2016. április 20. szerda

Somnakaj gypsy musical – Szekszárdon

Somnakaj gypsy musical – Szekszárdon, a Pünkösdi Hal- és Vad Ünnepen

A darabban egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának különböző állomásai elevenednek meg a színpadon, reális képet festve a hazai cigányságról. Somnakaj – látva több falubéli példáját – elindul szerencsét próbálni, esetünkben felvételizni a fővárosba. Terve ellentétes reakciókat vált ki a falu lakóiból: a helyi doktornő támogatja, apja és nagynénje viszont ellenzi. A lány mégis elindul, és példát mutat arra, hogy a gyökerek vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.
A népes család tagjainak sorsútja jellemző példája az integrálódó roma közösségnek, bemutatva annak sikeres és nehézségekkel terhelt formáit. A széles rokonság színes képet fest, az alkalmi munkából tengődők mellett megjelennek a nagyvilágban szétszéledt, komoly népszerűségnek örvendő művészeket.
Gojma, az apa személyisége egy valamikor kimagasló tehetségű férfit mintáz, aki a bíztatások ellenére sem merte kipróbálni magát, álmai feladása árán is otthonmaradt, hogy ne szakadjon el családjától és a gyökereitől. Végül éppen lánya lesz az, aki egykori, elfeledett munkássága lenyomatát, az általa írt dalt felemeli és emlékezetessé teszi az útókor számára is tehetsége révén.
A szabad szellemű, tehetséges lány alakja jól szimbolizálja azt a roma közösségeken túlmutató problémát, amelyet a társadalmi mobilitás iránti igény gerjeszt. Őszinte önreflexió ez, amely a társadalomkritikát is öniróniával fogalmazza meg.
Emellett általános emberi kérdéseket is feszeget. Egyéni sorsokon keresztül próbál rámutatni a személyes felelősségre, sorsunk irányíthatóságára. Az eltérő sors utakat bejárt, különféle személyiségekből álló család mintája megkérdőjelezi az általánosításokban megmutatkozó sztereotípiák és előítéletek létjogosultságát és rámutatnak az ítélkezés veszélyeire.

Egy kis ízelítő:

Szerzők
Író: Müller Péter Sziámi
Zeneszerzők: Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok

Alkotók
· Hangszerelő: Szirtes Edina Mókus
· Rendezőasszisztens: Libor Laura
· Díszlettervező: Árvay György
· Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Deffend Inci
· Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa

Szereposztás
· Somnakaj : Szakács Hajnalka
· Gojma, Somnakaj apja : ifj.Kovács Antal
· Misi, rockénekes : Oláh Gergő
· Doktornő : Falusi Mariann
· Zsáró, Gojma testvére : Papadimitriu Athina
· Sanyi tata, Somnakaj nagyapja : Balogh Lajos
· Béla bácsi : Szakcsi Lakatos Béla
· Lajoska, zenész Londonban : Kathy Horváth Lajos
· Petőfi, falu félbolond költője : Szilvási István

Időpont: 2016. május 14. Szombat 19 óra
Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ – Színházterem
Jegyárak: 1-3 sor, 18-19 sor: 4300 Ft, 4-17 sor: 4900 Ft

Pünkösdi Hal- és Vad Ünnep 4 napos programsorozat IDE kattintva érhető el.

További Szekszárd és környéki programok ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .