2013. november 23. szombat

Stier Lilla újra az úszók közt!

Lillával nemrégiben beszélgettem egy órát. Egykori versenyzőként átéreztem mindent, amit a sporttal kapcsolatban mondott, és meg is értettem a döntéseit. Hogy miről beszélgettünk? Olvassátok el.

Gálosi Gergely: Szia Lilla! Úszó karriered során már szerepeltél a sportkult.net-en, de akkor még csak 17 éves voltál (akkori interjú ITT). Bemutatkoznál immáron egyetemistaként is az olvasóinknak?
Stier Lilla: Szia Gergő! Így van már volt szerencsém abban, hogy rólam írtatok a sportkult.net oldalán, amit köszönök! Stier Lilla vagyok 19 éves, első éves egyetemi hallgató a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karán, gazdálkodás és menedzsment szakon. Az idén 2013. május-júniusában érettségiztem a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, jeles érettségi bizonyítvánnyal.

Gálosi Gergely: Amikor utoljára sportról beszéltünk, akkor éppen a felnőttek közt VB 3. helyezett voltál, kis uszony 200m-en – ha jól emlékszem. Azóta azért akadt még pár versenyed, illetve életszakaszod. Mesélj kicsit ezekről.
Stier Lilla: 2011. óta eltelt lassan két év. 2012-ben felnőtt korúként álltam neki az edzéseknek, versenyeknek. Hamar megúsztam a szintidőket az Európa Bajnokságra. Az országos bajnokságon 5 aranyérmet szereztem. Augusztus közepéig készültem keményen az EB-re, nagyon sokat dolgoztam. Úgy álltam oda a rajtkőre minden számban, hogy most vagy soha. 200 m-en elmaradtam az egyéni csúcsomtól, viszont második lettem, 100 m-en új egyéni csúcsot úsztam és harmadik lettem, 50 m-en pedig 7.. Nyerni szerettem volna, de sajnos nem sikerült, nagyon erős ellenfeleim voltak.
Mivel a verseny augusztus közepén volt, ezért szinte az egész nyarat végig úsztam és május óta intenzíven napi két edzést csináltam és éreztem, hogy elfáradtam. Az EB után megfogalmazódott bennem, hogy 15 évnyi úszás után elfáradtam mentálisan és fizikálisan, és szünetre van szükségem.

Gálosi Gergely: Aztán jött az érettségi éve és Te arra készültél, ha jól sejtem.
Stier Lilla: Igen, szeptembertől ráfeküdtem a tanulásra, hiszen érettségire készültem, ezért az úszás háttérbe került. Nem jártam versenyekre, egyedül a Munkácsy színeiben vettem részt a diákolimpia országos döntőjében, ahol sikerült nyernünk a váltóval, tehát 2013-ban sem maradtam érem nélkül, hiszen egy úszó diákolimpiai országos bajnoki címmel gazdagodtam. Az érettségim nagyon jól sikerült és felvételt nyertem a PTE-re.

Stier Lilla civilben

Stier Lilla civilben

Gálosi Gergely: …viszont most visszatérőben vagy, ha jól tudom! Tervek?
Stier Lilla: Szeptembertől elkezdtem az egyetemet és mellette beiratkoztam a pécsi úszókhoz, ahol ismét visszaálltam és amennyire az időm engedi edzek. Most éppen a MEFOB-ra (Magyar Egyetemek és Főiskolák Országos Bajnoksága) készülök, hiszen tagja vagyok az egyetemi csapatnak. Több számban is indulok a szombati (mai) versenyen, amit Pesten rendeznek a Császár-Komjádi uszodában. A hosszú távú tervem, hogy edzek amennyire tudok, viszont csak hazai versenyen veszek részt. Szerintem már nem fogok visszatérni a nemzetközi versenyek világába…

Gálosi Gergely: Azért azt osszuk meg a kedves olvasókkal, hogy amikor aktív versenyző voltál (vagy épp most), akkor milyen is volt egy napod.
Stier Lilla: Egy napom? Reggel felkelek, délelőtt és délután általában óráim vannak. Kivétel hétfőn csütörtökön és pénteken, mert akkor délután nincs órám, így tudok edzésre járni. Egy edzésen két órát úszóm, kb. 6 km-ert. Mindig van bemelegítés, utána bemelegítő, majd “hajtó” sorozatok. Edzés után pedig tanulás.
Régebben is hasonló volt, akkor reggel és délután is 1-1 edzés ment le.

Gálosi Gergely: Ez nem az, ami az átlag ember napi programjának tekinthető. Mi az ami egy fiatal lány – jelen esetben Téged – arra motivál, hogy mégis ezt válassza?
Stier Lilla: Kiskoromban, mint minden gyereket, engem is édes anyukám vitt le először az uszodába, hogy megtanuljak úszni. Tehetségesnek találtak és leszerződtettek az Adorján SE-hez. 5 évesen már versenyekre jártam. Nagyon élveztem 10 éves koromig. Jöttek az eredmények, viszont jött a serdülő kor és abba akartam hagyni. Azonban ekkor édesanyám volt az, aki ott állt mellettem és nem engedte, mert megmondta, hogy sikeres leszek és amit eddig belefektettem a munkaként, az ne vesszen kárba, már csak azért is csináljam tovább. Megfogadtam és így is lett. Onnantól kezdve, hogy kezdtem látni a dolgokat, hogy mit miért csinálok, egyre nagyobb örömömet leltem benne, de igaz, hogy nagyon sok szenvedést és áldozatot kellett hoznom. Viszont megérte, mert mikor ott álltam a dobogón, az egy nagyszerű érzés volt. Ez mellett pedig a versenyek, a hangulat, a csapattársak, az edzések, az eredmények, díjátadók mind motiváltak. Én nagyon sokat köszönhetek édes anyukámnak, hiszen ő állt mellettem mentálisan és mindent biztosított számomra.

Gálosi Gergely: Nos, én biztos nem tartalak vissza, maximum azt mondom, hogy inkább gyere bringázni 🙂 köszöntem a beszélgetést és sok sikert a terveidhez!

Stier Lilla eddigi úszó élete számokban kifejezve (nem teljes az eredmény lista):
25x-ös országos bajnok (a diákolimpiai országos bajnoki címek is közte vannak)
Junior EB : 4 ezüst , 1 bronz
Junior VB : két 4.hely , két 7. hely
Felnőtt VB : 1 bronz , 4 hely, 8.hely
Felnőtt EB : 1 ezüst , 1 bronz , 7.hely

2009-ben ifi korúként junior korosztályos Európa Bajnokság (Belgrád) 50 m uszonyos gyorsúszásban 3., 100 illetve 200 m uszonyos gyorsúszásban 2. (akkor a 100m-en ifjúsági országos csúcsot úszott, ami ma is él!).
2010-ben junior korúként a Mallorcai Világbajnokságon: 50 m-en 7., 100 m-en 4., 200m uszonyos gyorson is 4. (három századdal elmaradva a 3. helyezettől).
2011-ben a hazai rendezésű junior Eb-n 50 m-en 6., 100 m-en 4., 200 m-en 2. (ami azért különleges mert junior illetve felnőtt világcsúcson belül úszta, de sajnos ez sem volt elég az arany éremhez). Ezen a versenyen a 4×100 m felszíni váltóval 4. (új országos csúccsal), illetve 4×200 m felszíni váltóval 2. lett a csapat (szintén új országos csúccsal). Ebben az évben még junior korúként indult a Felnőtt Világbajnokságon is, amelyet szintén itthon rendeztek. 50 m-en 8., 100 m-en 4. és 200 m-en 3. helyezést szerezte meg.
2012-ben már felnőtt korúként állt rajthoz a Felnőtt Európa Bajnokságon, ahol 50 m-en 7., 100 m-en 3., 200 m-en 2. lett.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold a sportkult.net facebook oldalát jobbra fent a “Tetszik”-re kattintva. Ha csak a cikket szeretnéd, akkor ITT lent kattints a “Tetszik” gombra. Köszönöm!

Comments

One thought on “Stier Lilla újra az úszók közt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .