2013. október 24. csütörtök

A kávénkról, nagy általában

Mi, kávéfogyasztók mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor már korán reggel, pislogás közben is egy pohár feketéért remeg a kezünk. Reggelizünk, – fontos, hogy ne éhgyomorra igyuk kedvencünket – majd lefűzünk egy adagot. Pillanatok alatt megtölti az illat a lehetséges összes teret, ezzel is csak fokozva a vágyainkat. A szánkhoz ér a csésze és megtörténik…a (fel)frissülésünk elkezdődik!
No igen, ezen a ponton szólal meg bennem a kávé imádón túl a kiemelt minőségi elvárásokat követelő oldalam is. A kávé ne csak egy snassz fekete – utólag agyon “ízesítve” – legyen, hanem igazi, egyedi ízzel rendelkező frissítő.
Otthoni főzés esetében az ember valószínüleg nem rendelkezik professzionlis kávéfőzővel, de a jó kávé kiválasztása a legfontosabb, akár egy kotyogósba is.
Első szempont, hogy a miből is van a kávénk. Ugyanis 2 fő fajtát különböztetünk meg, névszerint arabika (latin nevén Coffea arabica) és a robuszta (Coffea canephora) típust (akár tovább is boncolhatnánk, de most ne menjünk bele ennél mélyebben). Elmondható, hogy az arabika íze a kellemesebb, míg a robusztáé a kesernyésebb (cserébe viszont akár másfélszer akkora koffein tartalma is lehet). Mivel az arabika termesztése problémásabb ezért drágább is, így leginkább a két típus keverékét lehet kapni az olcsó kategóriában (minél olcsóbb, annál nagyobb a robuszta aránya). Ahogy drágul a kávénk, úgy növekszik az arabika aránya, illetve az ár növekedésével egyre inkább foglalkoznak a pörkölésével, csomagolásával, tárolásával, – esetleg darálásával (ezekre kicsit később visszatérek, akkor bővebben kifejtem). Viszont nem csak a színtiszta arabika szemekből álló kávé lehet a finom. Ugyanis ízlés dolga. Saját véleményem szerint (a 100%, válogatott arabikán kívül) 80/20-as arány a nekem tetsző, ebből lefőzés után, tisztán, minden cukor és egyéb hozzávaló nélkül is egy kellemes ital nyerhető. De mint mondtam, ez ízlés dolga, mindenki másra esküszik.
Amennyiben otthonra vásárolunk, próbáljunk meg szemes kávét vásárolni és ha lehetséges – akár kézi – darálóval otthon ki kísérletezni, hogy a hőn szeretett kis kávéfőzőnkbe milyen szemcse is illik. A csészénkbe való megfogja hálálni a gondoskodást!
Nem érdemes 250 g-os csomagnál nagyobbat venni, sem szemesből, sem őröltből, mert sajnos pillantok alatt elveszíti az aromáját. A legjobb – lenne – ha egyjáratú szeleppel ellátott csomagolásba kerülne, de ez igencsak ritka a középárban, leginkább a felső kategóriában elérhető. Így nekünk maradnak a következő variánsok: csatos üveg, lehetőleg gumicsíkkal (azt mondjuk évente cseréljük), esetleg rozsdamentes és légmentesen zárható doboz, vagy simítózára nejlon zacskókat érdemes beszerezni.
Miért is kell ezzel foglalkoznunk? Két okból is: az egyik az, hogy a pörkölést követően a kávészemek még széndioxidot bocsátanak ki magukból (a részben a szemekben maradtak adják meg az adott aromát), másik részről az oxigén árt neki. A legjobb javaslat az, ha az ember több csomagra osztja fel és akkor csak 1-2 kinyitást él meg az adott adag, lecsökkentve ezzel az aroma vesztést.
Nagyon fontos a gyártás (pörkölés és csomagolás) dátuma is. Ugyanis a nyers kávé 3 évig, a pörkölt 3 hétig, az őrölt 3 percig igazán friss csak.
Már csak a főzésre kell(ene) ügyelnünk, de ezt az otthoni felszerelések (kotyogós, filteres, szűrőtartós, francia dugattyús, török ibrik, Brikka – ezekről egy későbbi cikkben bővebben írok) esetében nem igazán tudunk beleszólni a folyamatba. Talán a kotyogós esetében, ahol elmondható, hogy minél kisebb lángon készül – esetleg hőelvezető alátéten keresztül – akkor annál több aromához jutunk, illetve a French press és a török ibrikes variánsnál valódi hozzáértés mellett.
Az igazi eszpresszó bizony ideális esetben a 88–92 fokos hőmérsékletű víz, 9-10 bar nyomással folyik keresztül a ~7g frissen őrült kávén, 25-30 másodperc alatt (innen is a neve). Nos, az ilyesmihez megfelelő gép is kell, amiről egy későbbi cikkben írok részletesen.
Nagyon röviden, tömören egy kávéhoz így kell(ene) hozzáállnunk. Foglalkozni, törődni vele és máris kellemesebb ízekkel találkozunk.
Hamarosan jelentkezem a további részekkel, ahol is a már beígért bővebb információkat taglalom.

Ha megtetszett a cikk, akkor a Facebook-os oldalunk (ITT) lájkolásával folyamatosan követhetsz minket!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .