2014. március 14. péntek

Bemutatkozik a Kaposvári Úszó Sportegyesület

Ma újra elővesszük a vízi sportok nélkülözhetetlen alapját, az úszást. Makatics Péterrel beszélgettünk, egy – szerinte – igencsak fiatal egyesületről.

Gálosi Gergely: Szia Péter. A Kaposvári Úszó Sportegyesület vezetőjét tisztelhetem benned. Mióta létezik az egyesület?
Makatics Péter: Egyesületünk 2010-ben alakult meg Kaposváron, tehát még mindig nagyon fiatalnak számít, szeptemberben leszünk 4 évesek.

Gálosi Gergely: Mi volt az apropója, ha úgy tetszik a célja az alakulásotoknak?
Makatics Péter: Eredetileg úszásoktatás céljából alakultunk, ám tanítványaim szépen lassan kinőtték a tanmedencét, így szükség volt mély vizes foglalkozások beindítására is. Ebből aztán szépen lassan következett, hogy már nem csak úszásoktatással foglalkoztunk, hanem versenyeztetéssel is.

Gálosi Gergely: Eredetileg hányan voltatok? Mostanra gondlom már elég sokan, ha versenyeztek is.
Makatics Péter: Kezdetekben mindössze 25-30 fővel indultunk, ez mára 80-85 főre bővült, mely létszám több mint negyede immáron igazolt sportoló, versenyző is.

Gálosi Gergely: Mi a “sztorija” ennek a 4 évnek, ami már a hátatok mögött van?
Makatics Péter: Az úszás oktatás mellett szépen fokozatosan beindult a versenyzői élet is egyesületünkben. Először csak kisebb versenyeken indultunk, amiket fokozatosan az egyre erősebb viadalokra is cseréltünk, bővítettünk, szerencsére egyre eredményesebben. Egyfajta tudatos manageléssel kezdtük el sportolóinkat felépíteni és terelgetni a tanmedencétől a versenyzői pálya felé. Az idők során elindult uszonyos és búvárúszó szakosztályunk is, mely immáron szintén nagy sikerrel üzemel, és bátran mondhatom Somogy Megye másik két nagy tradíciókkal évtizedek óta működő csapata mögé sikerrel zárkóztunk fel.

Gálosi Gergely: Ha már versenyzés. Milyen eredményeitek születtek?
Makatics Péter: Büszkén mondhatom, hogy egyesületünkben immáron Magyar Bajnok, Magyar Bajnoki dobogósok, Diákolimpiai bajnokok és dobogósok, Országos minősítéssel rendelkező sportolók, Országos ranglistavezetők készülnek hétről-hétre, úszó és uszonyos úszó szakosztályunkban egyaránt. Hosszan sorolhatnám a neveket, de nem lenne fair, nem szeretnék senkit se kihagyni a felsorolásból, hiszen ha Magyar Bajnoki címekkel nem is mindenki, de valamilyen fokozatú országos minősítéssel szinte már minden versenyzőnk rendelkezik, immáron a legfiatalabb 2007-ben született fiatalok is. Ami még külön öröm, és amire külön büszke vagyok, hogy ezeket az eredményeket 99%-ban olyan gyerekekkel értük el, akik az első vízbe merüléstől a mi tanítványaink, tehát abszolút a sajátjainknak mondhatom mindannyiukat. Nem szorultunk rá arra, hogy kedves szavakkal, esetleg mások munkájának negatív fényben feltüntetésével elcsábítsunk máshonnan sportolókat, és ezen a jövőben sem fogunk változtatni, mert ez igen távol áll tőlünk, meg egyáltalán a fair play-től.
Gálosi Gergely: A mai szűkös anyagiakkal rendelkező világban akadnak szponzorok is?
Makatics Péter: Sajnos szponzor tekintetében nagyon rosszul állunk. Nem rendelkezünk olyan támogatóval, aki mögöttünk lenne, támogatna minket, vagyis a gyerekeket. A tagdíj bevételeken és 1-2 eredményességi juttatáson, pályázaton kívül semmi egyéb bevételünk nincs, annak ellenére hogy hónapról hónapra, évről évre teszünk le az asztalra eredményeket. Ez óriási hátrány, hiszen minden forintot meg kell néznünk hova teszünk, hiszen ezek az összegek a minimális működésünket fedezik csupán, így behatároltak a lehetőségeink. Gyakorlatilag tényleg napról napra, a semmiből igyekszünk várat építeni. Az edzői fizetésre sincs pénzünk szinte, hiszen ez esetben az egyesület fejlesztése már nem volna megoldható. Gyakorlatilag mondhatom, hogy kolléganőmmel szinte társadalmi munkában dolgozunk nap mint nap, és ennek ellenére érjük el azokat az eredményeket amiket. Igazán örülnénk, ha lenne bárki (cég, vállalkozó), aki érdemesnek találna minket, a gyerekeinket arra, hogy mögénk álljon és ezzel olyan feltételeket biztosíthassunk a segítségével, amit tanítványaink megérdemelnének.
Gálosi Gergely: 2014-es, illetve esetleg távolabbi terveitek?
Makatics Péter: Szeretnénk minél több gyermeket megtanítani úszni, hiszen ez az alap. Ezen felül minél több gyermeket szeretnénk bevonni mind az úszó, mind az uszonyos úszó versenyrendszerbe, és azt a folyamatosságot, ami az egyesület eredményességét jellemezte a megalakulásunk óta, azt továbbra is fenntartani. Természetesen vannak nagyobb kaliberű célok, melyeket magamban megfogalmaztam, de ezekről már csak babonából sem szeretnék beszélni. Remélem ahogy az eddigi titkos terveim, ezek is meg fognak valósulni, mondjuk a következő 1,5-2 évben.
Gálosi Gergely: Téged, illetve magát az egyesületet hol és hogyan lehet elérni?
Makatics Péter: Egyesületünk a kusekvar.5mp.eu honlapon is elérhető, ahol minden fontos információ megtalálható rólunk, az elérhetőségekkel és további lényeges adatokkal együtt.

Gálosi Gergely: Köszönöm a beszélgetést!
Makatics Péter: Mi pedig a lehetőséget!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold IDE kattintva a sportkult.net facebook oldalát.  Ha csak a cikket szeretnéd, akkor ITT lent kattints a “Tetszik” gombra.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .