2015. október 6. kedd

Átadták az új hulladékkezelő telepet – Kaposvár

Átadták az új hulladékkezelő telepet

“- Történelmi pillanat részesei vagyunk, hiszen ma, az új hulladékkezelő telep átadásával véget vetünk annak az évszázados gyakorlatnak, amellyel a hulladékokból hegyeket hoztunk létre, s egy teljesen új, környezetkímélő hulladékgazdálkodásba kezdünk – hangsúlyozta köszöntőjében a Kaposvár határában épült új hulladékkezelő központ átadó ünnepségén Szita Károly polgármester, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

Ez év végétől a 61-es út mentén megépített új hulladékkezelő központba kerül a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 118 településének kommunális és szelektíven gyűjtött hulladéka. A 6,3 milliárd forint értékű Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program részeként épült telep korszerű gépsorai alkalmasak arra, hogy a beszállított hulladékból a még hasznosítható részeket kiválogassák, így azok tovább értékesíthetők vagy újrahasznosíthatók lesznek. Ez nem csupán pénzbevételi forrás lesz a településeknek, hanem jól illeszkedik Kaposvár zöld város programjába, amely célul tűzte ki az energiatudatos, környezetkímélő működést.

Szita Károly beszédében kiemelte: – A célunk világos. Olyan európai szintű, korszerű és környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, amely mindenki számára megfizethető. Az új rendszerben nem kell majd a lakosságnak többet fizetni, sőt ezzel 102 millió forint marad Kaposvár zsebében. 2016-tól ugyanis ennyi lerakási illetéket kellene fizetni, az évi 3000 tonna kommunális hulladék után.

A 23 hektáron elterülő telepen, a válogató csarnokok mellett kapott helyet a szigeteléssel és monitoring rendszerrel ellátott, 406 ezer köbméteres hulladéktároló, amelyből a felszabaduló üvegházhatású metánt is kiszűrik.

– A most záruló program példaértékű volt, hiszen zökkenőmentesen, határidőre elkészültek a létesítmények, amely nem mindig mondható el a hasonló beruházásokról – mondta dr. Nemcsók Dénes Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, aki köszönetet mondott a projektben résztvevőknek.

A sikerrel megvalósult beruházás során, a kaposvári hulladékkezelő telepen kívül még három hulladékudvar is épült, egy közvetlenül a telep szomszédságában, egy Hőgyészen és egy Nagybajomban. A lakosság ezekre szállíthatja be majd a háztartásaikban keletkező veszélyes hulladékot.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.
További információk: www.kaposmenti.hu”

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

(Sajtóközlemény: Kaposvári Városháza)

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .