” és mutatta be a kóstoló alkalmával.

Mivel április 11. a Magyar Költészet napja – és József Attila születésnapja), ezért egy elbűvölő, nagyon fiatal művésznő – név szerint Orosz Csenge – kellemes hangzású, a borvacsorához illeszkedő költeményeket olvasott fel az est folyamán.

Most írhatnék hosszú-hosszú regéket az ízekről, de inkább kiemelném szubjektívan a számomra leginkább tetszőket.

Leszögezném, hogy nem vagyok rizlinges, de a Vylyan Rizling (2014) határozottan hozta azt a könnyedséget és citrusos enyhe fanyarságot, ami kellemesen összeillett a buffala mozzarella puha krémességével és ízvilágával, így nekem abszolúte bejött.

A következő párosítás is szépen levett a lábamról, mivel a Vylyan Ördög (2012) enyhén meggy-kakaó-csokoládés illat és ízvilágát egy kicsit másmilyen, de hozzá passzoló, karakteres, kápia paprika krémmel leöntött zöldség spagetti követte. Egy szavam se lenne, ha a heti menümben itthon is szerepelne.

Bár Zsuzsi szabadkozott egy kicsit a brownie miatt, de szerintem az erdei gyümölcsös sorbet-tel megtámogatva és a gyümölcsökkel finom volt, pár korty Vylyan Cabernet Sauvignon (2009) társaságában pedig perfekt.

A hivatalos kiírásban nem szerepeltetett “meglepetés bor”, a válogatott Dobogó a sor végére igazi ínyencség lett, hiszen a gazdag aromájával, – ami igen hosszú lecsengésű – nem csak feltette az este végén az í-re a pontot, hanem még egy babér koszorút is.

Remélem sikerült a képek és a szubjektív beszámolómmal az estet visszaadnom az ott megjelenteknek emlékként, illetve a borvacsorát kihagyóknak felvillantani a lehetőséget, hogy még biztosan lesz hasonló az EGYkávézóban.

Aki szeretné követni az EGYkávézó életét, az IDE kattintva megteheti a facebook oldalán, illetve a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet weblapja ITT található.

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .