2016. április 18. hétfő

Pünkösdi Hal- és Vad Ünnep Szekszárdon

Pünkösdi Hal- és Vad Ünnep Szekszárdon

pünkösdi_hal_és_vad_ünnep
Ha Pünkösd, akkor irány Szekszárd!
Eddig is remek kikapcsolódás várt minden évben azokra, akik ez idő tájt élményekre vágyva, vagy éppen pihenni érkeztek a városba, de idén kerül első megrendezésre a Hal- és Vad Ünnep, ami május 13-tól egészen 16. estig tart.
A gasztronómiai élvezeteket a hal és vad ételek, illetve a borok biztosítják, a felhőtlen szórakozást pedig nem kisebb nevek, mint a Mystery Gang, vagy éppen Boban & Marco Markovic Orkestar garantálja.

A rendezvény helyszínei és részletes programjai a következők:

GASZTRO- ÉS BORUDVAR – péntektől hétfő estig a Béla király téren

GASZTROUDVAR
A Pünkösdi Hal- és Vad Ünnep gasztronómiai kínálatáról a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület gondoskodik.

„Vadat és halat, s mi jó falat Szem-szájnak ingere…”
/Arany János/
A költő megírta, mi elkészítjük Önnek….

Ízelítők a hal- és vadételekből:
– Haltepertő
– Pontyhalászlé
– Házilag füstölt pisztráng
– Paprikás lisztben sült keszeg
– Gemenci vadragu
– Szarvas gulyás
– Vaddisznó apró pecsenye

Szász Söröző és Étterem / Stefán Étterem / Aranykulacs Vendéglő

BORUDVAR

Borudvar nyitva tartás: 2016. május 13. Péntek: 17:00 – 22:00
2016. május 14. Szombat: 11:00 – 22:00
2016. május 15. Vasárnap: 11:00 – 22:00
2016. május 16. Hétfő: 11:00 – 22:00

A RÉSZTVEVŐ PINCÉSZETEK:
Ferger – Módos Borászat
Fritz Borház
Gódor Attila
Herr Pince
Hetényi János Pincészete
Posta Borház
Szeleshát Szőlőbirtok
Szent Gaál Pincészet

SÖRSÁTOR
Sörsátor nyitva tartás: 2016.05.13-tól
Liszt Ferenc tér

PROGRAM

MÁJUS 13. PÉNTEK
18:00 – Alisca Brass Band
Béla király tér
Alisca Brass Band nevet 1993-ban vették fel. Névadójuk Bogáncs József aki, jelenleg is aktív muzsikusuk. Fő céljuk a fúvószene népszerűsítése és a “nagyérdemű” szórakoztatása. Repertoárjukban szerepelnek többek között indulók, keringők, polkák, lendlerek, valamint könnyűzenei művek is.

19:00 – The Stinky Rodders koncert
Béla király tér
A The Stinky Rodders többször bizonyított már Szekszárdon (is), pörgős rockabilly dallamaikkal bárkit képesek táncra perdíteni és fergeteges hangulatot teremteni koncertjeiken.

21:00 – Honeybeast koncert
Béla király tér
Érzelmes extrémitás, kiszakadó lélek és józan racionalitás, akár egy szál gitáron is előadható dalok és végsőkig kidolgozott hangszerelés, tábortűz-romantika és nadrágszár-lobogtató basszus, vonósnégyes és kifacsart elektronika, finom irónia, metsző szarkazmus és mély emberi drámák a szövegekben – ez a Honeybeast.

23:00 – Utcabál – FUN BOYS zenekarral
Béla király tér
A Fun Boys 2000 óta folyamatosan üzemelő amatőr zenészekből álló profi zenekar, amely garantálja a jókedvet . A repertoár részét képezik magyar és külföldi örökzöldek, sváb zene, az 50-es évektől napjainkig.
Tagjai: Kiss Dezső /trombita, ének/ ; Atkáry Lajos /billentyű, ének/

MÁJUS 14. SZOMBAT
10:00 – Ördöngős Jankó – Grimask Bábszínház
Béla király tér
„Vigyázz mit kívánsz, mert beteljesedik!”
Humorosan átszőtt történet a végtelen erdőről, és a még végtelenebb butaságról, valamint az ördöggel való cimborálásról. De hogy kerül a király lánya a pokolba? Van-e menekvés az ördögi pereputtytól? És egyáltalán, ki az a Jankó?
Mindez kiderül a magyar népmese vidám, szórakoztató, „GRIMAS-osan” interaktív feldolgozásából.

11:00 – Fourtissimo Gyermekműsor – Találkozás a Jégvarázs szereplőivel
Béla király tér
A Jégvarázs szereplőivel Elza hercegnővel és húgával, Annával jutnak el a gyerekek a hangszerek csodálatos világába. Ismert rajzfilmslágerek, magyar népdalok, gyermekversek zenés feldolgozásai szerepelnek a műsorban (Jégvarázs: Legyen hó, Szófia Hercegnő; Micimackó, Angry birds, Vuk, Érik a szőlő, Bóbita…stb.)

11:00 – 18:00 – Játékos Tudomány – Gyerekjátszó
Béla király tér /Eső esetén: Vármegyeháza/
Érdekes jelenségeket bemutató eszközök
Ügyességet, gyorsaságot próbára tevő játékok
Népi játékok
Ördöglakatok és logikai játékok
Otthon elkészíthető kísérletek, és bemutatója
Zsonglőr sarok
Nemzetek játékai

13:00 – Iberican Táncegyesület
Holiday Akrobatikus R’N’R Sporttánc Egyesület;
PTE IGY Gyakorlóiskola AMI és Gyakorlóóvoda Táncművészeti Tagozat;
Dolce Dance Szekszárd
Béla király tér

15:30 – Ifjúsági Fúvószenekar
Béla király tér
A zenekar 1988-ban alakult Thész László, a Liszt Ferenc Zeneiskola akkori igazgatója indíttatására. Zenekarunk elsődleges feladata a fiatalok zeneszeretetre való nevelése, a város zenei együtteseinek utánpótlás biztosítása.

16:30 – Fourtissimo & Éliás Gyula koncert
Béla király tér
A Fourtissimo zenekart a Kuna testvérek alapították több, mint 20 évvel ezelőtt. Kuna Vali Magyarország legkülönlegesebb énekesnője, gyönyörű hangjával, csodálatos megjelenésével és érzéki trombitajátékával teszi emlékezetessé, egyedivé az Együttest. Éliás Gyula Gundel művészeti díjas, Artisjus-díjas előadóművész számos területen bizonyította, hogy Magyarország élvonalában a helye. Közös együttműködésük sikeresnek bizonyult, a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon előadott Run To You című számuk a legjobb tizennyolc dal között végzett. Ez a három-négy perc nem lehet elég ebből az igényes és látványos produkcióból.

18:00 – Nemzeti Bor Maraton – Borvidék szépe eredményhirdetés
Szent István tér

18:30 – Junior Stars
Béla király tér

19:00 – Somnakaj Gypsy musical
Babits Mihály Kulturális Központ – Színházterem
A cselekmény egy létező, Alsószentlélek településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról.
A lány, családja ellenkezése ellenére elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy a hovatartozás vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés. A koncertet a romákra jellemző sokszínűség és kirobbanó érzelmi gazdagság jellemzi. A különböző kulturális közegekből, színterekről érkező alkotók, előadók jól tükrözik a roma kultúra sokszínűségét. A darab sorra veszi azokat az érintkezési pontokat, ahol a kulturális befogadás társadalmi attitűdje gazdag kölcsönhatásokat eredményez. A fellépők itthon és világszerte elismerténekesek, zenészek. Közös vonásuk, hogy fáradhatatlanul keresik a zenei fúzió lehetőségét és a zenei hagyományokat a kortárs művészet szerves részeként értelmez.
Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. Igazi cross over. Valóságos örömzene.

Szerzők
Író: Müller Péter Sziámi
Zeneszerzők: Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok

Alkotók
Hangszerelő: Szirtes Edina Mókus
Rendezőasszisztens: Libor Laura
Díszlettervező: Árvay György
Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Deffend Inci
Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa

Szereposztás:
Somnakaj: Szakács Hajnalka
Gojma, Somnakaj apja: ifj.Kovács Antal
Misi, rockénekes: Oláh Gergő
Doktornő: Falusi Mariann
Zsáró, Gojma testvére: Papadimitriu Athina
Sanyi tata, Somnakaj nagyapja: Balogh Lajos
Béla bácsi: Szakcsi Lakatos Béla
Lajoska, zenész Londonban: Kathy Horváth Lajos
Petőfi, falu félbolond költője: Szilvási István

Jegyárak: 1-3 sor, 18-19 sor: 4300 Ft, 4-17 sor: 4900 Ft

20:00 – Mystery Gang koncert
Béla király tér
Zenei stílusuk kialakításakor az ősforrások, mint Carl Perkins, Johnny Cash vagy Buddy Holly adták az alapihletet számukra, ahogyan Elvisnek, Hendrixnek és akár a Beatlesnek is.
Szerzeményeik Egri Péter énekes-gitáros szövegeire és harmóniáira épülnek. Nemzetközi és hazai sikereik után jelent meg első magyar nyelvű kiadványuk Megőrülök Érted címmel.
Az európai szakmai kör a rockabilly egyik legjelentősebb helytartójaként tekint a Mystery Gang-re.
Könnyűzenei munkásságuk mellett filmzenéket is írtak az amerikai Townies és a Till Attila által rendezett Pánik című filmekhez.

22:00 – Boban & Marco Markovic Orkestar
Béla király tér
Boban Marković a cigányok legendás ünnepén, Djurdjevdán napján, május 6-án született. Nagyapja, Pavle is muzsikált. Apja szintén különféle zenekarokban játszott. Boban Marković már hétéves korában megismerkedett a trombitával.
Európai körökben elismert, ő és zenekara számos zenei díj birtokosa. Apja, nagyapja elismert trombitaművészek voltak. Zenéje a török katonazenekarok muzsikájából eredeztethető. Boban a kilencvenes évek első felében tűnt fel, amikor zenekarával sorra elnyerte a híres gucai trombitás fesztivál első díját, majd miután meghallotta – a Kusturica-filmek zenéje kapcsán világszerte ismert – Goran Bregovic, felkérést kapott az Underground című film zenéjében való közreműködésre. Az Underground után Boban az Arizonai álmodozók című Kusturica-film zenéjében is közreműködött, s az ezredfordulóra már Európa legnépszerűbb balkáni rezesbandájának az élén állt. Készített lemezt Lajkó Félixszel (Srce Cigansko), majd 2002-ben Frank London munkatársa lett. A Boban Marković Orkestar legújabb lemezével (The Promise) zeneszerzőként is jelentős sikert könyvelhetett el. Tevékenységei között szerepel a Balkán cigányzenéjének más zenei műfajokkal és kultúrákkal való kapcsolódási pontjainak kutatása.
2006 óta Marko Marković vezeti a zenekart, apjával egyetértésben. Marko Marković szerzőként és szólistaként is részt vett a zenekar utolsó két albumán.

23:30 – 02:00 – Dj Shabba
Béla király tér
A 80-as, 90-es évek zenéi.

MÁJUS 15. VASÁRNAP
10:00 – Kiskalász Zenekar – Salátamánia
Béla király tér
A „Salátamánia”csupa zöldség! Egy látványos interaktív báb- és mesekoncert, ahol a Kiskalász zenekar és a mesélő, a gyerekeket a zenén és a meséken keresztül kalauzolja el a különleges saláták, zöldségek csodálatos világába. Fekete retekgyerek, a Nagy Tök, a Kóborló Paszternák Kukor-Ica és még megannyi mesefigura várja őket, hogy megismerkedjenek velük és így játékosan, a dalokon, meséken, mondókákon keresztül ismerhetik és szerethetik meg a zöldségeket, salátákat. A zenekar különleges figyelmet fordít az élő hangzásra, ami igazi koncertélményt nyújt kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

11:00 – 18:00 – Játékos Tudomány – Gyerekjátszó
Béla király tér /Eső esetén: Vármegyeháza/
Érdekes jelenségeket bemutató eszközök
Ügyességet, gyorsaságot próbára tevő játékok
Népi játékok
Ördöglakatok és logikai játékok
Otthon elkészíthető kísérletek, és bemutatója
Zsonglőr sarok
Nemzetek játékai

13:00 – „Ifjú Szív” Magyarországi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes
Béla király tér

14:00 – Bölcske- néptánccsoport
Béla király tér

15:30 – Brassdance koncert
Béla király tér
A BRASSDANCE (korábban DANIEL SPEER BRASS) egy olyan rézfúvós kvintett újjászületése, amelynek tagjai már a nyolcvanas évek végén együtt játszottak: “Mindnyájan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végeztek.
A klasszikus repertoárt komolytalan komolyzene és könnyűzene váltotta fel.
Ma többnyire pop muzsikát, filmzenéket, jazz-rockot adnak elő fiataloknak az
egészen kicsiktől az egyetemistákig. Operált operákat, örökzöldeket vagy
jazz-showt játszanak az idősebbek kedvéért.

16:30 – Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar
Béla király tér
Vezényel: Tari Gergely

17:30 – Magyar Vista Social Club koncert
Béla király tér
Színes zenei utazásra hívja a közönséget. A tradicionális népdalszövegek mellett pedig helyet kap egyre több modern stílusú líra is.

A zenekar tagjai:
Paár Julcsi – ének;
Németh Ferenc – ének;
Sipeki Zoltán – gitár; (Zorán szólógitárosa)
Kovács Ferenc – trombita, hegedű;
Bágyi Balázs – dob;
Oláh Péter – basszusgitár;
Csikós Péter – ütőhangszerek;
Németh Péter – ének, billentyű.

19:00 – Tücsök Zenés Színpad
Béla király tér

20:00 – Budapest Bár koncert
Béla király tér
A Budapest Bárt Farkas Róbert alapította és vezeti. Eredeti szándéka az volt, hogy a új lendületet adjon a kávéházi cigányzene műfajának. A zenekarnak köszönhetően rég elfeledett dallamok váltak újra a köztudat, és a fiatalok kultúrájának részévé. Az együttes megalakulása óta több generációs kedvenccé vált – számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, vagy nagyon közismerteket öltöztettek új köntösbe. Korok, kultúrák és generációk találkoznak a produkcióban – talán ezért is szeretik fiatalok és idősebbek egyaránt.

22:00 – Dirty Led Light Crew
Béla király tér
A Dirty Led Light Crew az a csapat, aki elhozza a fényt a sötétségbe, az első Hungary’s Got Talent nyertese! Magyarországon egyedülálló módon ötvözik a fénytechnikát és a táncot. A műsorukban innovatív produkció létrehozásával, a ruha plasztikussága helyett a sokszínűséget helyezik előtérbe. Műsoraikban a zenei effekteket, illetve a ruha adta lehetőségeket használják ki.

22:45 – Kiss Kata Zenekar
Béla király tér
A Kiss Kata Zenekar egyedi módon ötvözi a magyar népzenét a pop, a rock és jazz műfaj elemeivel, a népzenei feldolgozások mellett pedig a saját dalaik is nagy népszerűségnek örvendenek a közönség körében.

MÁJUS 16. HÉTFŐ
10:00 – Vásárfia – Holló Együttes koncertje
Béla király tér
Jelmezes, interaktív gyermekműsor, nem csak gyerekeknek. A vásári komédiákat idéző vidám műsort, az elmúlt évszázadok legszebb gyermekdalaiból.

11:00 – Tücsök Zenés Színpad
Béla király tér

12:00 – 17:00 – Karzat Színház – Gyerekjátszó
Béla király tér
A Mester tér nyolc házában, a játék története szerint egy-egy Mesterember lakik, akinek mesterségét a házán cégtábla jelzi. A játékosok feladata a házakon található cégtáblákhoz megkeresni a cégéreket a tér közepén álló cégérfáról. A játékmesterek minden játék után kicserélik a cégtáblákat, így az új játékosokat új feladat várja.

13:00 – Leung Ting Wing Tsun Kung Fu – Szekszárd
Alisca Taekwondo Klub;
Fittless Sportegyesület
Béla király tér
Leung Ting Wing Tsun Kung Fu – Szekszárd
„Wing Tsun Kung Fu, a család harcművészete.
Nem foghatod mindig a gyermeked kezét.
Segítsd, hogy egyedül is megvédhesse magát!”

14:30 – Szekszárd Jazz Quartet
Béla király tér

16:00 – Mázai Bányász Fúvószenekar koncertje
Béla király tér
A zenekar vezetője: Pecze Gábor

17:00 – Pecze Jazz Band
Béla király tér
Tagjai: Pecze Balázs – trombita
Pecze Zsófia – ének
Kovács Péter – zongora
Pecze István – harmonika, művészeti vezető.

18:00 – Dallam és szenvedély – Orosz Zoltán Harmonika
Béla király tér
Dallam és Szenvedély
Közreműködők:
György Mihály – gitárművész
Lattmann Béla – Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett basszusgitár-művész Orosz Zoltán a kortárs zenészek egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb képviselője, eMeRTon- és Artisjus – díjas harmonikaművész.

20:00 – Collection koncert
Béla király tér
A zenei repertoárunk elsősorban a rockzenei, és ezen belül a progresszív rockzenei feldolgozásokból áll, de nem okoznak nehézséget a jazz standardok, illetve más örökzöld dallamok felidézése valamint klasszikus zene sem.

KÉZMŰVES-KIRAKODÓVÁSÁR

Garay tér – Szent István tér – Auguszt Imre utca

– egyedi készítésű ásvány-, kő-, és üveglencsés ékszerekű
– kézműves szappanok
– kézműves kerámiák
– kézzel festett bőr pénztárcák
– kézzel készített népi fajátékok
– egyedi festésű szoknya, tunika
– tűzzománc ékszerek
– bőrdíszműves
– egyedi textil táskák
– kosárfonó
– szörp, lekvár kóstolás

TÁRSRENDEZVÉNYEK

SZEKSZÁRDI NYITOTT PINCÉK
Szekszárdon a pünkösdi hétvége a Nyitott Pince programok ideje. A Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. szervezésében az idén május 13 és16 között Szekszárdon ismét számos pincészet várja a borszerető, kiránduló vendégeket.

A szekszárdi bor iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a rendezvényt, amely remek alkalom a borvidékek felfedezésére, új ismeretek megszerzésére, a borászokkal való kötetlen beszélgetésre, baráti kapcsolatok kialakítására, ápolására, élményekkel teli kirándulásra borvidékeinken.

A Nyitott Pince Napokon vendégeket fogadó Pincék a vásárolt palackos borok árából minimum 10% kedvezményt biztosítanak!
(további információink hamarosan külön cikkben érkeznek)

NEMZETI BOR MARATON
Szent István tér, 2016.05.14. Szombat 10 órától – 22 óráig
A magyar sport, a magyar borok és a magyar vidék

BORVIDÉK SZÉPE EREDMÉNYHIRDETÉS
2016. 05.14., 18:00-18:30
(További információk hamarosan, külön cikkben)

Aki kedvet kapott, az gyorsan foglaljon szállást is magának és kezdjen el ráhangolódni e remek 4 napra.

További Szekszárd és környéki programok ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .