2018. január 26. péntek

Egy úri szabó két szerelme – Fantomszál filmajánló

Egy úri szabó két szerelmeFantomszál filmajánló

Reynold Woodcock életében két állandó nő van és egy szerelem. A két nő: a halott anyja, akinek egy tincsét mindig magánál hordja a zakójába varrva, és a nővére, Cyril, aki vele él, lélegzik és a mindennapi ügyeit intézi. A szerelem pedig nem más, mint a munkája, hivatása – a szabóság. Mert Woodcock egy divatházat vezet az ötvenes években Londonban. Ügyfelei a felső tízezerből kerülnek ki, milliomosok, hercegi házak és hírességek, a ruhakölteményei pedig igazi művészeti alkotások. Ehhez szigorú napirend, erős koncentráció, fegyelmezettség és fegyelem kell.

Egy úri szabó két szerelme - Fantomszál filmajánló

Egy úri szabó két szerelme – Fantomszál filmajánló

Egy ilyen férfinak más már nem fér bele az életébe. Vannak persze nők, de azok a nők jönnek-mennek, és nem azért mennek, mert kiszeret belőlük, jóval inkább az az oka, hogy kiöregszenek a ruháiból. Woodcock egy ilyen kapcsolat után vidéken megismer és „felszed” egy pincérlányt, s rögtön ruhát is varr rá. Innentől gyorsan mennek a dolgok, ez a lány, Alma, Londonba költözik a férfival, előbb próbababa lesz, majd a divatház modellje, és lassan mindenbe beletanul. Ő azonban más, mint Woodcock eddigi női: Alma egyrészt romantikusan szerelmes Reynold Woodcock-ba és művészetébe, másrészt ez ad neki elég erőt ahhoz, hogy a férfi életének első számú nője és szerelme akarjon lenni. Nem akármilyen megalkuvásokkal vagy éppen lázadással… merészséggel.

A Fantomszál ennek a szerelemnek a története. Amikor férfi és nő úgy találnak egymásra, hogy kihozzák a másikból a legjobbat és a legrosszabbat egyaránt. Ezzel együtt távolságtartó, elegáns, csendes ez a szerelem, hosszú-hosszú összecsiszolódás és nyitás egymás felé. A főszereplő Daniel Day-Lewis és Vicky Krieps párosa körbetáncolják egymást, és mi örömmel nézzük ezt a táncot. A Cyrilt megformáló Lesley Manville szigorú, kiismerhetetlen arcán minden rezzenés felér egy regénnyel… Kevés szereplője van a Fantomszálnak, éppen ezért sokat számít, elhisszük-e ezt a családi háromszöget – és a színészek megoldják, nagyon jól megoldják.

Egy úri szabó két szerelme - Fantomszál filmajánló

Egy úri szabó két szerelme – Fantomszál filmajánló

Paul Thomas Anderson rendező-forgatókönyvíró remek atmoszférát teremt az elegáns terekkel, ruhákkal, csenddel és hangsúlyokkal, hosszú snittekkel és közelikkel. Külön kiemelendő Jonny Greenwood hozzájárulása a filmhez, a zene, amely a jeleneteket lebegővé teszi. Játék, kép, zene együttese teszi a Fantomszálat igazán élvezhető mozivá – és Oscar-várományossá.

A filmkritika vendégírónk, Szélesi Sándor klaviatúrájából származik.
Fotók: UIP Duna-film
A filmről további információk a forgalmazó oldalán ITT.

További Budapest és környéki programok ITT érhetők el!

Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .