2014. július 19. szombat

Tour de France 2014: Grenoble – Risoul szakasz előzetes

Tour de France 2014: Grenoble – Risoul szakasz előzetes

Ma egy 177 kilométeres szakasz vár a versenyzőkre és a mai az első nap az idei Tour de France-on, amikor 2000 méteres csúcsokon vezet át a verseny.

A Tour de France bejegyzéseinket  a PowerBar Hungary támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a PowerBar Hungary támogatta

Egy nap, amikor még a gyorsasági hajrá is 700 méter felett lesz és a három kiemelt kategóriás hegynek, és a hegyi befutónak köszönhetően többet mennek felfleé a versenyzők, mint lefelé.

Lássuk is a pályát!

14. szakasz profilja

14. szakasz profilja

Az első “feladat” ma a gyorsasági hajrá lesz, ahová a 8,5. kilométertől lassan, de biztosan 332 méteres tengerszint feletti magasságról 721 méterre kell tekerniük, a 40. kilométerre érve, LA PAUTE-hoz, a hajrá kijelölt területéhez.

A Tour de France bejegyzéseinket a Happy End támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a Happy End támogatta

Innen csak mászás vár rájuk, lévén a Col du Lautaret 2058 méter magas csúcsára kell feljutniuk, méghozzá 42 kilométeren belül (a szakaszon 34 km-t jegyeznek, aminek az átlag meredeksége 3,9%).
Így a 82. kilométeren lévő 1. kategóriás csúcson található hegyi hajrára vagy igencsak bátor szökevények érkezhetnek elsőként, vagy máris hegyi menőkre és mindenki másra rostálódik a mezőny.

Egy hosszabb lejtmenet után kezdődik Col d’Izoard (2360 méter magas és 19 kilométer hosszú, illetve átlag 6% meredek), ami szintén 1. kategóriás és rengeteg 10% feletti meredekségű rész is lesz benne.
Igazi megmérettetés lesz azoknak, akik ide elsőként szeretnének feljutni!

Col d'Izoard

Col d’Izoard

A mezőny lábában ekkorra már 132,5 kilométer lesz, így a viszonylag hosszú lejtmenet részben pihentető lesz (nagyobb szökés esetén persze majd itt is mindent megpróbálnak).

A Tour de France bejegyzéseinket  a Bodri Pincészet támogatta

A Tour de France bejegyzéseinket a Bodri Pincészet támogatta

A 2360 méteres magasságból 1000 méterre ereszkednek, ahonnan is már nekiugranak a Montée de Risoul-nak, aminek a tetején a cél is található.

Montée de Risoul

Montée de Risoul

A maga 1855 méteres magasságával a legkisebb a mai szakasz csúcsai közül, de ez is 1. kategóriás, 12,5 kilométerre jegyzik és 6,9%-os meredekségűre.

Aki ma itt nyer, azt méltán nevezhetjük az idei Tour eddigi hegyi emberének, mert ez a szakasz mindent tartalmaz ahhoz, hogy kiderüljön, hogy milyen segítők és lábai vannak a versenyzőknek.

Hamarosan kezdjük élőben!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .