2018. február 23. péntek

A tinédzserek fura élete – Lady Bird ajánló

A tinédzserek fura élete – Lady Bird ajánló

A Lady Bird egy tizenhét éves lány teljesen átlagos története. Christine nem szuperhős, nincsenek világmegváltó tervei. A szülei nyomására katolikus iskolába jár, holott nem nagyon hisz istenben; a haját rózsaszínűre festeti, nem jó a tantárgyakból, s néha puskázik, máskor meg egyéb, kevésbé tisztességes módon próbálja meg feltornászni a jegyét. A barátnője, Julie, némi súlyproblémával küzd, és elég introvertált, ennek ellenére ő kap színpadi címszerepet, de nem baj, Christie és Julie összeillenek, ezért nincs harag közöttük. Christie nagyon más akar lenni, ezért választja magának a Lady Bird nevet, és elvágyik Sacramentóból New Yorkba, egyetemre. Nem katolikus, és nem állami főiskolára akar menni, ami persze nem tetszik az anyjának… és nem csak azért mert túl szegények ahhoz, hogy tovább taníttassák a lányukat.

Szóval Christie igencsak átlagos… és a filmje sem akciódús. Egy lány, aki tanul, veszekszik az anyjával, fiúzik, barátnőt keres, cserél és… és tervez, tervez és tervez. Ki akar szakadni a saját életéből, átkerülni a „sínek másik oldalára”. Ha egy szóval jellemezhetnék a filmet, akkor a „természetes” lenne az. Semmi kirívó, „csupán csak” egy tinédzser utolsó éve a középsuliban. Nagy tragédiák, pusztító szenvedélyek nélkül. Egy felnőtté válás története.

A tinédzserek fura élete – Lady Bird ajánló

A tinédzserek fura élete – Lady Bird ajánló

A főszereplők a Christie-t játszó Saoirse Ronan és az anyját alakító Laurie Metcalf kettőse annyira életszerű, hogy elhiszem, a rendező-forgatókönyvíró Greta Gerwig a saját életéből merített a filmhez. A család dinamikája a furcsaságuk ellenére is működik, néha se veled-se nélküled, perpatvar semmiségek miatt, de mindent egymásért. Csak az az elvágyódás ne lenne!… Erővonalak, hatások és változások adják a sztori lendületét, a látható és láthatatlan szeretet szálai teszik kedvessé, és ezek miatt nem állunk fel és jövünk ki a moziból. A férfiak/fiúk nem is számítanak, csak a nők a fontosak (még úgy is, hogy a Tracy Letts megformálta apa a legfontosabb, támogató karakter Christie életében, és nem kevésbé „észrevehető” a Kyle szerepében látható Timothée Chalamet, aki zseniálisat alakít egy másik, nemrégen mozikba kerülő filmjében, a Szólíts a neveden-ben).

Amerika, valamikor a kétezres évek elején, 9/11 után. Még nem természetes a mobiltelefon, de már szégyellnivaló, ha nincs. A magyar nézőnek itt-ott fura ez a világ, de a tizenhétévesek földrésztől függetlenül ugyanazok. Legalábbis, ami a vágyaikat és a hormonháztartásukat illeti.

A tinédzserek fura élete – Lady Bird ajánló

A tinédzserek fura élete – Lady Bird ajánló

A Lady Bird az Oscar egyik esélyese. Fut a díjért a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb női főszereplő és mellékszereplő kategóriákban és a legjobb forgatókönyv ötösfogatában is felfedezhetjük. Két Golden Globe-ja van, talán Oscarja is lesz.

A filmkritika vendégírónk, Szélesi Sándor klaviatúrájából származik.
Fotók: UIP Duna-film
A filmről további információk és videók a forgalmazó oldalán ITT.

További Budapest és környéki programok ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .