2022. október 6. csütörtök

Bortriatlon – Rizling vakáció

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik befejező állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az olaszrizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Bortriatlon – Rizling vakáció
Bortriatlon – Rizling vakáció

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, illetve a helyi borászok közreműködésével megvalósult eseménysorozat legfontosabb üzenete a kölcsönös tisztelet, az összetartozás fontossága, a gazdag történelmi- és kulturális hagyományokkal rendelkező borvidék hírnevének erősítése, valamint a borokon keresztül megmutatni a világszerte is unikálisnak számító badacsonyi termőhelyi karaktert.

Már a kezdetektől fogva meghatározó eseményként tekintünk a Bortriatlonra, hiszen a Badacsonyi borvidék, illetve ennek három legemblematikusabb szőlőfajtájának népszerűsítéséről szól. Kifejezetten örülök, hogy idén sok olyan vendég is megfordult nálunk, aki most vett részt első alkalommal az eseményen, és utána csatlakozva a programhoz további pincészeteket is felkeresett.” – mondta a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás. Mint hozzátette, az olaszrizling, ahogyan az egész borvidéknek, a pincészetük számára is nagyon fontos szőlőfajta, ennek megfelelően birtokuk fajtaszerkezetének felét ez adja ki. A többi borászathoz hasonlóan a Rizling Vakáción ők is különböző programokkal várják a látogatókat. Lesz vertikális kóstoló, de az összes forgalomban lévő hat olaszrizlingjüket is meg lehet kóstolni, szombaton pedig Babos-Piller Duo révén jazz koncert színesíti az eseményt.

Bortriatlon – Rizling vakáció
Bortriatlon – Rizling vakáció

A leginkább Magyarországra jellemző, de a környező országokban is különböző neveken megtalálható olaszrizling a pezsgőtől kezdve a száraz borokon át egészen az aszúig mindenre alkalmas. Készülhet belőle könnyed, jó ivású bor, de a neutralitása miatt megfelelő kezekben és gondos odafigyeléssel a termőhely karakterét is vissza tudja tükrözni. Hazánkban ma 3417 hektáron találkozni a fajtával, ebből 531 a Badacsonyi borvidéken van.

„A Bortriatlon hosszú évek óta erősíti a borvidék hírnevét és presztízsét, de a pincészetünk számára is komoly margeting-tevékenységgel bír. A három tematikus hétvégén remek programok kíséretében és a borászok tolmácsolásában a közönségnek lehetősége nyílik jobban megismerni Badacsony gazdag történelmi- és kulturális értékeit, borkészítési hagyományait, valamint a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját, közben minden pincészet számára kiváló bemutatkozási lehetőséget is biztosít.” – méltatta az eseményt Málik Zoltán, a Badacsony-hegy déli oldalán öt hektáron gazdálkodó kis családi vállalkozás tulajdonosa, aki közel egy hektáron foglalkozik olaszrizlinggel is. Mint hozzáfűzte, örömmel tapasztalja, hogy megbecsülés szempontjából végre az őt megillető helyre kezd kerülni a szőlőfajta, és egyre különlegesebb borok készülnek belőle.

„Sajnos a járvány miatt a Bortriatlon életében volt egy kis kényszerszünet, így vissza kell szoktatni az embereket az ilyen jellegű borkóstolási lehetőségekre, de látva az idei két megtartott eseményt, bizakodó vagyok. A szőlő- és borágazat egy olyan terület, ahol minden évben meg kell küzdeni a jó minőségért és a vásárló kegyeiért. Az elért színvonalunk megtartása motivál bennünket, és az ilyen események remek lehetőséget biztosítanak nyomon követni a borvidék, és ennek három ikonikus szőlőfajtájának a fejlődését.” – emelte ki Éliás Csaba, a páratlan balatoni panorámával rendelkező Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza, akinek személyes kedvence az olaszrizling.

A Bortriatlonhoz az eddigiekhez hasonlóan nyereményjáték is párosul, a pincészetek helyszínein a vendégek pecséteket gyűjthetnek, ezek pedig értékes nyereményekre válthatók be. A pecsétgyűjtő füzet a badacsonyi Tourinform Irodában és a pincészeteknél szerezhető be. Gyertek és fedezzétek fel a jól ismert és népszerű badacsonyi olaszrizlingben rejlő számtalan lehetőséget, egy olyan hétvégén, amely teljes mértékben erről a fajtáról szól.

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:
Badacsony: Dobosi-Stier Pincészet Badacsonyi Fröccsterasz, Éliás AlaptáBOR, Istvándy Borműhely, Németh Pince, Málik Pince
Badacsonytomaj: Borbély Családi Pincészet, Fata Pince, Válibor Vinotéka & Presszó
Badacsonyörs: Folly Arborétum és Borászat
Gyulakeszi: von Beőthy Pince

Időpont: 2022. október 14-16.

A rendezvény Facebook eseménye ITT érhető el.

További információ:
Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület -Tourinform Badacsony – 06 87/531-013
badacsonytomaj@tourinform.hu – www.badacsony.com

További programok ITT érhetők el!
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold+kövesd a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

A kép és szöveg: sajtóanyag.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .