2011. szeptember 28. szerda

Egy Magyar egykerós: Fábián Márk

Hihetetlen örömömre szolgál, hogy a mostani interjúalanyunkat már több éve barátomnak tekinthetem. Azóta ismerem amióta igazán elindult Magyarországon az egykerekű bringázás versenyszerűen. Következzék Fábián Márk!

Gálosi Gergely:
Nagyon fiatalnak tűnsz, milyen idős is vagy?
Fábián Márk: 1990-ben születtem.

Gálosi Gergely: Mikor kezdtél el sportolni (bármelyik sportágban)?
Fábián Márk: Kicsi korom óta biciklizem; amióta az eszemet tudom, szeretem. Persze nem sportként indult, de aztán a kisebb nyári túrák beköltöztek az iskolai hétköznapokba / hétvégékbe is örömbringázás formájában (egy jó barátommal jártunk ki rendszeresen); majd próbáltam a magam módján edzeni, a montimmal róttam a köröket a Városligetben. Ez java részben annak köszönhető, hogy egy sajnos ma már nem kapható bringás magazin révén megismerkedtem a cross-country -val, amit úgy éreztem, hogy nekem találtak ki. Bár csak az újság lapjain csodáltam az interjúkat és a versenybeszámolókat, nagyon megtetszett, és egyből indult a tervezgetés 🙂

Gálosi Gergely: Milyen sportot/sportokat űztél eddig?
Fábián Márk: Természetesen kerékpár; illetve a gimis éveim alatt enyhe gerincferdülés miatt elkezdtem úszni. Egy év után a gerincferdülés a múlté volt, viszont az úszás maradt, egészen a 12.-ik osztály kezdetéig heti két alkalommal jártam edzésre; amikor a különórák miatt sajnos abbamaradt. A tavalyi évben kezdtem el ismét rendszeresen úszni, azonban már nem egyesületben. Az egykerekűzés mellett kiegészítésnek, felkészüléshez a bringa és az úszás a mai napig szerepelnek, sőt csatlakozott hozzájuk a futás is.

Gálosi Gergely: Miért ez a fő sportágad?
Fábián Márk: Beleszerettem. Azért kezdtem egykerekűzni, hogy az egyensúlyom fejlesszem, alapozásként a biketriálhoz; de aztán a biketriálból egykeró triál lett.

Gálosi Gergely: Mit ad neked a sport?
Fábián Márk: Igaz barátokat, örömöt és boldogságot, olykor szomorúságot (ez persze nem azt jelenti, hogy ez rossz; talán néha erre is szükség van), lehetőséget a kikapcsolódásra, izgalmat, és végül bár, de nem utolsó sorban: célt.

Gálosi Gergely: Mik a legfőbb eredményeid?
Fábián Márk: 2008-ban sikerült a Világbajnokságon Magasugrásban az első, Triálban pedig a harmadik helyen végeznem; az eredményeken kívül is nagyon sok jó emlék köt ehhez a versenyhez, így szívesen emlékszem vissza rá.
2009 óta rendeznek EUC versenyeket (Extreme Unicycle Championship, ez feleltethető meg az Egykerekűs Európa Bajnokságnak), minden évben egy téli és egy nyári fordulót. Az idei évben a téliről egy arany-, a nyáriról (ami egyébként Miskolcon került megrendezésre) pedig egy ezüst- (holtversenyben) és egy aranyéremmel sikerült hazatérnem (az aranyakat Triálban, az ezüstöt pedig Magasugrásban sikerült elérnem).

Gálosi Gergely: Melyikre vagy a legbüszkébb?
Fábián Márk: A 2008-as VB-re, a 2010-es és 11-es téli, illetve a 11-es nyári EUC-ra.

Gálosi Gergely: Álmod a sportban, az életben?
Fábián Márk: A lehető legjobbat kihozni magamból, de úgy, hogy ne vesszen el a sport varázsa. Boldogság.

Gálosi Gergely: Magyar Bajnokként mit érzékelsz a többiek részéről?
Fábián Márk: Az utóbbi pár évben sokat csökkent az itthoni egykerósok létszáma, de idén mintha ismét növekedésnek indultunk volna. Nem vagyunk túl sokan, viszont akik csinálják valóban komolyan foglalkoznak az egykerekűzéssel és ezt remek látni!

Gálosi Gergely: Mi a véleményed a magyar kerékpáros sportról?
Fábián Márk: Jóval több figyelmet érdemelne, igazán remek sportolók vannak itthon, akik közül sokan nemzetközi szinten is eredményesek; és nem csak az extrém oldalára gondolok a sportnak (MTB, országúti kerékpár, cyclocross stb.). Az élsport mellett pedig valóban évről évre többen közlekednek bringával a városokban, amit nagyon jó látni, csak így tovább!

Gálosi Gergely: Köszönöm az interjút!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .