2015. október 9. péntek

Kerekítő baba-mama foglalkozáson jártunk

Kerekítő baba-mama foglalkozáson jártunk

Ma egy roppant aranyos és hasznos programon vehettem részt, a Kerekítő baba-mama foglalkozáson és ott némi fotózáson túl elbeszélgettem Sáráné Kocka Ágnessel is, a Somogy megyei foglalkozások vezetőjével.

Gálosi Gergely: Üdvözöllek Ágnes. Az olvasók már részben találkoztak veled a Kerekítő végett, de akkor csak a magáról az eseménysorozatról esett szó. De most ráérünk és kivesézünk mindent. Első körben megkérnélek, hogy mesélj magadról egy kicsit.
Sáráné Kocka Ágnes: Családommal nemrég költöztünk egy kedves kis dél-somogyi városkába, Nagyatádra. Férjem földmérő mérnök, nagyfiúnk pedig középiskolás éveit tapossa. Majd húsz évig dolgoztam hivatalnokként, de az utolsó években már egyre erősebben éreztem azt, hogy nem vagyok a helyemen, ezért éles váltásra szántam el magam. Megpróbáltam a saját lábamra állni és ebben a családom maximálisan mellettem állt, azóta is támogat ebben. Nem könnyű 40 évesen felvállalni azt, hogy átképzed magad, de belevágtam és nem bántam meg egyetlen percét sem. 1999-ben felsőfokú gyógypedagógiai asszisztensi képesítést szereztem. 2011-ben Ayurvédikus babamasszázs oktatóvá váltam és 2013-ban védjegyes Kerekítő foglalkozásvezető lettem. Visszamentem a kezdetekhez, oda, ahol mindig jól éreztem magam: a dalok, a mondókák, a ritmus, a kicsinyek és a kézműves alkotások világába. Énekelni mindig szerettem, valamilyen formában mindig jelen is volt az életemben vagy így, vagy úgy. A zeneiskolában 5 évig tanultam hegedülni, de sok „kedvenc hangszer” volt még, amin szerettem volna meg tanulni játszani. Anyukaként furulyáztam, énekeltem, mondókáztam reggeltől estig, estétől reggelig. Jelenleg a citera hangszeren képzem magam, de tizenéves vágyamat teljesítve végre elkezdtem ismerkedni a gitárral is. Alapító tagja voltam a nagyatádi Tulipán Dalkörnek.
Elmondhatom, hogy a munkám a hobbim és a hobbim a munkám, melyben jól érzem magam. Fontos számomra, hogy érezzem: a mindennapjaim hasznosan telnek és van értelme annak, amit csinálok.

Gálosi GergelyA Kerekítővel kapcsolatban elsőre engem az érdekelne, hogy miként is jött létre maga a foglalkozás, mi az alapja?
Sáráné Kocka Ágnes: A Kerekítő egy országos pedagógiai kezdeményezés, amely a ma is közkedvelt ölbeli játékok felelevenítésére jött létre. Az ötletgazda J.Kovács Judit drámapedagógus, három gyermekes anyuka, aki országos hálózatot, honlapot és könyvsorozatot hozott létre és ennek a kezdeményezésének a Kerekítő nevet adta.
A kisgyermek számára édesanyja ölében kerekedik szélesre a világ. Az ölbeli játékok: höcögtetők, csiklandozók, hintáztatók, dögönyözők, lógázók, lovagoltatók, csúszdáztatók, sétáltatók, tapsoltatók mind- mind fogva tartanak egy életérzést, miszerint kerek a világ és élni jó.
A Kerekítő dal-és mondókaanyaga magyar és népi eredetű, e tekintetben az első baba-mama program az országban, ahol nem használunk sem szerző által írt műveket, sem más népek dalait, mert fontosnak tartjuk, hogy a kicsik elsőként saját néphagyományunkkal, annak dallam és ritmusvilágával találkozzanak.

Gálosi Gergely: …és Te hogyan kerültél a Kerekítő foglalkozással kapcsolatba eredetileg?
Sáráné Kocka Ágnes: Ahogy már említettem, 40 évesen úgy éreztem, hogy váltanom kell. Ekkor majd tíz éves álmomat kezdtem el megvalósítani . A kezdetek kezdete ugyanis az a pillanat, amikor először ANYA lettem. Ezt ráadásul egy speciális élethelyzettel éltem át, amikor is egy Down-kisfiú lett a várva várt csodánk. Ahogy mondtam, speciális élethelyzet, amely váratlanul ért bennünket és nehezítette kicsit a szülővé válásunkat. Ő már odafentről vigyázza lépteinket, de mi a mai napig büszkék vagyunk Rá. Sok mindent tapasztaltunk és tanultunk a vele töltött 15 hónap alatt és sok mindenben át is változtatott minket. Nem sokkal később megérkezett a másodszülött fiúnk, akinek fejlődését, növekedését már más alapokra helyezve támogattuk. Ebben az időszakban éreztem azt, hogy mennyire fontos a kisgyermek életének első három éve. Egy ház is akkor lesz stabil, ha biztos alapokra építik. Ugyanez igaz a kisgyermekre is. Hiszem és vallom, hogy ebben a korban első sorban mi édesanyák tudjuk megteremteni gyermekünk testi-lelki-szellemi síkon történő fejlődésének biztos alapjait. Természetesen az apával való kapcsolatok is rendkívül fontosak, de ebben az időszakban az édesanya az, aki legtöbb idejét tölti gyermekével.
Abban az időben, amikor én voltam otthon, nem volt lehetőségünk babamama foglalkozásokra járni, mert még nem is volt. Éreztem ennek hiányát, hiszen jó lett volna a játszótéren kívül is közösségbe járni, így innen adódott az ötlet. A Kerekítőre pedig az interneten közvetve találtam rá és azonnal megtaláltam benne azokat az értékeket, melyeket én is fontosnak tartok.

Gálosi GergelyAzt már én is tudom, hogy több korosztálynak is szólnak a többféle játékok. Korban növekedve melyiket milyen korosztálynak (és miért) ajánlod? Illetve pontosan ezek hogyan is néznek ki? 
Sáráné Kocka Ágnes: A Kerekítő Mondókás Mókára 0-3 éves korig várjuk a kicsiket és szüleiket. Itt népi mondókák, népdalok és ölbeli játékok: cirógatók, höcögtetők, lovagoltatók, reptetők, hintáztatók, lógázók, sétáltatók, dögönyözők, tapsoltatók között kalandozunk röpke fél órában, igazodva a jeles napokhoz, évszakokhoz . A családok jól érzik magukat, ráismernek azokra a rigmusokra is, amiket velük játszottak kiskorukban vagy tanulnak kevésbé ismerteket is, a gyerekek kacagnak, rácsodálkoznak anyanyelvünk kincseire és fel sem tűnik, hogy közben egyben hagyományőrzés is folyik, hiszen mindezt népi mondókák és ölbeli játékok, népdalok feltámasztásával tesszük.
A Kerekítő Bábos tornára 1-3 éves korig várjuk a gyerekeket és a szülőket. A foglalkozás Kerekítő manó rövid bábjelenetével kezdődik. Ezek apró, mindennapi életből vett szösszenetek, főzőcskézik, söpröget, havat lapátol, orrot fúj, mikor mit. Igazodunk a jeles napokhoz, évszakokhoz. A foglalkozás ölbeli játékokkal, sétáltatókkal, színes ernyővel, labdákkal, állandó átmozgató tornával folytatódik és mozgásfejlesztő tornaszeres játéktérrel zárul. A foglalkozás célja, hogy a szülők kedvet kapjanak az otthoni mondókázáshoz, bábozáshoz, énekléshez és teret biztosítson a szabad mozgáshoz esős napokon is. A csoport segítheti a gyerekek kapcsolatteremtő készségét, empátiáját, önkifejező képességét. Említettem, hogy fontos a korai anya-gyermek kapcsolat. Ezeken a foglalkozásokon az anyuka gyermekével együtt örül egy-egy örömteli, meghitt pillanatnak és ez segíti a harmonikus kapcsolatuk kialakulását.
A Kerekítő Tippentő a 0-3 éves korosztálynak szól, a foglalkozást néptáncpedagógusok tartják. Itt a családok az ölbeli játékokon túl kötetlen légkörben, családias hangulatban, játékosan , szinte észrevétlen ismerkedhetnek meg a magyar népzenével és a néptánc alapmozdulataival. Célja, hogy a gyerekek természetes módon „belenevelkedve” ismerjék meg a hagyományainkat. Hiszen hasonlóan történt ez régen falun is, amikor egy-egy mulatságra a szülők vitték már a karon ülő gyermekeket is, hallgatták velük a muzsikaszót, rugóztak, ringatóztak a babával.

Gálosi GergelyA különböző részeknél láttam, hogy vannak kiegészítő játék eszközök/elemek is, ezek mik? 
Sáráné Kocka Ágnes: Igen, a foglalkozásokon színesítésként használunk hangszereket, ritmushangszereket, hangutánzókat , melyeket a gyerekek nagyon-nagyon szeretnek. Ezek a hangszerek természetes anyagból készülnek, a legtöbbje kézműves, egyedi termék. Ilyenek a csettegő, béka és disznó hangutánzóként a recefice, patkódobogáshoz a ritmus kalapács, madárhangokhoz az odúsíp és még egy nagy kedvenc, a nádiduda, melyből a libákat tudjuk elővarázsolni , de ez a hangszer alkalmas dallam előcsalogatására is. Végül a táltos dob, mely szintén sok kisgyermek kedvence. A foglalkozásaimon a citerát is megpendítem, sokszor apró kezek kíséretében .

Gálosi GergelyMelyik játék/eszköz mit is fejleszt a kicsiknél?
Sáráné Kocka Ágnes: Fontosnak tartom kiemelni, hogy a foglalkozások nem fejlesztői céllal jöttek létre. Egészséges kisgyermek számára nem szükséges a fejlesztő foglalkozás, hiszen Ő erre önállóan, egyedül is képes, nekünk csupán csak a megfelelő ingereket és a teret kell biztosítanunk számára. Itt megjegyezném, hogy a túl sok inger ugyanannyira károsan hat a kicsik fejlődésére, mint a túl kevés inger. A hozzánk járó kisgyermekeket zenei ingerekkel, mozgáslehetőséggel, ölbeli játékokkal vesszük körbe és a fejlődés magától és észrevétlen történik. Az ölbeli játék az az első játékforma, melyet a még beszélni sem tudó gyermekkel is játszhatunk pár hónapos kortól akár nagy óvodás korig is. Ezeket a kétszemélyes játékokat a pedagógia bizalmi, vagy kapcsolatteremtő játékoknak hív, ezért a testi-lelki fejlődést segítő ölbeli játékok egyben az érzelmi biztonság kialakulását is erősítik a gyermek-szülőkapcsolatban. Az ölbeli játékok látszólagos egyszerűségük ellenére rendkívül összetettek. Játék közben a kisgyermek minden érzékszerve megfelelő ingert kap, mely ahogy már említettem , észrevétlen fejleszti a kicsik képességeit. Így fejlődik anyanyelvi képességük, szókincsük, beszédértésük, beszédészlelésük, hallásuk, kifejezőkészségük, memóriájuk, bővül ismeretük a világról és kihat a mozgásfejlődésükre is.
A tornaszeres játéktér eszközeit használva akaratlanul fejlődik a gyerekek mozgáskoordinációja, egyensúlyérzéke, segítik a térben való tájékozódásukat és testtudatuk kialakulását. A nagymozgások összehangoltsága ösztönzőleg hat a kismozgásokra, a kézügyesség alakulására, mely kihat a beszédfejlődésre és segíti az idegrendszer érési folyamatát. Egyes tornaeszközök pozitív pszichés folyamatokat is elindíthatnak. A közösségi élmény alakulásához hozzájárul a közösen fogott színes ernyő. A foglalkozások kiszámítható felépítése pedig növeli a gyermek magabiztosságát.

Gálosi GergelyVégigfotózva egy napodat Kaposváron, láttam, hogy a babákat ez mind-mind lekötötte, de még az anyukákat is. Tehát elmondhatjuk, hogy szinte családi program a foglalkozás?
Sáráné Kocka Ágnes: Igen, az a tapasztalatom, hogy nemcsak a gyerekek, hanem az anyukák is jókedvvel és örömmel jönnek. Ez nagyon fontos és ennek nagyon örülök, hisz az együttjátszás örömteli pillanatait mindketten átélik, egymásra figyelve megszűnik számukra a külvilág, az önfeledt játék közös élménye, az együtt nevetés, a testközelség, az érintés raktározódik a kicsikben és erősíti bennük azt az érzést, hogy szeretve vannak. A játék segíti az egymásra hangolódást és olyan mély bizalmi viszony kialakulását, melyben a kölcsönös tisztelet is helyet kap.
Látom, érzem, hogy nagy öröm a kicsiknek, amikor csatlakozni tud apa vagy egy nagyobb testvér, esetleg nagymama, nagypapa is, hisz ezek az alkalmak mind növelik a gyermek biztonságérzetét , a családi összetartozás érzését és az együtt játszás öröme pedig , ahogy már többször említettem, erősíti a gyermekkel való érzelmi, bizalmi kapcsolatot. Apukáknak külön jó lehetőség együtt mókázni, játszani gyermekével, hisz ez egy olyan felületi pont, ahol Ő is könnyedén be tud kapcsolódni a kicsi életébe.

Gálosi GergelyMi az amit még érdemes tudnia annak, akik ellátogat hozzád “kikapcsolódni”? 
Sáráné Kocka Ágnes: A foglalkozásokhoz bármikor lehet csatlakozni. Mivel sokat ismételünk, ezért ez nem is jelent problémát az újonnan jövőknek. Bérletrendszerem rugalmas, igyekszem figyelembe venni azt, hogy egy kisgyermekes családban történnek előre nem tervezett, váratlan dolgok. A szüneti időpontokért, aktuális információk eléréséért kérem az anyukákat, hogy a www.kerekito.hu oldalon jelentkezzenek be, így elkerülhetőek esetleges kellemetlenségek. Mivel a foglalkozás alatt szőnyegen és széken is játszunk, ezért érdemes kényelmes ruhában jönni. A szőnyegen zokniban vagy váltó cipőben vagyunk. Azért, hogy az elsődleges inger a zene legyen, ezért arra kérem a szülőket, hogy játékot, enni és inni valót ne hagyjanak elől. Természetesen szoptatni vagy hirtelen fellépő szomjat oltani lehet. Továbbá a pontos kezdés miatt kérem a szülőket, hogy időben érkezzenek, a foglalkozás előtti 5-10 percben színes buborékokat csalogatunk, ez egyben hangulatkeltő és feszültségoldó is a gyerekek számára.

Gálosi GergelyEmlítetted, hogy vannak könyveitek is. Róluk mit kell tudni?
Sáráné Kocka Ágnes: A Kerekítő népi mondókás könyvsorozatnak jelenleg 3 kötete van, ősszel jelenik meg a 4. kötet CD melléklettel. Foglalkozásainkon az ezekben a könyvekben megbújó ölbeli játékokat – melyekhez játékleírás is tartozik- élesztjük fel élő közösségekben határon innen és túl. A könyvek alapján nagytestvérek patkolják a kicsiket, kisóvodások cirókázzák és höcögtetik játékbabáikat, a beszélni még nem tudó gyermekek a képekre bökve kérnek egy-egy kedvenc mondókát.
Az első könyv 2009-ben elnyerte a Szép Magyar Könyv díjat.
A szintén babáknak és óvodásoknak szóló Kerekítő Állatos Játéktár szintén nagy kedvenc a szülők és gyerekek körében. Ebben a könyvben 22 népi állatos hangutánzó található. A könyvhöz cd melléklet is tartozik, melyen Fábián Éva népzene-pedagógus és az Óbudai Népzenei Iskola tanítványai hallhatóak.
A Kacagtató könyvsorozatnak három kötete van. Ezekben a könyvekben magyar költők versei találhatóak, szintén játékleírással.

Gálosi GergelyVagyis ha megvenném otthonra, akkor nálad foglalkozáson jól belejönnénk, majd tovább játszhatok otthon a gyerkőccel?
Sáráné Kocka Ágnes: Így van, hisz a foglalkozásaink célja az is, hogy ötleteket adva a szülőknek, az együtt játszás otthon folytatódjon, illetve egy-egy élethelyzetben- pl.orvosnál, boltban várakozva- a batyujukból előhúzva a kicsi kedvenc mondókáját , elterelhetjük, leköthetjük vele a figyelmét.

Gálosi Gergely: Nos, bevallom, nekem minden tetszett már akkor amikor láttam, de most még felvilágosultabb is lettem, hogy mi-miért van. Ha nem lennék túlkoros, be is szállnék minden pénteken a kaposvári Agórában a foglalkozásokra. Nagyon szépen köszöntem az interjút és további kellemes munkát és rengeteg baba-mama mosolyt neked!
Sáráné Kocka Ágnes: Gyere máskor és én is köszönöm a beszélgetést.

Ez nem a teljes képsorozat! További képek a facebook oldalunkon ITT érhető el! Összesen 53 kép van a mappában. Azok akik nem a facebook tömörített képekre vágynak, azoknak a Google drive-ot javasoljuk IDE kattintva!

További Kaposvár és környéki programok ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .