2023. augusztus 23. szerda

32. Budapest Borfesztivál

A Borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni – 2023. szeptember 7-10. között a Budavári Palota teraszain.

Elérkezett a 32. Budapest Borfesztivál. Több, mint 30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget.

Az évek óta otthont adó Budavári Palota szépsége és eleganciája tőlünk is megköveteli, hogy méltóképp fogadjuk vendégeinket a budai Várhegy fölé magasodó ikonikus történelmi épület hangulatos teraszain. A 32. Budapest Borfesztivál 2023-ban is impozáns keretet ad Magyarország egyik legrangosabb fesztiváljának és mindazoknak, akik exkluzív környezetben szeretnék búcsúztatni a nyarat.
A borok szerelmesei idén elismert hazai borászatok változatos bor- és pezsgőkínálatából kóstolhatják meg a magyar borkultúra színe-javát, díszvendégként pedig Dél-Amerika mutatja be borainak és konyhájának jellegzetes íz- és aromajegyeit.
2023 a megújulás évének számít a Budapest Borfesztivál életében. A terület szépítése, újjávarázsolása ugyan még tart, de az elmúlt évben sikeresen bevont Halászó gyerekek teraszon és Savoyai teraszon túl idén tovább növekszik a fesztivál területe, melynek köszönhetően még több borászatot ismerhet meg a nagyérdemű.
Idén, először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt, mely különleges élményeket és privilégiumokat nyújt a VIP karszalaggal rendelkező vendégeknek.
Szintén az újdonságok körét bővíti a 32. Budapest Borfesztiválon a Sunday Brunch, mely az utánozhatatlan hangulatban és környezetben elköltött fine dining falatozás élményét kívánja megalkotni, mindezt kellemes élő zenei háttérrel.

Budapest Borfesztivál
Budapest Borfesztivál

Latin-Amerika a színek és ízek hazája
Fergeteges fiesták, széles sombrerok, kies kaktuszligetek, lomha lámák és izgalmas ízek. Latin-Amerikáról többnyire ezek jutnak elsőként eszünkbe. Ma már azonban nem feledkezhetünk meg a szivar és a tequila mellett az argentin Malbecről vagy a chilei Carménère-ről sem.
A Budapest Borfesztivál vendége Dél-Amerika lesz: három ország területéről mintegy 12 borászat tételeit kóstolhatja a borkedvelők serege a díszvendég standjainál. Érdemes lesz kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy Pinot noirt! Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, annak csobbanjon a poharába egy Malbec az Andok oldalából vagy egy Tannat az Atlanti óceán partjáról. A fehérborok kedvelőinek pedig roppanóan friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére.
Megkóstolhatjuk a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat, megízlelhetjük a tradicionális chilei borkülönlegességeket, de a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek.

Ínyencekre hangolva
A Gourmet Udvar különlegességei mellett bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálat étlapján. A hazai ízek rajongói megkóstolhatják Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait és házi tepertőjét vagy falatozhatnak a Máltai Manufaktúra hazai, prémium alapanyagokból készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából. Az extrém élvezetek kedvelői osztrigát kóstolhatnak citrommal az Osztrigasommelier standjánál, melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az ízélményt. Az XXL Catering hagyományos húsételek mellett idén frissen elkészített lazaccal és hozzá ropogós salátaválogatással is készül. A lágyan olvadó francia sajtkülönlegességgel, rá különböző feltétek széles választékával vár mindenkit a Raclette by Lili, a SZEGA pedig elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása lesz egy-egy pohár bornak. Az igazi street food ételek sorát a balatonfenyvesi ANGUS tenyészetből származó, marhahúsból készült prémium burgereket kínáló Zing Burger kezdi meg, melyet a hamisítatlan olasz konyha képviselője, a Pizza Me követ klasszikus és különlegesen elkészített pizzáival. A NEMO Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz válogatni, aki biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző csokoládékülönlegességei és bon-bonjai elérhetőek lesznek idén is, a hedonisták kedvéért egy kis szarvasgombával fűszerezve.
A Herz New York apa-fia párosa hol Budapesten, New Yorkban, hol pedig El Salvadorban kutatják a legjobb minőségi zöld kávét. A páros 2005 óta foglalkozik kávépörköléssel, elegendő magabiztosságot szerezve egy saját brand felépítéséhez. A márkájukba vetett hitük alapja a prémium Arabica és a minőségi Speciality kávé pörkölése, amely nagy körültekintést, elhivatottságot és szakmaiságot követel, a Borfesztivál látogatói számára pedig különleges kávé-pillanatokat nyújt. Útnak indul a Budapest Borfesztiválon a Shell Café food truckja is, ahol a bársonyos és frissítő kávék forró és szezonális jelleggel, ínyenc szirupokkal ízesített, jeges változatban is elérhetők.

Dél-Amerika ízeinek sokszínűsége
Latin-Amerika konyhájáról az ínycsiklandó tengeri herkentyűktől kezdve a változatosan elkészített krumplival körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik. A kisebb-nagyobb számban előforduló afrikai, spanyol, olasz és keleti népek alakították ugyanis a területre jellemző kultúrát, így a gasztronómiát is. Az idei Borfesztiválon a NEMO étterem kínálatában négyféle tradicionális étel is felsorakozik, közöttük a choritos (kék kagyló), melyet kétféleképpen is el fognak készíteni a hozzáértők.
Egy másik nagy klasszikus a friss, nyers halhúsból készült, chili paprikával fűszerezett, citruslevelekben tálalt cevice, mely az étterem étlapján „lazac, friss lime-os zöldséges ragu” formájában szerepel. A hagyományos, kontinentális ízeket kedvelők kipróbálhatják a Pescado frito-t avagy a rántott tengeri halat, sült krumplival tálalva. A Smokey Monkies BBQ kínálatával már korábban találkozhattak a gyakorlott Borfesztivál látogatók, ugyanis nem ez az első szereplésük e rangos rendezvényen. Vétek lenne kihagyni az általuk készített chilei fehérkolbászos, chimichurris vagy az argentin marhahúsos szendvicset.

Ritka kincsek, izgalmas felfedezések
Az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál ritka kincsekre bukkanhatunk, ahol a „kincs” státuszt a VinAgora Nemzetközi Borverseny szigorú szakmaisága szavatolja: csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészet nyitja a rendezvényt, aki a „Legérdemesebb, környezettudatos termeléséből származó bornak járó különdíjat” és az Adél nevű Chardonnay-Furmint házasításuk aranyérmét vitte haza a borversenyről. Szombaton és vasárnap Káli Balázs hozza el nekünk a Balaton-felvidék élettel teli, ásványos borait. A borász szerint az Olaszrizling jeleníti meg legjobban a Káli-medence és ezen belül a legnagyobb vulkáni tanúhegy, a Fekete-hegy jellegét. Nem véletlen, hogy a Rolling Rock Öregtőkék Olaszrizlingje nyert ezüstérmet a megmérettetésen. Szintén a hétvége főszereplője lesz a Szalóczi Pincészet, akik Tokaj-Hegyaljáról, Tállyáról hozzák el a szintén VinAgora ezüstérmes Furmint-Hárslevelű házasításukat. Az itt megjelenő tehetséges borászatokkal, izgalmas pincészetekkel feltétlenül érdemes találkozni és kóstolni az érmet nyert boraikból.
A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain.
Szeptemberi esemény lévén kézenfekvő, hogy a borászatok a szüretet követően elkészült új boraikat egy Borfesztivál színvonalú rendezvényen Premierként mutassák be a nagyközönségnek. Sokadik éve teszik még izgalmasabbá az eseményt azzal, hogy a látogatóknak először nyílik lehetőségük megkóstolni az itt debütáló tételeket.

32. Budapest Borfesztivál
32. Budapest Borfesztivál

Ajándék kóstoló a VinAgora-nyertes borokból
A 32. Budapest Borfesztiválon is megajándékozzuk vendégeinket egy, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen díjat nyert bor kóstolásával. Hogy pontosan melyik pincészettől, milyen tétel kerül a pohárba azt részben a szerencse dönti el, de az biztos, hogy csak jó választás van! A VinAgora standjában kiszolgáló szakemberek készséggel látnak el információval minden VinAgora Borverseny iránt érdeklődőt a megmérettetés folyamatáról, magáról a borbírálatról és a kóstolt borokról. A VinAgora stand idén a Csikós Udvarban kap helyet közvetlenül a VinAgora & Kóstolom Interaktív Bortér mellett.

Interaktív szakmai programok, az ajándék garantált
A Borfesztivál idén is felállítja az évek óta népszerű interaktív sátrát, ahol játékos környezetben próbálhatják ki a látogatók, mennyire értenek a borokhoz, borkultúrához. Aki végigmegy a VinAgora és a Kóstolom Borbár közösen megalkotott kvízkérdésein, kiderítheti, hogy vajon „kezdő borkostoló”, „haladó borfogyasztó” vagy „vérbeli borrajongó” szinten mozog a borok világában. A tudásukat tesztelni vágyók borászati eszközök felismerésével, vaktérképen való eligazodással, illatminták azonosításával, fajtabor meghatározásával mérhetik fel bortudmányuk szintjét, sőt még kipróbálhatják borbíráló képességüket is a VinAgora egy díjnyertes borának pontozásával. A résztvevők kedves ajándékkal, emlékkel gazdagodnak a játék végén.
A borászat szakmája és a borkóstolás technikája iránt érdeklődők az interaktív sátor szomszédságában izgalmas mesterkurzusokon vehetnek részt a Kóstolom Winebar Buda szervezésében.

Első bálozók
Több, mint 30 év alatt A Budapest Borfesztivál rengeteg bortermelőnek adott lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. Most a borászatok húsz százaléka első alkalommal vesz részt kiállítóként a fesztiválon, ami saját elmondásuk szerint jelentős kiugrási lehetőséget jelenthet borászatuk életében. Évről évre egyre többen szeretnének bekerülni ebbe a körforgásba, növelve ezzel a népszerűségüket a borfogyasztók körében és szakmai berkekben egyaránt. Első alkalommal találkozhatnak a fesztiválra látogatók a TÓTHBIRTOK ígéretes boraival. A Pannonhalmi borvidék egyik legfiatalabb borászatának több tétele mindössze egy éves piaci jelenléte óta már több magyar és külföldi díjat is bezsebelt. Szintén először köszönthetjük a Budai Vár falai között a Nap-Völgy Élménybirtok, családi pincészetet az Egri borvidékről, ahol mediterrán hangulatban és stílusban készült borokkal közvetítik az életről alkotott képüket. A Lisicza Borház néhány év kényszerpihenőt követően most ismét eljön a Borfesztiválra. A Pécsi borvidék borászata egy nehezebb időszak után, új lendülettel eleveníti fel régi kapcsolatait és tesz szert új ismeretségekre.

Michelin-csillagos élmények
A Budavári Palota egyik legszebb részén, a Habsburg-kapuval határos Halászó gyerekek teraszán kap ismét helyet az öt kivételes éttermet felvonultató Chef Market Gourmet Udvar.
A Yama Budapest étterem és a FELIX Kitchen & Bar a tavalyi sikeres bemutatkozás után most ismét elfogadta meghívásunkat, míg a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris és a Bombay idén először érkezik a Borfesztiválra.
Az éttermeknél egy-egy fogást bor-étel párosításban is meg lehet majd kóstolni, mert hiszünk benne, hogy egy jó bor a megfelelő ízekkel társítva egyedülálló borélményt nyújthat.
A pazar ételekhez a kiváló borválasztékot a Mitiszol? Wine & Champagne Bar szolgáltatja, mely organikus és natúr tételeivel, valamint habzóitalokkal lesz jelen.

Sunday Brunch
A brunch nem csak az étkezésről szól, hanem egyfajta társadalmi esemény, amelyet a családtagok és barátok közösen élveznek, lehetőséget adva a kellemes beszélgetésekre. A Budapest Borfesztivál ezt az életérzést emeli egy magasabb szintre az idén debütáló Sunday Brunch programjával, mely a Borfesztivál és Chef Market szervezésében, 5 kiváló étterem közreműködésével jött létre.
A brancsolni vágyók szombaton 11 és 14 óra között a Halászó gyerekek teraszon, extra kényelemben, fedett VIP területen élvezhetik a csodás dunai panorámát élő zenei háttérrel, miközben a legkiválóbb fine dining kóstoló falatok kerülnek felszolgálásra óránként. Az igazi luxus élményért a jegyár többek között tartalmaz egy pohár champagne-t, korlátlan vízfogyasztást és egész napos belépést a Mitiszol? Party VIP, valamint a Borkult – SPAR VIP sátorba is.

32. Budapest Borfesztivál
32. Budapest Borfesztivál

Fenntarthatóság és kényelem karöltve
A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán: a pénztárakhoz érkezve a látogatók a poharuk mellé nem kapják meg automatikusan a már jól ismert, elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól kényelmetlenebbé válik a borozgatás. A szütyők természetesen idén is rendelkezésre állnak bárki számára, de a fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerül, akik tényleg szeretnének maguknak. A kézzel varrott pohártartókat az Oroszlános udvarban lévő Máltai Manufaktúra Pont standjánál lehet egyszerűen elkérni. A standnál pedig megcsodálhatók és megvásárolhatók a Máltai Manufaktúra további gyönyörű, szintén kézzel készült termékei.
Rögtön a stand mellett található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat food truckja, a piros-fehér színű logót viselő büfékocsi, ami nem csupán kivételes ízeket vonultat fel, de társadalmi küldetése okán évről évre népszerű állomás a fesztiválozók körében. A hagyományokhoz híven a leghátrányosabb településekről származó minőségi termékek széles palettáját sorakoztatják fel, legyen szó csatnikről, lekvárokról, szörpökről vagy újrahasznosított használati tárgyakról, amely a Felzárkózó Települések Programhoz (FETE) köthető helyi műhelyekben készült.

Izgalmas borok, érdekes beszélgetések a SPAR-ral!
A SPAR Magyarország exkluzív italválasztékát megéri felfedezni a Budapesti Borfesztiválon! A különleges, válogatott magyar borok mellett, kihagyhatatlan akciókkal is vár a SPAR Borplacc, ráadásul minden harmadik elfogyasztott ital után, a negyedik ajándék! A SPAR Magyarország 2007-ben lett a Budapest Borfesztivál fő támogatója, azóta is elkötelezetten támogatja a magyar agrárium legkiemelkedőbb produktumait, a magyar borokat és borászatokat.
Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett, izgalmas pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és alkalmuk lesz jobban megismerkedni a pezsgőkkel. Pénteken a „magyar tenger” borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Sauska Borászat, a Kreinbacher Birtok, a Törley Pezsgőpincészet és a Fehérvári Borbirtok munkatársai elemzik az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét.

Látszólag vakáció
A Budapest Borfesztivál idén 26. alkalommal rendezi meg idén ősszel a Jótékonysági Borárverést, mely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjei megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok idén egy három éve mellőzött célkitűzéshez ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, ugyanis az idei árverésen a Máltai tábor számára kerül felajánlásra az összegyűjtött bevétel.
A Máltai tábori héten megfordul a világ azoknak, akik ki voltak rekesztve és most ők kerülnek a középpontba. Értük jönnek az elegáns vitorlás hajók, őket viszik erdei utakon a nagy terepjárókkal, nekik dübörög késő éjjel a zene, mert táncolni kerekesszékben is lehet, csak máshol nem szokás. A rámpán be lehet gurulni a Balatonba, de van daru is, amivel a nehezebben mozgó fiatalok is élvezhetik a hűsítő magyar tengert. A táborba nem jöhet sem szülő, sem gondviselő csak kortárs segítők és önkéntes fiatalok, akikkel a résztvevők minden együtt csinálnak. A lángossütő verseny, sportkocsikázás, napközbeni kézműveskedés, festészeti minikurzus és esti diszkó emlékezetes élmény lesz mindannyiuk életében. Napról napra jobban megismerik és megértik egymást a közös jelenlétben, Szétmállanak az előítéletek, eltűnik a sajnálat, kikopnak az üres gesztusok, nem marad más, csak a tisztelet és bizalom.
A tábort hosszú kényszerszünet után 2024-ben újra megrendezi a Máltai Szeretetszolgálat. Miként korábban, a szervezés most is az adománygyűjtéssel kezdődik: a 26. Jótékonysági Borárverésen tett felajánlások összegét a hetedik Máltai Ifjúsági Mozgássérült Tábor megvalósításához járul hozzá.

Általános információk: A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 7.300, a pénteki és szombati jegyek 7.900, a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2023-as VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból.
Bővebb információkhttps://aborfesztival.hu/hu

Nincs más hátra, mint tollat ragadni, és nagy, piros betűkkel beírni a naptárba: „Borfesztivál a barátokkal szeptember 7-10. között a Budavári Palotában!”

További programajánló ITT érhetők el!
Oszd meg Te is a barátaidnak, hogy senki se maradjon le róla!
Amennyiben tetszett a bejegyzés, és rendszeresen olvasnád a Sportkultot, lájkold+kövesd a Facebook oldalunkat és a cikket is! Köszönjük!

Fotó: Gasztrokult.hu

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .