2012. március 29. csütörtök

Lemezajánló: Madonna – MDNA

Július 4-én kezdte meg 12. stúdiólemezének munkálatait Madonna, március 26-án pedig már meg is jelent az MDNA, ám eddigre már túl is volt egy-két mondvacsinált botrányon, kezdve a „Girl Gone Wild” címváltoztatási hercehurcájával, beleértve magának a lemeznek a címét is, amiről ugye elég könnyű egy mostanság menő partydrogra asszociálni.

Az első dal, a „Give Me All Your Luvin” februárban debütált, a Super Bowl félidei show-jában, ahol Madge Nicki Minaj, M.I.A., az LMFAO és Cee Lo Green társaságában lépett fel, és nyűgözte le a közönséget. A dalhoz készült klip erősen az amerikai rajongókat célozza meg, amivel utoljára a csúfosat bukott, és rémesen alulértékelt American Life –nál próbálkozott. A siker nem is maradt el, többnyire pozitív lett a kritikai fogadtatása. Az album megjelenése előtt pár nappal jött ki a következő klip, a „Girl Gone Wild” –hoz, amiben az énekesnő, önmagához híven újfent tabukat döntöget. A dal igazi partysláger, lehetetlen nem szeretni, akinek pedig a magassarkúban táncoló férfiak látványa sok, az ne nézze meg a videót.

Bár sokan azzal támadják Madonnát, hogy az új album csak görcsös erőlködés, és hogy szánalmasan próbál fiatalabbnak tűnni a koránál, nos, tőlük csak azt kérdezném, hogy egy közel 30 éves aktív pályafutás után, ahol nem csak énekesnőként, de színészként, rendezőként és íróként is elismerték, több Golden Globe díjjal is jutalmazták és számtalan listavezető sláger fűződik a nevéhez, mégis mi szüksége lenne egy újabb lemez vagy turné bevételére? Semmi. Amíg ő úgy érzi, hogy őszinte tud maradni, illetve van mit adnia, és képes megújulni, addig miért kéne abbahagynia bármit is?

A CD-n egyébként a diszkósabb, táncolós dalok mellett Madonna megmutatja lírikusabb oldalát is, a „Fallin Free” például egy gyönyörű ballada, de ide lehet sorolni a W.E. betétdalaként Aranyglóbuszt hozó „Masterpiece” –t is, vagy az abszolút kedvencemet, a „Love Spent” –et. Az album legprofibban összerakott száma talán az „I’m Addict”, szövegileg pedig a „Best Friend” boncolgat olyan témákat, amivel szerintem valamennyire mindenki tud azonosulni. A „Gang Bang”-re együtt akarsz tombolni az egész világgal, a “B-day Song” engem az “Express Yourself” felszabadultságára emlékeztet, a “Beautiful Killer”-ben pedig némi “Die Another Day”-t vélek felfedezni, de összességében Madonna új albuma szerethető, kifogástalanul megszerkesztett és a rajongóknak biztos nem okozott csalódást. Ami mindenképpen megfigyelhető, hogy Madge ismét átment „szókimondóba”, amire remek példa a baromi jó lüktetésű „Gang Bang” vagy az „I Fucked Up”. Persze vannak olyan dalok is, amiket szimplán csak jó hallgatni, mint a „Turn Up The Radio” vagy a kisség bagatell szövegű „Superstar”, holott természetesen azért ezek sem semmitmondó popdalok.

Az MDNA már a megjelenés napján uralta az iTunes –ot: többek között Olaszországban, Franciaországban, Norvégiában és Kolumbiában is dobogós helyen nyitott, és azóta sem nagyon akar elmozdulni onnan. A turné, ami Tel-Avivban kezd, hamarosan útjára indul, szóval a jóslat, mi szerint 2012 Madonna éve lesz, beigazolódni látszik…

 

 

 

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .