2013. december 9. hétfő

Kusztor Péter kerékpáros konferenciája

2013. december 8-án tört meg a jég és végre Magyarországon is elindult egy folyamat. Nem más, mint az, hogy egy elit versenyző, illetve olimpikon kerékpáros konferenciát szervez a kerékpáros – és más – sportágak érdekében.
Csak megköszönni tudom, hogy ott lehettem és rengeteg élménnyel, információval lettem gazdagabb. Mondhatom ezt annak függvényében, hogy tudom milyen bonyolult volt, mindent egy helyre és időpontra szervezni és valamilyen szinten időkorlátok közé szorítani.
Miért kellett korlátok közt tartani? Mert az adott témákról napokon keresztül is lehetett volna beszélni, illetve az előadókat kérdésekkel ostromolni.
Két téma között természetesen az ember fia/lánya a szünetben se tudott unatkozni, hiszen Kuszti arról is gondoskodott, hogy legyen látnivalónk. A TuttoBici jóvoltából a Bottecchia kerékpárokat (elérhetőségük ITT), a GESU részéről pedig ruházati kollekciót (elérhetőségük ITT) is megtekinthettünk.
A szervezésben egyébként Péter segítségére volt Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület (ITT eléred őket) is és természetesen az internet is, a www.kusztorpeter.com.
Fussuk is át, hogy kik voltak a meghívott személyek: Hazai György (témája az utánpótlás korosztály edzése), Dr. Medgyesy Gábor (Táplálkozási alapok, sporttáplálkozás – tények és tévhitek), Fülöp Tibor (Watt és pulzus alapú edzés, teljesítménydiagnosztika, regeneráció), Stubán Ferenc (A profi országúti kerékpársport belülről, szponzorizáció).

Hazai György, a magyar kerékpáros életben mindenkinek csak Gyuri bá’. Egy örök mosolygós, pozitív személyiség, hihetetlen odaadással küzd azért a mindennapokban, hogy a fiatal versenyzők a magyar lehetőséghez képes a legjobbat kapják. Nem utolsó sorban Kusztor Péter is az Ő tanítványa volt anno. A konferenciára megpróbált egy mindent átfogó prezentációt elhozni, rengeteg szemléltető képpel, flash animációval. Szerintem egy épp kezdő kerekest meg is taníthattunk volna elméletben. 🙂

Hazai György előadása

Hazai György előadása

Dr. Medgyesy Gáborral én személyesen most találkoztam életemben először, eddig csak Kusztitól hallottam róla, mikor az egészséges táplálkozásról beszélgettünk. Őszintén megmondom, ha most életemben először hallok ilyeneket, amiket Ő elmondott, akkor is azonnal nekiállnék egészségesen – pontosabban az átlaghoz képest iszonyatosan egészségesebben – élni. Legalábbis ami a táplálkozást és az ahhoz szorosan kötődő részleteket illeti. Miért? Mert nem egy terméket akart ránk tukmálni, nem másokra hivatkozott, hanem a saját dolgait (értsd: nem terméket, olyan ételeket, amiket megvehetsz a boltban…) mutatta be, abszolút életszerű példákkal, összehasonlításokkal. Megjegyezném, hogy Gábornál a teljes időrend felborult, mert annyi kérdést zúdítottak rá, hogy gyakorlatilag az ebédszünetben sem hagyták élni. 🙂

Dr. Medgyesy Gábor

Dr. Medgyesy Gábor

Fülöp Tibort már ismerem pár éve, lévén anno amerikai csapattársam volt náluk a CSC-nél felmérésen, így amiről Ő beszélt, az nekem fejben már meg volt. De! Nagyon jó volt azt látni, ahogy az emberek tátott szájjal néznek 1-1 összehasonlító táblázatot, hogy a sportolók közt milyen különbség van, ha tudományosan illetve annak hiányában készülnek fel. Az is pozitív volt, hogy az elmúlt  évben is folyamatosan fejlesztettek, foglalkoztak a témával és mindezt megpróbálta nekünk átadni, – számunkra sajnos – tömörített változatban. Szerintem igen sok embernek felnyitotta a szemét, hogy igenis szükség van a tudományra, mert ugyan a google sok kérdésre adhat nekünk választ, de sem watt alapú felmérést, sem segítséget nem nyújt az edzéseinkhez.

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

Stubán Ferencet a magyar kerekes életben nem kellett külön bemutatni. Ő az a személy, aki minden követ megmozgat, ami csak elérhető, hogy Magyarországnak legyen kontinentális csapata. Nem egyszerű az élete, hiszen a bringa nem kiemelt sportág, így legyünk őszinték: a szponzorok elég gyorsan nemet mondanak ebben a negatív pénzügyi világban. Ennek ellenére nem adja fel. Lehetőségekhez mérten mindent megtesz a magyar srácokért, akik befértek és megfeleltek egy ilyen szintű csapatba.
Mert ne feledjük el, itt, ezen a szinten már igencsak tudni kell menni, rakni a kereket, nincs hiszti, alázat van a sport irányában és összetenni a kezünket nekünk sportolóknak, hogy legalább esélyünk van.

Stubán Ferenc (balról) és Kusztor Péter

Stubán Ferenc (balról) és Kusztor Péter

Természetesen Stubán Feri felsorolta a rengeteg pozitív dolgot is, a rengeteg verseny lehetőséget, a kiszolgálást a versenyzők körül, de az ember fejében így is az maradt meg, hogy bizony-bizony, mostoha egy sportvilág van most uralkodóban, a bringás meg teremtsen meg magának mindent, nem számít se EB, se VB kijutás, nem vagyunk mi labdakergetők, hogy kényeztessenek minket.

Nos, én személy szerint úgy érzem, hogy ez egy nagyszerű kezdeményezés volt, remélhetőleg lesz folytatása és felkavarodik az a bizonyos pocsolya. Ha bárki szerint elfogultan “nyilatkoztam” az ott történtekről, vessen rám nyugodtan követ, de szerintem aki a helyszínen volt, az csak ilyen beszámolót tarthat. Egyébként az összes előadóval hamarosan külön interjúkat is olvashattok, természetesen magatok is eldönthetitek, hogy miről maradtatok le, ha nem voltatok ott.

További képek (nagyításért kattints a képre, esc-re bezárja)

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold a sportkult.net facebook oldalát jobbra fent a “Tetszik”-re kattintva. Ha csak a cikket szeretnéd, akkor ITT lent kattints a “Tetszik” gombra. Köszönöm!

Comments

3 thoughts on “Kusztor Péter kerékpáros konferenciája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .