2015. január 12. hétfő

Dobogós helyezés az első EB futamon: Klausz Kristóf – Kecskeméti Balázs a 32. Jänner Rallyen

Dobogós helyezés az első EB futamon: Klausz Kristóf – Kecskeméti Balázs a 32. Jänner Rallyen

A folyamatos havazás ellenére is hibamentesen autózott a Klausz Kristóf – Kecskeméti Balázs páros és ezzel sikeresen bekormányozták a Renault Clio R3-at a célvonalon, kategória 3. helyre.
Horváth Judit készített velük összefoglalót.

Dobogós nyitány a Jänner Rallyen

Klaus Motorsport – 32. Jänner Rallye, 2015. január 4-6.
Klausz Kristóf – Kecskeméti Balázs, Renault Clio R3

Sikerrel abszolválta a 2015-ös EB szezon első megmérettetését a Klausz Kristóf – Kecskeméti Balázs duó. A Renault Clio R3-assal versenyző alakulat a január 4-6-ai, 32. Jänner Rallyen képviselte hazánk színeit. Embert próbáló körülmények uralkodtak a versenyhelyszínen, de Klauszék okosan, hiba nélkül meneteltek és gurultak át végül a célvonalon. Teljesítményük a 3. helyet jelentette az EB és az Osztrák Bajnokság RC 3 kategóriájának értékelésében is.

Klausz Kristóf: A Szilveszter Rallye számomra nem csak egy év végi örömautózás volt, hanem egyben egy teszt is az Európa Bajnokság nyitófutamára. Igaz, az aszfalton való autózás nem passzolt azokhoz a körülményekhez, ami Ausztriába várt ránk, de arra legalább jó volt a hungaroringi derbi, hogy a Clion kijöjjenek a hibák és egy kicsit én is visszarázódjak a ritmusba.
Habár a helyismeretünk megkönnyítette a feladatunkat a hét eleji Jänner Rallye, a pályákon uralkodó körülmények, versenyzőként teljesen újak voltak számunkra. Hiába frissítettük fel, dolgoztuk át a tavalyi itinerünket, új köntösbe kellett csomagolni az információkat az éles küzdelmek kezdetére, hiszen a folyamatos havazás megváltoztatta a terepet.DuEn_32JannerRallye_0180 copy
Ennek ellenére, a vasárnapi kvalifikáción a 3. legjobb időt autóztuk a kategóriánkban, s így előkelő rajtidőt is ki tudtunk harcolni magunknak. Hétfő reggel megfontoltabban, a biztonságra törekedve kezdtük a menetelést, hogy felmérhessük, mire is számíthatunk. Jó taktikát választottunk, hiszen a pályák teljesen jegesek, havasak voltak. Nagyon nehezen tudtunk haladni, főleg domboldalnak felfelé – viszont így is nagyon élveztük a versenyzést, és rengeteg tapasztalatot is szereztünk. A nap folyamán azonban törekedtünk a gyorsulásra, az ellenfelek utolérésére.
Az EB és az Osztrák Bajnokság keretein belül is a kategória 3. pozícióját sikerült megszereznünk, amivel meg is vagyok elégedve. Rögtön az újév első napjaiban kellett kiutazni erre a versenyre, ami ráadásul az egyik legnehezebb próba az idény során, mi mégis tisztességesen helyt álltunk és 27 pontot zsebeltünk be. Bizakodva állunk így a következő futam előtt, ami Lettországban, Liepajaban lesz, február 6-8-a között.

Kecskeméti Balázs: Nagyon komoly erőpróba volt ez a Jänner Rallye… Az időjárás teljesen keresztbe húzta a számításainkat, hiszen hiába írtuk fel alaposan a pályákat, a tréninget követően két napon át szakadt a hó, és teljesen más útviszonyok uralkodtak a szakaszokon. A hol száraz, hol jeges utakat belepte a 30-40 centiméteres hótakaró, így hiába volt a Clion kis szöges gumi, nagyon nehezen tudtunk vele közlekedni. Összesen 3 óra 45 percet autóztunk versenykörülmények között, ami jól szemlélteti azt, hogy az átlagsebességünk igen alacsony volt. Az emelkedőkön azt hittem, hogy sosem érünk fel… Megküzdöttünk tehát az elemekkel, de az a legfontosabb, hogy célba tudtunk érni.
Az előzetes célom megvalósult, hiszen a kategória dobogójára felfértünk, ezért boldog vagyok – habár titkon, legbelül reménykedtem abban, hogy akár nyerhetünk is az ERC 3-as értékelésben. Nincs okom panaszra, hiszen az a versenyző, aki megnyerte a kategóriát, több mint 1.000 kilométert tudott tesztelni ilyen körülmények között, így hatalmas előnye volt hozzánk képest. Ráadásul Kristóf először autózott ilyen szöges gumikon, de így is hibátlanul teljesített minden feladatot. A 3. helyezésért járó, és a napi bónusz pontokat is bezsebeltük a futamon, ami nagyon jó kezdése volt ennek az idei EB-n való szereplésünknek, pontvadászatunknak. DuEn_32JannerRallye_0656 copy
A nemzetközi mezőny mellett az Osztrák Bajnokságra nézve is komoly terveink vannak, 2015-re. A kezdés ebben az értékelésben is nagyon jól sikerült, hiszen a kétkerekesek között harmadikak, RC 3-as kategóriában pedig másodikak lettünk. Abszolút elégedett vagyok tehát a 32. Jänner Rallyen nyújtott teljesítményünkkel.
Nem ez volt az utolsó alkalom a havas autózásra, nagy valószínűséggel ugyanis a következő, február 6-8-ai, Liepaja Rallyn is ugyanilyen körülmények között kell majd abszolválnunk a versenyt. Ott aztán tényleg olyan körülmények uralkodnak, amit magyar ember el se tud képzelni verseny szintjén… Talán egész évben azt a versenyt várjuk a legjobban, hiszen hatalmas élményt nyújt. És szerencsére már nem is kell rá sokat várni…

Sajtófőnök: Horváth Judit – Tel.: 30/533-9099; E-mail: sajto.klausmotorsport@gmail.com
Fotók: DuEn”

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .