2015. április 30. csütörtök

Sajtóközlemény: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0032 azonosító számú „Jó szakmát tanulni! Hátrányos helyzetű diákok szakmához segítése a barcsi BNI Ipari és Kereskedelmi Iskolában” megnevezésű projektje

Sajtóközlemény: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0032 azonosító számú „Jó szakmát tanulni! Hátrányos helyzetű diákok szakmához segítése a barcsi BNI Ipari és Kereskedelmi Iskolában” megnevezésű projektje

“2015. április 30.
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Sajtóközlemény
Sikerrel Zárult A KLIK projektje BARCSON
2015. április 30-án sikeresen zárult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0032 azonosító számú „Jó szakmát tanulni! Hátrányos helyzetű diákok szakmához segítése a barcsi BNI Ipari és Kereskedelmi Iskolában” megnevezésű projektje, amely az Európai Unió társfinanszírozásával 47.576.802 Ft támogatásból valósult meg.
Az elmúlt évtizedekben már hagyományosan hátrányos helyzetű illetve speciális nevelési igényű fiatalokat felzárkóztató tevékenységet végző megvalósítás helyszínéül szolgáló intézmény innovatív fejlesztő projektet hozott létre.
Az intézmény – reagálva a térségünkben tapasztalható fokozott igényekre – az intézményben tanuló hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok hatékony életvezetési, tanulási és szakmához jutási támogatása mellett a térségben élő és a projekt iránt nyitott célcsoport szemléletformálását, látókörének és információ-ellátottságának tágítását valamint továbbtanulási irányok megismertetését valósította meg.
Jelen projekt hozzájárult a középiskolai lemorzsolódás csökkentéséhez, a hátrányos helyzetű középiskolai tanulók középfokú végzettségének megszerzéséhez, ezáltal elősegítette e tanulók felsőoktatási képzésbe való jelentkezésének támogatását. A konstrukció alapvető sikere elsősorban a középfokú végzettséget megszerző hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számának és arányának növelésében volt (46 fiatal folyamatos gondozása), továbbá a felsőoktatásba, a felsőfokú szakképesítés megszerzéséhez vezető út megerősítése (közel harminc fiatal jelentkezett felsőoktatási intézménybe). Ehhez a bevont célcsoport 4 modulból álló tréning-sorozaton vett részt, valamint folyamatos volt pszicho-szociális gondozásuk, mentorálásuk. A projekt eredményességét – a sikeres szakmához jutás, javuló elhelyezkedési és továbbtanulási lehetőségeken túl – mutatja, hogy olyan praktikus ismeretekre tettek szert, amelyek által kialakultak az érveléstechnika és kifogás-kezelés, kommunikációs technikák, tárgyalástechnika és döntéshozatal, valamint munkafolyamat-optimalizálási, egyéni érdekérvényesítési kompetenciáik.
A projekt megvalósulása és a fenntartás támogatása érdekében irodai és taneszköz infrastruktúra-fejlesztés történt, amely során beszerzésre került 1 db Digitális kamera; 2 db asztali PC; 4 db laptop; 2 db színes lézer nyomtató/szkenner/másoló; 2 db projektor; 2 db Felkaron mérő, digitális, automata vérnyomásmérő valamint 95 db különböző típusú tanulást és fejlesztést specializáltan támogató taneszköz.
A tanulást támogató fejlesztések, a tehetséggondozás mellett lehetőség nyílt a szociális és a foglalkoztatási szolgálatokkal – való együttműködés megerősítésére, továbbá a szülőkkel és a helyi közösségekkel való intenzív kapcsolat és kommunikáció kialakítására. A projekt során egészségtudatos szemlélet-formáló, esélyegyenlőséget erősítő közösségépítő, disszeminációs és társadalmi kapcsolat-erősítő céllal valósult meg 1 nyitó konferencia; 11 szakmabemutató rendezvény; 4 kistérségi fórum; 4 társadalmi kerekasztal; 14 ankét; 4 iskolanyitogató nyílt nap; 10 szülői fórum; 12 pályaorientációs rendezvény; 7 egészségnap; 4 esélyegyenlőségi fórum.
A program során megvalósult taneszköz-beszerzés és jó gyakorlat átvétel eredményeképpen immár megfelelő tanulási környezet áll rendelkezésre a hatékony felzárkóztató képzéshez. A korszerűbb képzési modell hozzájárul a térségi különbségek mérsékléséhez. Emelkedett az intézmény tárgyi és humán infrastruktúra, kihasználtsága, valamint az együttműködés és szervezettség.
A megfelelő társadalmasítási és disszeminációs folyamat eredményeképpen a szakképzés térségi vonzereje tovább növekszik, magasabban kvalifikált – akár továbbtanulásra is alkalmas – szakképzett munkaerő kerül ki az intézményekből.”

 

 

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .