2011. augusztus 13. szombat

A Gépész Rádió!

Miről szól ez a Gépész Rádió? Honnan jött az ötlet?

A Gépész Rádió az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai által szerkesztett iskola rádióból nőtte ki magát internetes rádióvá. Az első elgondolás, hogy létre hozzunk egy ilyen rádiót abból a gondolatból fakadt, hogy az óraközi szünetek meglehetősen lekorlátozták a diákok dalkéréseit időben. Hiszen egy nap csak néhány kérés teljesítésére volt lehetőség. Kihasználtuk az világháló adta lehetőséget, hogy mindenki akár tanulás akár pihenés közben a saját otthonában hallgathassa kedvenc zenéit. A rádió alapvetően nagyon sok zenei ízlést átkarol hiszen a 90-es évek nagy slágereitől a napjaink legmodernebb zenéit felsorakoztatjuk a zenei palettánkon. A rádió stúdió megépítése, illetve az adás-szórás elindítása azonban csak egy apró lépés volt, hiszen ahhoz, hogy könnyedén hallgathatóak legyünk mindenki számára, szükségünk volt egy olyan weboldalra amely lehetővé teszi mindezt. Így készült el a www.gepeszradio.com . Ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet nyújtsunk érte iskolánk két informatika szakon végzett tanulójának, Földesi Dávidnak és Koncz Sándornak. 

Kik szerkesztik?
A napi „adástükör” nagy része zenéből áll, hiszen diákok készítik a műsorokat és a nyarat leszámítva nekik délelőttől kora délutánig az iskolapadban van a helyük. A délutánokra fekteti a rádió a nagyobb hangsúlyt, minden nap más és más jellegű műsorok kerülnek adásba. A tanulók munkáját intézményünk két felnőtt dolgozója segíti a szerkesztői feladatok elvégzésében, Kontra Roland és Vörös Roland (szabadidejük jelentős részét beáldozva ezzel a rádió népszerűsítésére!).
Mik az eddigi visszajelzések?
Visszajelzések sokszor közvetlenül az élő műsorok alatt érkeznek a facebook üzenő falunkra, vagy a honlapunkon elhelyezett chat-falra, melyet mi csak „csetfalunak” nevezünk. Igazándiból negatív véleményről nem tudok beszámolni, nagyon jók a visszajelzések, és csak reménykedünk, hogy ez a jövőben továbbra is pozitív irányba fog változni.

Napi hány órában kell csinálni, hogy saját magatokat jónak találjátok?

Rettenetesen sok időt felemészt egy rádió szerkesztése. Itt gondolni kell a zenék frissítésétől, szerkesztésétől kezdve a zenék között megszólaló szignálok aktualizálásáig mindenre. Hiszen gondoljunk csak bele hallgatóként nézve…ki kapcsol ránk, ha nem frissül soha semmi. Nagyon sok idő, de megéri.

A szerkesztők csak Gépészesek lehetnek?

Tárgyalások folynak, de kijelenthetem, hogy nyitottak vagyunk más iskolák diákrádiósainak befogadására is, hiszen a rádiónk lényege, hogy friss információkat juttassunk el az ifjúság fülébe. Mi más lenne erre alkalmasabb, mint egy rádió ami „nekik szól”.

Amennyiben egy mondatban össze akarjátok foglalni, akkor mi lenne az, ami legjobban jellemzi a Gépész Rádiót?

Talán csak annyi, hogy mindenki (kicsi, nagy, fiatal, idősebb…) hallgasson minket, akkor amikor csak teheti, hiszen egy dinamikusan fejlődő rádió vagyunk. A hallgatóknak csak egy jelmondat jut eszembe, ami a rádió logo-ja is egyben: Gépész Rádió – NEKTEK SZÓLUNK.

Nos, egyelőre nem is faggatunk Titeket tovább, inkább csak hallgatjuk a Rádiót! 🙂 (a cikk a közeljövőben folytatódik – szerk.)

Interjú alany: Gépész Rádió – Vörös Roland
Szerkesztette: Gálosi Gergely

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .